Grădiniţa de vară, la final
SOS Satele Copiilor România, în parteneriat cu Romtelecom, a implementat la Cisnădie (Sibiu), un proiect educaţional non-formal pentru 40 de copii proveniţi din familii defavorizate, înscrişi în anul şcolar 2011 – 2012 la SOS Grădiniţa Cisnădie.
„Vânătoarea” de insecte, jocuri şi concursuri în aer liber
Timp de două săptămâni, copiii au avut posibilitatea să participe la activităţi educaţionale non-formale pregătite special pentru ei: excursie la Ferma-Şcoala Cornăţel, „vânătoarea” de insecte, ieşire în aer liber în familie, excursie în Parcul Subarini, jocuri şi concursuri în aer liber.
Proiectul a fost astfel gândit încât, prin toate activităţile desfăşurate, copiii să înveţe o mulţime de lucruri noi, să exploreze, să experimenteze, să îşi formeze abilităţi şi deprinderi noi, să facă cât mai multă mişcare, să-şi dezvolte imaginaţia şi, totodată, să-şi construiască încrederea în forţele proprii. Prin obiectivele sale principale, programul şi-a propus să le ofere copiilor date esenţiale despre convieţuirea cu natura, de socializare, de exprimare liberă a gândurilor şi sentimentelor. Copiii au participat la excursii organizate şi au învăţat să respecte anumite reguli prestabilite de însoţitori. În acelaşi timp, au avut posibilitatea să vadă plante şi animale domestice în mediul lor natural, să cunoască denumirea şi caracteristicile lor, să descopere plăcerea şi bucuria de a interacţiona cu animalele, de a le hrăni sau de a le observa în mediul lor.
„Toate acestea duc la o generaţie de tineri care nu pot interacţiona şi nu se pot integra ulterior în societate”
Într-o lume „modernă”, în care omul a uitat să respecte natura şi să convieţuiască cu ea, copiii cresc izolaţi de natură şi de creaturile vii, pierzându-şi legătura firească cu lumea exterioară şi refugiindu-se ore întregi în faţa televizorului. În acelaşi timp, lipsa timpului sau situaţia financiară destul de precară a familiilor le afectează dezvoltarea normală a unei culturi generale şi a spiritului inovativ. „Toate acestea duc la o generaţie de tineri care nu pot interacţiona şi nu se pot integra ulterior în societate, cu atât mai mult să facă faţă situaţiei de a transmite mai departe copiilor din experienţa lor personală şi din cultura generală, este de părere Mihaela Mihai, Coordonatorul SOS Grădiniţa Cisnădie.
„ Credem că România are nevoie să investească în generaţiile viitoare, sub orice formă, iar copiii au nevoie de noi, de grija noastră, de investiţia noastră în ei. Niciun copil nu trebuie să ducă lipsa unei copilării normale, mai ales atunci când provine dintr-o zonă defavorizată. Mai ales atunci, copiii trebuie, pe cât posibil, să rămână conectaţi la firesc, incurajaţi, să aibă şansa unui început care să fie definit de normalitate. Am înţeles în toţi aceşti ani că, de fapt, vorbim de lucruri simple, care chiar pot fi făcute. Totul e să ne dorim cu adevărat, să ne mobilizăm şi să creăm precedente pozitive în societate”, a declarat Cristina Popescu, Director Comunicare Romtelecom.