Cum te porţi când ai un şef incompetent
Ce spun experţii
„Majoritatea oamenilor au avut de-a face cu cineva care este incompetent sau care, în cel mai bun caz, nu te ajută deloc“, spune Annie McKee, fondatoarea Leadership Institute şi co-autoare a cărţii „Becoming a Resonant Leader: Develop Your Emotional Intelligence, Renew Your Relationships, Sustain Your Effectiveness“. Incompetenţa managerilor este, din păcate, un lucru obişnuit. McKee spune că acest lucru se întâmplă din cauză că prea multe companii îi promovează pe oameni din motive greşite. Oamenii avansează fiindcă obţin rezultate sau fiindcă au abilităţile tehnice potrivite, dar adesea nu au abilităţile necesare pentru a lucra cu oamenii.
Michael Useem, profesor de management la Wharton School din cadrul University of Pennsylvania şi autorul cărţii „Leading Up: How to Lead Your Boss So You Both Win“, spune că, fie că şefului tău îi lipsesc abilităţile tehnice, fie cele manageriale, rezultatele sunt aceleaşi: şefii răi îţi distrug motivaţia, omoară productivitatea şi te pot aduce în starea în care îţi vine să-ţi părăseşti jobul urlând. Plecarea e cu siguranţă o opţiune, dar nu e singura. Mai întâi ia în considerare tacticile de mai jos.
Înţelege-i incompetenţa
Înainte de a decide că şeful tău „nu e bun de nimic“, analizează-ţi prejudecăţile şi încearcă să înţelegi ceea ce vezi. „Când te uiţi la şeful tău, primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a-l judeca este să te uiţi mai întâi la tine însuţi“, spune McKee. Mulţi oameni au aşa-numita „pată oarbă“ când e vorba de şeful lor. Întreabă-te dacă nu cumva îl invidiezi pentru poziţia lui sau dacă ai o tendinţă naturală de a nu te supune persoanelor ce reprezintă autoritatea. E posibil ca evaluarea ta despre incompetenţa şefului să fie influenţată de aceste credinţe.
Mai întreabă-te şi dacă ai toate informaţiile relevante pentru a face o evaluare finală. „Judecă precaut până aduni toate dovezile“, spune Useem. Gândeşte-te că şeful tău ar putea să aibă pe cap surse de stres pe care tu nu le bănuieşti sau nu le înţelegi complet. „E ceva obişnuit ca oamenilor să le scape complet din vedere presiunile la care este supus şeful lor – parţial din cauză că un bun manager le va amortiza şi îiva feri de ele“, spune McKee. Dacă afli mai multe despre şeful tău şi începi să simţi empatie faţă de el, s-ar putea să îţi reevaluezi părerea despre competenţa lui. Chiar dacă ajungi la concluzia că şeful tău este într-adevăr incapabil, aminteşte-ţi că e şi el om şi nu-l transforma într-un monstru.
Cere ajutorul altora
Apelează la colegi sau la oameni din afara companiei, ca să poţi obţine un sfat şi să ai un loc în care să-ţi verşi năduful. Aceasta nu înseamnă să te plângi oricui şi oriunde despre şeful tău. „Nu te ajută la nimic dacă te alături altora care se plâng“, spune McKee. Mai bine găseşte-ţi o persoană căreia să îi poţi face confidenţe: un coleg în care ai încredere, soţul sau soţia ta, un mentor sau un coach. Explică-i ce vezi la şeful tău şi cum te afectează, pe tine personal şi munca ta, şi cere-i un sfat. „Fă acest lucru nu ca pe o conspiraţie împotriva şefului tău, ci doar ca să îţi verifici punctul de vedere“, spune Useem. Oamenii care văd situaţia din afară îţi pot da o perspectivă proaspătă şi îţi pot oferi sugestii bune, care să te ajute să faci faţă.
Fă ca lucrurile să pară că au legătură cu tine, nu cu şeful tău
Indiferent de nivelul de competenţă al şefului tău, trebuie să lucrezi cu el ca să-ţi faci treaba şi, posibil, ca să avansezi în carieră. Când tratezi cu el, obţii cele mai bune rezultate dacă îţi centrezi şi cerinţele şi interacţiunile pe nevoile tale. „În general, nu ajută la nimic să-i spui cuiva care nu e conştient de sine că nu e conştient de sine“, explică McKee. Mai bine spui ceva de genul: „Vreau să fac o treabă bună şi să-mi îndeplinesc obiectivele, şi pentru asta am nevoie de ajutorul tău“. Fii precis în privinţa lucrurilor pe care le doreşti de la el: ai nevoie de informaţii şi feedback în privinţa muncii tale, vrei să te prezinte altui coleg, să te lase să contactezi un client etc. Dacă şeful tău nu te poate ajuta, sugerează-i o alternativă: să-l roage pe unul dintre colegii sau superiorii lui să te prezinte cuiva. Ajută-l să rezolve problema.
Preia iniţiativa
În loc să laşi baltă un şef ineficient, mai bine concentrează-te pe modul în care ai putea să umpli tu „spaţiile goale“. „A înţelege care sunt nevoile biroului sau ale organizaţiei şi ce poţi face pentru un client, a ajuta la îndeplinirea acestor nevoi, este o chestiune ce ţine de vocaţia de leadership. Iar dacă îţi dai seama că şeful tău nu îndeplineşte misiunea companiei, asta înseamnă că tu ai mai multă putere să preiei iniţiativa“, spune Useem. Nu trebuie să acoperi greşelile, dar fă ceea ce e mai bine pentru organizaţie. „Leadership-ul funcţionează atât în jos, cât şi în sus“, spune Useem. Trebuie să faci asta fără niciun resentiment. Fă-o pentru că ştii că e necesar pentru binele echipei din care faci parte.
Gândeşte-te de două ori înainte de a-l turna
Atunci când munceşti pentru cineva care nu-şi face treaba, ai putea fi tentat să te duci la şeful şefului tău sau la alt lider din organizaţie. Gândeşte-te mai întâi la consecinţe. „Ierarhia trăieşte şi e bine mersi. Iar şeful tău are mai multă putere decât tine. Dacă ai de gând să-l demaşti, trebuie să înţelegi mai întâi cum bate vântul intereselor din organizaţie“, avertizează McKee. E posibil ca oamenii de la vârful organizaţiei să se simtă ameninţaţi dacă văd că un angajat vrea să doboare un coleg de-al lor şi s-ar putea să nu vrea să te ajute. „E periculos să te duci să-l vorbeşti de rău pe şeful tău, dintr-un punct de vedere foarte pragmatic. Dacă se află că tu ai fost, cine va pleca primul?“, spune Useem. Aşa că, dacă decizi să faci o plângere formală, el recomandă să o faci cu precauţie. „Testează apele“, vorbind cu cineva în care ai încredere, înainte de a te duce la departamentul de resurse umane sau la un superior.
Atât McKee, cât şi Useem, atrag atenţia că sunt cazuri în care eşti obligat să vorbeşti. „În circumstanţe extreme, dacă şeful tău e implicat în ceva ilegal, ai datoria să reacţionezi“, spune Useam. În asemenea cazuri, trebuie să te duci la HR şi să raportezi ceea ce ai observat. Fii pregătit să le oferi şi dovezi.
Ai grijă de starea ta emoţională
Faptul că lucrezi pentru un şef incompetent îţi afectează sănătatea. „Sunt multe studii despre aceste efecte psihologice negative“, spune McKee. Ea îţi sugerează să creezi graniţe psihologice care să te protejeze de distrugeri emoţionale. De obicei arătăm spre un şef rău şi spunem: „El îmi distruge viaţa“. Dar când spui asta, ignori faptul că ai control asupra situaţiei: tu poţi decide dacă să rămâi sau nu. „Odată ce ai devenit o victimă, încetezi să mai fii un lider“, spune McKee. Concentrează-te pe acele părţi ale jobului care te fac fericit, nu pe cele te fac să te simţi jalnic. „Putem să venim la lucru în fiecare zi şi să fim atenţi la şeful acesta groaznic, sau putem alege să fim atenţi la oamenii pe care ne bucurăm să-i vedem în fiecare zi sau pe lucrurile din munca noastră pe care le facem cu plăcere. Putem alege emoţiile spre care să ne îndreptăm“, spune McKee.
Bineînţeles, dacă nu poţi face asta, nu ar trebui să suferi pe termen nedefinit. Ia în considerare varianta de a căuta un transfer, ca să lucrezi în subordinea altui şef, sau de a-ţi căuta un job în altă companie.
Principii de ţinut minte
Fă asta:
- Dă dovadă de empatie pentru şeful tău şi pentru presiunea în care e posibil să se afle.
- Creează-ţi graniţe psihologice în jurul muncii tale, astfel încât incompetenţa şefului tău să nu-ţi influenţeze negativ sănătatea sau starea de bine.
- Concentrează-te pe binele mai larg al organizaţiei şi pe ceea ce poţi face tu ca să-ţi aduci contribuţia.
Nu face asta:
- Să-i arăţi şefului tău în ce privinţe e incompetent.
- Să te duci la şeful şefului să-l torni, dacă nu eşti conştient de toate potenţialele ramificaţii.
- Să râmâi în job dacă niciuna dintre strategiile pe care le-ai aplicat ca să-i faci faţă şefului nu funcţionează – e sănătos să ştii când trebuie să pleci.
Amy Gallo este editor colaborator la Harvard Business Review