Omul care a lansat genii şi a creat un milion de locuri de muncă
Nu sună cunoscut, nu-i aşa? El este cel care a inventat tranzistorul, alături de John Bardeen și Walter Brattain, invenţie pentru care au luat Premiul Nobel. Tot el este şi cel care a pus bazele Silicon Valley, „cel mai antreprenorial loc din lume”, dupa cum îl descrie Daniela Terminel, vicepreşedinte pe EMEA, Endeavor New York.
„La cât de genial era, Shockley putea să plece să lucreze oriunde în SUA, putând ajunge şi în New York sau Boston, dar a ales Mointain View, pentru că acolo erau părinţii lui. Motivul principal pentru alegerea făcută a fost legat de mama sa, care era foarte bolnavă, el dorind să-i fie aproape”, a afirmat Terminel.
Shockley a luat Nobel-ul în 1956 pentru crearea tranzistorului, apoi, alături de o echipă de tineri, a dorit să continue crearea de dispozitive care folosesc semiconductori. „Acesta era un om cu un simţ extraordinar al inovaţiei, în schimb, era un foarte prost om de afaceri”, a mai spus Daniela Terminel. Pentru că la business nu excela, doctoranzii pe care i-a adus aproape au cerut conducerii ca acesta să fie înlăturat. Pentru că nu s-a găsit o soluţie amiabilă, aceştia au plecat.
Cei „opt tradători”
Shockley a creat primele tranzistoare din germanium pentru că erau mai uşor de făcut, apoi a început un proiect cu tranzistori fabricaţi din silicon, dar l-a abandonat. „Când cei opt doctoranzi l-au părăsit, aceştia au format compania Fairchild Semiconductor Corporation, în 1957”, spune oficialul Endeavor. Ei au preluat proiectul abandonat de premiantul Nobel, în următorii ani ajungând să aibă un succes răsunator cu noua companie. Shockley i-a numit pe aceştia „cei opt trădători”, iar acest eveniment avea să schimbe complet istoria Silicon Valley.
Încă din primii ani ai companiei Fairchild Semiconductor, oamenii din management au început să plece unul câte unul, creându-şi propriile companii. Cele rezultate din plecarea managerilor au fost numite generic „Fairchildren”. Printre aceste companii se numără şi AMD, Intel, Sematech sau National Semiconductor. Acestea sunt doar câteva din cele zeci sau sute care au luat fiinţă.
În 1959, Fairchild Semiconductor valora 20 de milioane de dolari, iar la mijlocul anilor ’60 deja ajunsese la o valoare de 90 de milioane de dolari.
Ce este Fairchild Mafia
Termenul de „Mafia” este folosit atât în cazul Fairchild cât şi în cazul PayPal (şi în multe altele) şi se referă la un grup de angajaţi care au părăsit compania pentru a crea alte companii, la rândul lor.
După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, acestea sunt companiile create de foşti angajaţi ai Fairchild Semiconductor, dar în cazul PayPal vorbim de companii precum Tesla Motors, LinkedIn, Palantir Technologies, SpaceX, YouTube, Yelp, and Yammer.
Cert este că datorită (sau din cauza) unui om ambiţios dar care nu ştia prea multe lucruri legate de afaceri au fost create de-a lungul timpului aproape un milion de locuri de muncă (800.000 – ca să fim mai exacţi), fie că vorbim de startup-uri, fie de companii care au fuzionat sau care au fost cumpărate. Unele dintre aceste companii valorează, acum, miliarde de dolari.
Google şi Oracle se numără şi ele printre giganţii care îşi au originile în Fairchild Semiconductor. Toate companiile care au pornit de aici, valorează acum peste 2,1 trilioane de dolari, potrivit lui Terminel. Ca o comparaţie, această sumă este mai mare de aproape 8 ori decât PIB-ul ţării noastre.
Acestea sunt concluziile pe care Daniela Terminel le-a propus audienței în prezentarea sa din cadrul Romanian Business Leaders Summit, ce a avut loc în zilele de 12 şi 13 februarie, la Bucureşti.