10 sfaturi pentru a-ti spori sansele de angajare
1. Mergi direct la sursa
Nu te multumi cu anunturile de pe site-urile de recrutare. Du-te direct la sursa si cauta anunturi de angajare pe paginile de internet ale companiilor la care vrei sa lucrezi. Vei fi surprins de cat de multe joburi vei gasi si care n-au fost inca publicate pe site-urile de profil.
Ai gasit, pe un site de recrutare, un anunt la finalul caruia angajatorul si-a publicat datele de contact? Foloseste-le. Sigur, e mai usor sa dai click pe butonul de aplicare cu CV-ul deja existent in contul tau decat sa scrii un e-mail, dar sansele de a fi chemat la un interviu cresc daca mesajul tau ajunge direct in inbox-ul recrutorului.
2. Foloseste-te de Twitter
Twitter e o modalitate excelenta de a afla primul ce joburi sunt disponibile pe piata muncii, fiind din ce in ce mai folosit in recrutare. Contul “googlejobs”, de exemplu, este urmarit de aproape 62.000 de persoane. Pe Twitter poti nu numai sa urmaresti conturile unor importante companii care fac angajari, ci te poti abona la hashtag-uri precum #job, #angajari sau #jobpenet.
3. Lucreaza la CV
Aloca cel putin o jumatate de ora pe saptamana pentru a-ti reciti CV-ul si a-l imbunatati. Intotdeauna e loc de mai bine.
4. Adu-le aminte ca existi
Trimite e-mailuri sau telefoneaza firmelor de recrutare cu care ai colaborat in trecut, pentru a le da de stire ca esti din nou disponibil pentru o noua oferta si spune-le in ce domenii vrei sa lucrezi. Nu uita sa atasezi in e-mail cea mai recenta varianta a CV-ului tau.
5. Trimite CV-uri personalizate
Modifica CV-ul in functie de jobul pentru care aplici si scoate in evidenta avantajele pentru pozitia respectiva. Inspira-te din anuntul de angajare si identifica ce-si doreste angajatorul de viitorul angajat.
6. Suna un prieten. Sau mai multi
Ia legatura cu cat mai multi prieteni si cunostinte si intreaba-i daca exista posturi disponibile in firmele in care lucreaza. O mare parte din angajari se fac pe baza recomandarilor.
7. Du-te la interviu!
Ai fost sunat pentru un interviu, dar nu de catre compania ideala pentru a ti se propune jobul visurilor tale. Nu ai ce pierde daca iti faci timp pentru o intalnire, in schimb poti castiga multa experienta pretioasa. Du-te la interviu. Poate ca angajatorul are mai multe posturi disponibile, in domeniile care te intereseaza.
8. Antreneaza-te
Recapituleaza, dupa interviu, “ce n-a mers” si momentele in care intrebarile recrutorului te-au pus in dificultate. Aducandu-ti aminte de reactia recrutorului, identifica si raspunsurile bune pe care le-ai dat. Cauta intotdeauna cauzele esecului, dar si ale succesului.
9. Pune-te in pielea lor
Inainte de interviu, incearca sa anticipezi, sa gandesti din perspectiva celui cu care te vei intalni. Daca tu cauti un angajat pentru pozitia la care candidezi, cum ai vrea sa fie? Ce calitati, ce studii si ce abilitati iti doresti de la un nou membru al echipei tale?
10. Fii la curent cu evenimentele de cariera
Nu uita ca un targ e joburi e una dintre cele mai bune modalitati de a intra in contact cu o companie la care vrei sa lucrezi. Afla cand si unde se organizeaza astfel de evenimente si lasa-ti CV-ul la standurile angajatorilor.