Începe cea de-a cincea ediție a evenimentului Angajabilitatea în Centru
Tema meselor rotunde "Angajabilitatea în Centru" este cooperarea și schimbul de bune practici între Centrele de Consiliere și Orientare în Carieră ale universităților din România, pentru a identifica și promova noi modalități de creștere a gradului de angajabilitate al absolvenților.
Subiectul întâlnirii de la București va fi îmbunătățirea colaborării dintre angajatori și universități, prin intermediul Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră.
Mesele rotunde semestriale "Angajabilitatea în Centru" au debutat în septembrie 2010 pentru a răspunde nevoii unui spațiu propice dezvoltării unui dialog susținut, precum și a dezvoltării unor proiecte comune între Centrele de Consiliere și Orientare în Carieră. În decursul întâlnirilor anterioare s-a configurat o rețea de comunicare funcțională, menită sporirii impactului acțiunilor întreprinse nu doar prin creșterea calității proiectelor centrelor sau a numărului studenților beneficiari, ci și prin promovarea rolului Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră, în calitate de promotori ai oportunităților de angajare, de dezvoltare profesională și personală a studenților, dar și ai dialogului cu angajatorii.
Centrele de Consiliere au un rol esențial în conturarea unor reprezentări reale privind începutul unei cariere axată pe aptitudini, cunoștințe, dar și a unui ghid de așteptări și recomandări pentru atingerea obiectivelor profesionale.
Colaborarea continuă între Centre poate furniza date relevante despre pregătirea teoretică și practică a studenților pentru piața muncii, precum și despre orientări și tendințe în rândul viitorilor absolvenți ai diferitelor specializări.
De asemenea, cu ajutorul metodelor de educație nonformală, cunoștințelor teoretice furnizate de către universități li se adaugă noi sisteme de înțelegere a interacțiunii interpersonale și de raportare la mediul în schimbare în care tinerii absolvenți vor activa.
Link Education And Practice este prima organizație constituită ca platformă de interacțiune între studenți, companii, instituții și ONG-uri, cu scopul de a crea o punte de legatură între oferta educațională existentă și cerințele pieței de muncă. Pentru aceasta, LEAP își propune să promoveze și să faciliteze accesul tinerilor la activități de educație nonformală F– activități care antrenează și canalizează aptitudinile esențiale în dezvoltarea personală și profesională.
Proiectele LEAP au ca principali beneficiari pe studenți și absolvenți ai învățământului universitar, pe care îi ajutăm să își sporească gradul de angajabilitate (înțeleasă atât ca abilitate de a se angaja, dar și ca sumă de abilități antreprenoriale și sociale) prin intermediul educației nonformale. În egală măsură, LEAP se adresează universităților, companiilor și organizațiilor studențești ca furnizori, promotori și finanțatori ai experiențelor de educație nonformală. Astfel, rețeaua Centrelor de Consiliere și Orientare Profesională, facilitată de LEAP prin programul "Angajabilitatea în Centru" reprezintă o activitate centrală a Asociației noastre, împreună cu proiecte de informare, cercetare si policy watch în domeniul educației.
ZIUA 1 – joi, 15 noiembrie
17:00 – 18:00 Sesiune introductivă
18:30 Cina
ZIUA 2 – vineri, 16 noiembrie
10:00 – 11:30 Sesiune I – Schimb de bune practici
11:30 – 11:45 Pauză de cafea
11:45 – 12:30 Sesiune II – Posibile proiecte
12:30 – 13:45 Prânz
14:00 – 16:00 Sesiune III – Comunicarea centrelor cu universitățile. Comunicarea centrelor cu angajatorii.
16:00 – 16:15 Pauză de cafea
16:15 – 18:00 Sesiune IV – Panel cu angajatori
19:00 Cina
ZIUA 3 – sâmbătă, 17 noiembrie
09:30 – 11:00 Sesiune V – Rețeaua de Angajabilitate – grupuri de lucru
09:30 – 10:00 Prezentare în Plen. Sesiune Q&A
10:00 – 10:20 Tema 1 pentru fiecare grup
10:20 – 10:40 Tema 2 pentru fiecare grup
10:40 – 11:00 Sesiune în plen
11:00 – 11:15 Pauză de cafea
11:15 – 12:30 Sesiune VI – Concluzii. Plan de lucru. Statement paper