Cum să-ţi asiguri eşecul în viaţă
Din păcate, majoritatea oamenilor refuză să facă ceva cu eşecurile lor, iar în final, renunţă la visuri sau la proiectele la care ţineau. Tuturor ne este teamă de greşeli şi de eşecuri, întâlnirea cu ele este inevitabilă, dar depinde de tine cum abordezi situaţia. Nu te bloca. Iată câteva dintre comportamentele care garantează eşecul, ca să ştii cum să reacţionezi când îl întâlneşti.
1. Eşuezi când îţi faci un plan
Ai o şansă mai bună de a avea succes în viaţă dacă ai un plan. Nu trebuie să fie perfect. Lumea reală nu premiază perfecţionştii, ci pe cei care îşi fac treaba. Gândeşte-te ce anume doreşti să obţii şi fă-ţi planuri pentru a stabili cât mai clar paşii. Planul tău trebuie să fie concret şi măsurabil. Nu îţi dezvolta planuri vagi pentru că genul ăsta de planuri conduc la amânări. Lucrează după un orar bine stabilit.
2. Frica de a începe ceva
Pierzi 100% din şanse dacă nu încerci. Practic, nu poţi să progresezi dacă nu începi să faci câte un pas în direcţia în care vrei să ajungi. Încearcă să-ţi confrunţi temerile începând de azi. Îţi aminteşti de visul pe care ţi-era teamă să-l urmezi? Nu e deloc târziu să-l începi. Nu pierde nici un prilej să încerci.
„Nu contează câte greşeli ai făcut sau cât de greoi este progresul tău, tu eşti oricum înaintea celorlalţi care nici măcar nu încearcă”, spune Tony Robbins, autorul mai multor cărţi motivaţionale.
3. Renunţi prea uşor
Cât de hotărât eşti atunci când urmăreşti să-ţi îndeplineşti visurile şi obiectivele? Unul dintre cele mai importante secrete ale succesului este acela de a învăţa să-ţi învingi nesiguranţa. Mulţi dintre noi renunţăm mult prea devreme la pasiunea noastră. Fiecare persoană care are succes în ziua de azi are, cu siguranţă, o poveste în care regăsim perseverenţa.
4. Găseşti scuze mereu
Dacă nu crezi în ce faci, într-o zi vei renunţa, din diferite motive. Dacă nu ai motive să crezi în visul tău, atunci toate eforturile tale vor fi în zadar. Progresul tău depinde de decizia de a fi pregătit să te loveşti de riscuri şi să confrunţi eşecurile.
Oamenii găsesc scuze pentru că le este frică de necunoscut. Alţii sunt temători la schimbări, respingere sau umilinţă. Frica te închide în zona de confort şi nimic magic sau remarcabil nu se întâmplă aici. Dacă vezi o provocare în ceea ce faci, învaţă din experienţă, bună sau proastă, şi mergi mai departe.
Scuzele doar îţi distrag atenţia şi îţi reduc încrederea în tine. Şi tu nu vrei asta, mai ales când ai multe de arătat lumii.