Cum să-ţi cunoşti mai bine viitorul sau actualul angajat
Şi da, capabilităţile nu pot fi întotdeauna cuantificate, deşi sunt din ce în ce mai importante. Capabilităţile trecute în CV-urile clasice, de exemplu, sunt cele pe care simţim că am vrea să le verificam mai atent…pentru că vrem o informaţie în plus. Doar că timpul nu este cel mai bun prieten al unui recruiter şi nici al unui manager care îşi doreşte pur şi simplu să-şi completeze cât mai repede echipa (şi desigur, cu cel mai bun om!).
Despre astfel de preocupări şi nevoi am discutat miercuri în cadrul workshop-ului „Growing a High-Performance Culture – Talent Management&Recruiting at its best”, organizat de ROMSYS şi revista HR Manager, în parteneriat cu Oracle România.
„Acum câţiva ani, nu mulţi, întrebarea – jobul este cel necesar pentru mine ca să mă dezvolt? -avea un anume tip de răspuns. Astăzi, recrutorii şi managerii de resurse umane primesc alt răspuns, iar întrebarea însăşi are altă profunzime. Şi contextul este complet diferit. Dintr-odată, termenul de motivare care era puţin mai jos în priorităţile noastre, astăzi îl regăsim primul pe listă. Cum îmi menţin oamenii motivaţi, ce pot face pentru ca atunci când vin la muncă să lase deoparte veştile, uneori deprimante, din presă şi din viaţa lor personală şi să muncească la cotele aşteptate. Iată provocarea!”, a spus Anca Podoleanu, HR Director New Frontier Group, unul dintre speakerii evenimentului.
Când balanţa înclină spre „soft”
În deschiderea atelierului, Iulia Alecu, Consultancy Director în cadrul ROMSYS, a punctat faptul că „în contextul curent, când procesul de recrutare trebuie aliniat la strategia companiei, munca de HR s-a tranformat într-o activitate strategică”, astfel că este important să ştim care sunt cele mai utile şi cele mai la îndemână mecanisme de identificare a talentelor.
Pentru mai multe imagini de la eveniment, click aici.
Iar contextul este completat de apariţia în scenă a Generaţiei Y, ai cărei reprezentanţi aduc în faţa companiilor o serie de provocări, printre care nevoia de flexibilitate şi aceea ca managerul să fie mai degrabă mentor decât o persoană mai bine pregătită. Astfel, s-a pus problema timpului şi a resurselor alocate de către HR pentru crearea unei pepiniere de angajaţi ale căror soft skills să fie bine dezvoltate, uneori mai bine decât anumite competenţe tehnice.
Aşadar, avem informaţie multă şi diversă, CV-uri sute şi chiar mii, toate aşteptând să fie descoperite şi valorificate, restricţii de timp şi presiuni la nivel de productivitate. Iar diferenţele de skills între candidaţii interni şi cei externi sunt uneori mari, dificil de ponderat.
De la cantitate la calitate
Cosmin Dodoc, HCM Applications Sales Manager la Oracle, a vorbit în timpul workshop-ului despre una dintre soluţiile tehnologice ce se adaptează nevoilor actuale din departamentul de HR: programul de Talent Management TALEO, de la Oracle, care oferă sprijin atât pentru găsirea talentului potrivit, cât şi pentru reţinerea lui în companie.
Despre utilitatea practică a acestei aplicaţii a povestit Silvia Micu, HR Manager în cadrul ROMSYS, care a oferit o expunere şi o demonstraţie practică a experienţei personale cu acest program.
Una dintre solicitările cele mai des întâlnite este aceea de a găsi omul potrivit… dacă nu azi, atunci măcar mâine! A gândi într-un mod proactiv pentru zona de planificare a personalului pentru nevoile organizaţiei a devenit un must have. Iar trecerea de la cantitativ la calitativ se întâmplă şi în zona de KPIs: câţi candidaţi am avut, câţi pot păstra pentru viitoare pozţii cheie în companie, câţi au rămas în companie… urmează… cum îi păstrez.
Evenimentul a continuat cu o sesiune prelungită de demonstraţii practice, dezbateri şi schimb activ de experienţă.