Iulian Stanciu, milionarul care a renunţat la studii pentru a face business
Iulian Stanciu este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori români care au ales în cunoştinţă de cauză să-și abandoneze studiile. A ajuns la facultate mai mult pentru că «aşa trebuie», nu pentru că și-ar fi dorit. Iar în facultate nu a găsit foarte interesantă zona teoretică, astfel că în anul patru a început prima afacere, cea cu vânzarea de calculatoare, dintr-un apartament de pe Magheru. Şi de-atunci nu a mai dat pe la şcoală, pentru că nu a mai avut timp.
Deși în România genul acesta de decizii nu este privit cu ochi buni de membrii familiei şi de prieteni, Iulian Stanciu a trecut cu brio peste prejudecăți și, după patru ani de studii la Facultatea de Cibernetică, a decis să învețe pe cont propriu cum se face business. „Cu părinţii a fost mai greu”, comentează el, „având în vedere că mama este profesoară de matematică, iar tata, inginer-proiectant. Știau însă că sunt mai rebel şi că oricum voi face cum cred, aşa că au ales să mă susţină. În rest, nu prea mi-a păsat de ce au spus alţii, am făcut cum am crezut eu atunci că este mai bine.”
Despre el se știe că a făcut primul milion de euro la 28 de ani și că se află la cârma unei companii de e-commerce sustenabilă, cunoscută tuturor românilor. „Acum, dacă mă uit în urmă, sunt conştient că o facultate bună m-ar fi ajutat, una cu accent mai mare pe partea practică, în care să învăţ mai mult despre antreprenoriat”, comentează el. Și da, se consideră un autodidact, căruia îi place să înţeleagă în profunzime cum funcţionează lucrurile.
Iulian Stanciu, acționar și CEO al eMAG, citește permanent articole şi prezentări din zona de internet şi tehnologie, iar pentru dezvoltarea proprie – cam o carte pe lună, cu toate că și-a propus să ajungă la mai multe.„Când vreau să descopăr mai mult sau simt că nu mă descurc, mă apuc şi învăţ mai multe, mă documentez. Am învăţat şi învăţ în continuare. Îmi dau seama că, pe măsură ce descopăr lucruri noi şi ajung mai departe, conștientizez că am şi mai multe lucruri de explorat şi de învăţat.”
Deși a devenit un antreprenor de succes – bazându-se mai mult pe fler și pe intuiție în business și mai puțin pe diploma universitară –, faptul că Iulian Stanciu a pus bazele unei fundații care, prin programele sale, sprijină performanța în educație denotă că nu minimalizează în niciun fel valoarea pregătirii școlare, ba dimpotrivă. Știe că sunt multe de schimbat în sistemul educațional românesc: creşterea salariilor pentru profesori, îmbunătăţirea bazei materiale, îmbunătăţirea programei şi aducerea ei la nivelul societăţii actuale, creşterea interactivităţii studenţilor cu antreprenoriatul şi cu tehnologia. Legat de aceasta, el declară că, dacă ar fi să dăm timpul înapoi: „Cu siguranţă nu aş mai pleca din şcoală dacă sistemul de învăţământ mi-ar oferi posibilitatea să învăţ mai mult bazat pe practică.”
E importantă şcoala vieţii? Da, este. Cel mai important este ca evoluţia noastră ca indivizi să se bazeze pe educaţie, iar procesul de învăţare să fie unul permanent, să nu se rezume la şcoală sau facultate. „Acolo punem bazele gândirii şi învăţăm noţiuni primare, urmând ca apoi procesul de învăţare să continue. Nu există evoluţie sustenabilă în carieră sau în societate fără un proces continuu de învăţare. Mi-am dat seama că este important, de asemenea, să accepţi eşecul ca fiind parte din procesul de evoluţie. Greşeala este cel mai puternic mod practic de a învăţa şi duce la o viteză mare de dezvoltare.”
„Nu încurajez pe nimeni să renunţe la facultate. Școala oferă o bază solidă pentru dezvoltarea ulterioară, iar noi avem în continuare foarte mulţi profesori buni, pasionaţi de ceea ce fac, în pofida salarizării slabe. Fiecare, până la urmă, îşi dă seama dacă visul său este mai important, indiferent dacă este afacere, artă, implicare socială sau sport.” – conchide Iulian Stanciu, CEO eMAG.
(Acest material a apărut în numărul 230 al Revistei CARIERE, aferent lunii septembrie.)