10 cuvinte si expresii de evitat intr-un CV
CV-ul traditional incepe tot mai mult sa fie inlocuit de profilul pe site-urile de social media, sunt de parere tot mai multi specialisti in dezvoltare personala, asa ca, inainte de a aplica la un job, “periati-va” si actualizati-va datele online. Majoritatea recrutorilor folosesc Google pentru a afla mai multe date despre cei pe care intentioneaza sa-i invite la interviu.
Potrivit unui studiu realizat de LinkedIn, termenii cei mai folositi in profilele utilizatorilor retelei de socializare sunt:
1. Experienta vasta (Extensive experience)
2. Inovator (Innovative)
3. Motivat (Motivated)
4. Orientat spre rezultate (Results-oriented)
5. Dinamic
6. Realizari dovedite (proven track record)
7. Om de echipa (Team player)
8. Persoana de actiune (Fast paced)
9. Abilitate in rezolvarea problemelor (Problem solver)
10. Spirit antreprenorial
“Ne-am dorit sa evidentiem lucruri care sa-i ajute pe profesionisti sa faca alegeri mai bune in privinta propriei pozitionari online”, afirma DJ Patil, Chief Data Scientist in cadrul LinkedIn.
“Fraze precum experienta vasta si realizari dovedite pot parea goale de continut unui potential angajator si pot face mai mult rau decat bine atunci cand sunt incluse in profil sau in CV”, avertizeaza Lindsey Pollak, expert in cariera si purtator de cuvant al retelei sociale. “Daca folosesti unul din acesti termeni, e mai bine sa il stergi. Scrie, in schimb, cati ani de experienta ai sau procentul cu care ai reusit sa cresti vanzarile. Include fraze semnificative care se refera concret la realizarile pe care le-a avut”, e de parere specialista.
Urmareste pagina de Facebook a portalului Cariere
Pentru a-si optimiza sansale de a-i atrage pe angajatori, reprezentantii LinkedIn ii sfatuiesc pe utilizatori:
– Sa aiba un profil cat mai complet. Asigurati-va ca profilul contine toate pozitiile pe care le-ati ocupat de-a lungul timpului. Probabilitatea ca un profil LinkedIn sa fie vizualizat de cei care va pot propune oportunitati profesionale este de douasprezece ori mai mare, in comparatie cu situatia in care profilul contine doar o singura pozitie. Adaugati si o poza – imaginile raman in memorie, spun specialistii.
– Sa-si creasca numarul de contacte la cel putin 50.
– Sa-si listeze profilul in rezultalele cautarilor pe Google. Oamenii cauta pe Google numele celor cu care urmeaza sa aiba interviuri de angajare. Pentru o mai buna vizibilitate pe Google, reprezentantii LinkedIn recomanda customizarea URL-ului profilului.
47% dintre romani utilizeaza retelele sociale pentru a-si cauta un loc de munca, arata un studiu realizat de Grafton Recruitment, iar Facebook este cea mai importanta platforma de socializare online folosita in Romania. Retelele sociale “incep sa joace un rol hotarator si vor trebui sa fie incluse in strategiile de branding pentru recrutare si angajare”, apreciaza Milan Novak, Managing Director CEE, Grafton Recruitment.
Disparitia CV-ul traditional
Profilurile de pe site-uri de social media precum LinkedIn, Facebook sau Xing ar putea inlocui in viitorul apropia CV-ul traditional, sunt de parere specialistii in cariera. Un studiu realizat printre profesionistii de resurse umane din Canada a scos la iveala faptul ca 43% dintre acestia sunt de parere ca in viitor profilurile online vor inlocui CV-urile obisnuite. Resume Builder este o facilitate oferita de LinkedIn pentru cei care vor sa renunte la clasicul Microsoft Word si sa-si construiasca un CV online. La nivel mondial, LinkedIn are peste 90 de milioane de utilizatori.