Taxele pe muncă se mută la angajat. Salariile nete vor scădea de la 1 ianuarie, mai ales la privat
"A fost şi o discuţie inclusiv dacă vor trece contribuţiile pe angajat, au fost şi ei de acord că este cea mai bună varianta să treacă aceste contribuţii pe angajat, pentru că le creşte pensia automat. Sunt situaţii, nu e cazul la stat, dar sunt unii angajaţi care nu pot să beneficieze, din păcate, de drepturi de pensie sau asigurări medicale pentru că firmele la care sunt angajaţi nu plătesc aceste contribuţii în numele lor", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, citată de Antena 3.
Ea a anunţat că guvernul va creşte salariul brut al profesorilor cu 25% din ianuarie, iar când a fost întrebată care va fi creşterea salariului net, a spus că va fi doar de 4%.
"A fost şi o discuţie inclusiv dacă vor trece contribuţiile pe angajat, au fost şi ei de acord că este cea mai bună varianta să treacă aceste contribuţii pe angajat, pentru că le creşte pensia automat. Sunt situaţii, nu e cazul la stat, dar sunt unii angajaţi care nu pot să beneficieze, din păcate, de drepturi de pensie sau asigurări medicale pentru că firmele la care sunt angajaţi nu plătesc aceste contribuţii în numele lor", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.
De altfel, specialiștii companiei de consultanţă PwC România au avertizat că în urma trecerii contribuţiilor sociale exclusiv în sarcina angajatului de la 1 ianuarie 2018 este posibil ca salariile din mediul privat să scadă. Pentru ca angajaţii să nu fie afectaţi de această creştere a poverii fiscale în sarcina lor, angajatorul ar trebui să le crească salariile brute cu 22,75%.
Informația că salariile de fapt vor scădea este confirmată de același ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu care a dat ca exemplu ce se va întâmpla cu salariile profesorilor de anul viitor. Ea a anunţat că salariile brute din educaţie vor creşte cu 25% de la 1 ianuarie 2018, dar, a spus că în contul unui profesor (salariul net) vor ajunge doar 4%. Diferenţa este dată de faptul că taxele pe muncă vor trece în sarcina angajaţilor, ceea ce în unele cazuri va duce la scăderea veniturilor nete.
Ministerul de Finanţe a anunţat în 27 iulie printr-un comunicat că, începând de la 1 ianuarie 2018, taxele CAS şi CASS vor fi plătite de angajat. "Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului", se arată în comunciatul Ministerului Finanţelor.