Problemele majore cu care s-a confruntat sectorul financiar din Zona Euro se apropie de sfârşit
Conform previziunilor Eurozone Financial Services Forecast, deşi anumite situaţii problematice localizate nu sunt excluse, problemele majore cu care s-a confruntat sectorul financiar din Zona Euro par să se apropie de sfârşit. Se estimează că mulţi dintre indicatorii cheie din sector vor reintra pe o creştere modestă în următoarele 18 luni şi în special băncile ar trebui să poată redemara creditarea şi, astfel, să sprijine relansarea economică din 2014.
După o contracţie de 856 de miliarde de euro anul trecut, se estimează că totalul activelor din sectorul bancar din Eurozonă va continua să scadă cu 500 de miliarde de euro în 2013, înainte să reintre pe creştere, în 2014. Totalul activelor a fost deja în mare parte stabilizat în Germania, Franţa şi Olanda, în timp ce, în Italia şi Spania, procesul urmează să aibă loc anul viitor.
Creditarea segmentului de business şi a persoanelor fizice a scăzut cu 1,7% în Zona Euro anul trecut şi se estimează că această contracţie va continua şi în 2013, însă într-un ritm mai moderat, de 0,5%.
Accesul băncilor la piaţa de capital continuă să se îmbunătăţească iar fluxurile de depozite ale sectorului privat din economiile periferice par să se stabilizeze. Cu toate acestea, condiţiile de creditare ar putea să se menţină destul de restrictive pentru o vreme, ceea ce va afecta investiţiile şi cheltuielile de consum.
Ca urmare a creşterii numărului de credite neperformante în economiile periferice, rata acestora va atinge în acest an în Zona Euro un vârf istoric de 7,2%, peste nivelul de 6,7% prognozat la sfârşitul anului 2012.
“În România, ne aşteptăm mai degrabă la o stagnare a creditării în următoarele 9 luni, cu o uşoară creştere pe companii şi una ceva mai pronunţată pe credite ipotecare dar şi o scădere a creditelor de consum ”, menţionează Gelu Gherghescu, Partener Assurance & Advisory la Ernst & Young România.
Creşterea ratei dobânzii rămâne un risc secundar, însă asigurătorii trebuie să-şi planifice atent reacţia. Dacă Zona Euro nu va mai scădea în acest an şi va creşte cu 1,7% în 2014,inflaţia va atinge probabil 2,8% până la sfârşitul anului 2014. Aceasta va atrage după sine o creştere a ratei dobânzii de către BCE de la 0,75%, la 1,25% în 2015, în loc să fie menţinută la acelaşi nivel până la mijlocul anului 2017.
Andy Baldwin, Liderul diviziei Servicii Financiare Ernst & Young EMEIA spune că: “Această creştere mai rapidă a ratelor dobânzii ar putea afecta serios asigurătorii dat fiind ponderea mare a obligaţiunilor în bilanţul acestora. Activitatea de bază a asiguratorilor ar putea fi, de asemenea, afectată pe măsură ce clienţii încep să se îndrepte spre produse alternative, care le asigură randamente mai mari”.