Intensitatea muncii europenilor, in crestere
Potrivit studiului, aproape 60% dintre angajati spun ca sunt nevoiti sa munceasca intr-un ritm foarte alert cel putin un sfert din timpul de lucru. Cercetari ale Eurofound si ale altor institutii arata ca nivelurile ridicate ale intensitatii muncii au costuri substantiale in ceea ce priveste sanatatea ocupationala si siguranta. O intensitate ridicata a muncii are un impact negativ asupra sanatatii angajatilor atunci cand acestia nu au putere de decizie in organizarea propriei munci.
“Sanatatea la locul de munca este optima cand fiecare angajat are alegerea de a face un compromis intre a munci potrivit propriilor capacitati si necesitatile jobului”, este de parere Michel Gollac, director al Laboratorului de Sociologie Cantitativa din cadrul Centre de Recherche en Economie et Statistique (CREST) din Paris. “Din cauza oboselii cauzate de munca, oamenii nu-si pot folosi cu adevarat timpul liber. Doar se recupereaza dupa munca. Asadar, angajatii care lucreaza intr-un ritm rapid afirma ca nu au prea mult timp de petrecut cu partenerul sau cu copiii”, declara Gollac.
Specialistul afirma ca, atunci cand intensitatea muncii este ridicata, angajatii nu mai au timp sa castige experienta, sa se pregateasca pentru urmatorul task. Ca urmare, atunci cand munca lor se schimba, se gasesc intr-o situatie dificila din cauza lipsei de pregatire.
“Intensitatea muncii nu ar trebui sa fie echivalata cu eficienta sau productivitatea. E odoar o ipoteza ideea ca tot efortul unui angajat este folosit adecvat. Insa risipa de efort este o experienta zilnica pentru multi salariati. Exista doua modalitati de a creste productivitatea: cresterea efortului sau cresterea eficientei efortului. Cea de a doua optiune este preferabila”, sustine Michel Gollac.