De la curaj, la atitudine: Provocările unei femei lider în România
Şi-a început cariera profesională pe vremea comunismului, în 1987, când s-a angajat ca economist în industria alimentară. A lucrat pe acest post timp de opt ani și afirmă că perioada aceea a reprezentat pentru ea o ocazie să-și dezvolte trăsături precum rigurozitatea, disciplina şi solidaritatea. „Am reușit cumva să evit «matrițarea» caracteristică epocii respective, pentru că eram la început de drum în formarea mea profesională. Oricum, perioada în care am lucrat în acel regim a fost una relativ scurtă”, povestește Elena.
România comunistă vs România de după 1989
Până să ajungă să lucreze pentru actuala companie, în 2002, Elena Pap a mai avut alte două experiențe profesionale, ambele în domeniul contabilității. A văzut multe și subliniază că nu există comparație între standardele profesionale existente în România de azi și cele de dinainte de 1989. „Nu încape asemănare nici la nivel tehnologic, nici în ceea ce privește mediul de lucru sau tendințele în management. Dar fiecare perioadă a avut aspectele ei pozitive, care au contribuit la formarea mea ca om și manager. Mă bucur că societatea a făcut rapid trecerea către libertatea de expresie, valorizarea spiritului antreprenorial și dezvoltarea tehnologică”, continuă ea.
Totuși, momentul definitoriu pentru ea a venit după anii 2000. Mai precis, cel în care a fost promovată director general, în iulie 2005. „Atunci am acceptat cea mai mare provocare din cariera mea profesională, una care mi-a oferit oportunitatea să-mi măresc spectrul de activități, competențe și responsabilități”, își amintește Elena.
De când a ajuns în top management, Elena s-a aflat zilnic în situația de a lua decizii. Unele mai simple, altele mai complicate. „Unele decizii presupun o analiză aprofundată, altele implică acțiune, unele sunt legate de inovație sau de optimizare, în timp ce altele vizează echipa ori dezvoltarea tehnologică.” Nu există o rețetă magică, esențial e să ai mereu în vedere că lucrurile trebuie să meargă mai bine zi de zi, mărturisește Elena.
Din punctul ei de vedere, pentru a reuși ca manager, indiferent că ești bărbat sau femeie, e important să fii pregătit profesional. „Apoi, contează să-ți dorești să evoluezi și să acționezi în această direcție. Să ai capacitatea de a înțelege domeniul businessului, să ai viziune și să te adaptezi permanent la numeroasele schimbări care apar, să soliciți și să accepți părerile celorlalți sau să ai încredere în instinct.”
Elena Pap are și câteva sfaturi pentru tinerele care sunt la debutul carierei și au aspirații profesionale.
„O tânără la început de drum trebuie să fie încrezătoare în forțele proprii și să învețe din experiență. Să aibă mereu în minte că reușita pe plan profesional este influențată într-o mare măsură de echilibrul dintre viața la birou și cea de familie. Pe deasupra, e indicat să-și construiască viața pe autodezvoltare continuă, pe inițiativă și implicare, dar și pe respect față de valorile umane.”
O femeie se descurcă și în domenii profesionale consacrate bărbaților
Elena Pap susține că de-a lungul carierei nu s-a lovit personal de mentalitatea potrivit căreia „doar bărbații pot să conducă”, dar remarcă faptul că sunt tot mai multe femei ajunse în poziții de top datorită abilităților și cunoștințelor pe care le au. „Rezultatele vorbesc de la sine și sunt tot ceea ce contează. Prin intuiție sau spirit de echipă dezvoltat, o femeie răspunde extrem de bine provocărilor, chiar și în domenii considerate exclusiv masculine. Femeile au dovedit că sunt puternice și au câștigat respect, solidaritate și noi provocări”, concluzionează ea.
O caracteristică definitorie a femeilor din business este că ele sunt mai implicate și mai dedicate proiectelor la care lucrează și acțiunilor pe care le întreprind, mai observă Elena. „Sunt multe provocări la care o femeie trebuie să răspundă, de aceea atenția ei trebuie îndreptată spre găsirea și implementarea celor mai potrivite soluții. În orice caz, când concentrarea este pe a face «mai bine» pentru echipa ta, pentru comunitatea în care activezi sau pentru partenerii tăi de business, celelalte aspecte trec în plan secund”, explică ea.
Atitudinea oamenilor cu care lucrezi, mai importantă decât sfaturile
Când vine vorba despre sfaturile pe care le-a primit în toţi aceşti ani, Elena susţine că mai importantă a fost atitudinea celor care au fost alături de ea şi au sprijinit-o. De la persoanele cu care a colaborat a înțeles că e nevoie de câteva idei esențiale pentru a fi mereu prezent și pentru a răspunde cât mai obiectiv, adaptat și responsabil solicitărilor care apar. „Am învățat că e important să ai încredere în tine și în cei din echipa ta, să analizezi în detaliu și din diferite unghiuri pentru a înțelege și a decide obiectiv, să acționezi prompt și la standarde ridicate, să fii convins că întotdeauna există mai multe soluții. Dar, în tot acest timp, să păstrezi și echilibrul dintre viața profesională și cea personală”, spune Elena.
Pentru Elena contează oamenii cu care lucrează zi de zi de 12 ani. „De când conduc filiala din România, am reușit să construim o echipă implicată, responsabilă, solidară și orientată pe calitate. Mai mult decât realizările profesionale individuale contează că împreună reușim să răspundem situațiilor tot mai diverse și să concretizăm proiecte ambițioase”, adaugă ea.
Când ceva funcționează, perseverează!
Dar cum reușește o femeie din top management să împace viața personală cu munca? Pentru Elena, secretul tuturor lucrurilor este echilibrul. Totuși, acest echilibru nu este mereu posibil. „Inevitabil, au fost momente de-a lungul timpului în care balanța a înclinat pentru business, în detrimentul vieții personale. Ce-i drept, ulterior am avut în vedere să ofer prioritate vieții personale, tocmai ca să asigur acel echilibru pe care mi l-am propus”, completează directorul general al Up România.
Cât despre planurile profesionale, Elena spune că o să continue să facă exact aceleași lucruri ca până acum. „Am constatat o chestiune: când ceva funcționează așa cum ți-ai propus, e recomandat să perseverezi. Prin urmare, vreau să continui să fac ce fac de obicei: să ascult, să învăț și să mă adaptez”, spune Elena Pap despre planurile ei de viitor.
„O tânără la început de drum
trebuie să fie încrezătoare în forțele proprii și să învețe din experiență. Să aibă mereu în minte că reușita pe plan profesional este influențată într-o mare măsură de echilibrul dintre viața la birou și cea de familie.
Sunt multe provocări la care o femeie trebuie să răspundă, de aceea atenția ei trebuie îndreptată spre găsirea și implementarea celor mai potrivite soluții. În orice caz, când concentrarea este pe a face «mai bine» pentru echipa ta, pentru comunitatea în care activezi sau pentru partenerii tăi de business, celelalte aspecte trec în plan secund.” – Elena Pap
Articol preluat din numărul 238/iunie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici