O nouă modă în România. Zilele de concediu nefolosite, vândute colegilor
Un studiu recent derulat de BestJobs.ro arată că 10% dintre companiile din România le oferă angajaților posibilitatea să schimbe între ei, contra cost, zilele de concediu, în timp ce alte 23%
oferă bani în plus la salariu, la finalul anului, angajaților care nu și-au consumat tot concediul legal.
Astfel, și companiile prezente la nivel local urmăresc tendințele internaționale, în contextul în care specialiștii în resurse umane din Statele Unite au anunțat recent că aproximativ 9% dintre companiile americane le dau voie angajaților să vândă zile de concediu. Alte 7% dintre acestea au implementat un fond comun de zile de concediu neutilizate ce pot fi ulterior folosite de restul colegilor.
La nivel național, 60% dintre participanții la studiul BestJobs au menționat că le permit angajaților să își ia zilele de concediu rămase dintr-un an în primele luni ale anului ce urmează, astfel angajații consumându-și complet zilele libere ce li se cuvin.
Concediile nu depășesc două săptămâni
În ceea ce privește modalitatea în care românii au voie să își ia concediu, 44% dintre reprezentanții companiilor participante la studiu susțin că le permit angajaților să își consume toate zilele libere pentru aceeași vacanță, lipsind, prin urmare, mai bine de o lună de la serviciu. Însă, chiar dacă le este permis, 28% dintre cererile de concediu nu depăsesc două săptămâni, în timp ce alți 28% dintre managerii de HR nu aprobă concedii de peste două saptămâni.
Atunci când un angajat vrea să își ia câteva ore din program, pentru a-și rezolva probleme personale, în 43% din cazuri situația se rezolvă cu o simplă învoire de la șeful direct, în timp ce 35% dintre angajatori aprobă și o jumătate de zi liberă, ce se scade ulterior din zilele de concediu. Însă, în 21% din cazuri, angajații nu au voie să se învoiască pentru câteva ore și trebuie să își ia liber o zi întreagă.
De asemenea, 50% dintre angajații din România au ore fixe la care trebuie să se prezinte la serviciu, în timp ce alți 25% au o marja de 15-20 de minute în care li se permite să întârzie. Atunci când se întamplă să întârzie la lucru, 67% dintre aceștia pot recupera timpul pierdut stând peste program, în timp ce 24% primesc un avertisment la prima abatere, urmând ca mai apoi să fie penalizați financiar.