3 fraze care stau în calea împlinirii tale profesionale
În primul rând, leadership-ul nu mai înseamnă ceea ce însemna acum câțiva ani. Noțiunea și-a lărgit foarte mult sensul – nu mai este suficient să satisfacem doar nevoile de bază ale echipei pe care o conducem, pentru a ajunge la performanță.Astăzi, un lider este o persoană capabilă să își asume puterea personală și să își conducă echipa, motivând-o și determinând-o să își atingă potențialul. Nu putem discuta despre un lider de succes fără să discutăm despre un om împlinit. Iar o persoană împlinită se bucură de viață, are relații autentice cu cei din jur și știe sensul mai mare al lucrurilor pe care le face.
De fapt, ce stă în calea performanței organizaționale și a sentimentului profesional și personal de împlinire? De-a lungul timpului, am observat trei lucruri disfuncționale care pot fi adresate în organizații:
· Nu suntem cu adevărat și echipe organizaționale solide
În unele organizații, nu există o direcție unitară – fiecare angajat se îndreaptă către un alt scop și nu există o coerență internă. Există o fragmentare, care îi împiedică pe oameni să simtă că lucrează în comun și contribuie la același obiectiv.
· Există o ruptură între cine suntem ca persoane și cine suntem ca rol profesional
De multe ori, nu ne dorim (și nici nu e neapărat necesar) să împărtășim foarte multe lucruri personale cu cei alături de care lucrăm. Totuși, e important să îi cunoaștem mai departe de funcția pe care o deținem. Chiar dacă nu e obligatoriu să declarăm visele noastre cele mai înalte, e bine să comunicăm cât mai clar și autentic care sunt valorile, principiile și credințele noastre. Doar cunoscându-i pe ceilalți putem să știm apoi ce îi motivează și să ne înțelegem cu ei cu adevărat.
· Vrem mai mult cu aceleași resurse
Uneori, organizațiile ajung în punctul în care vor sau e nevoie să obțină mai mult, dar nu realizează că resursele au rămas aceleași. Acesta este și unul dintre motivele pentru care intervine uzura – oamenii încep să fie obosiți, să nu le mai placă ceea ce fac și să devină demotivați.
Așadar, cum trecem de aceste bariere în calea performanței organizaționale? Iată un model pe care vi-l propun.
1. Reflectează
Nu putem începe niciun drum nou dacă mai întâi nu ne gândim la ce vrem sa facem și de unde pornim. De aceea, mai întâi e nevoie să reflecăm – nu la ceea ce ne-am dori sa fie, nu la situații ideale, ci exact la lucrurile care se întâmplă chiar acum în jurul nostru. Un prim pas presupune să clădim cu ceea ce avem la îndemână și, pentru a ne da seama de asta, e important să ne asumăm perspectiva observatorului detașat.
2. Întreabă-te care este lecția
Situațiile de criză ne alarmează rapid – avem tentația de a căuta o soluție și de a rezolva ceea ce ni se întâmplă. În schimb, este mai indicat să ne uităm la care este oportunitatea pe care un context dificil ne-o ridică. De exemplu, atunci când echipele nu comunică eficient într-o companie, soluția nu este neapărat aceea de a căuta ceea ce nu funcționează atunci când interacționăm, ci să începem să comunicăm liber și autentic.
3. Acționează în direcția intențiilor exprimate
E important să ne exprimăm o intenție, e important să facem un plan. La fel de important, însă, este și să acționăm în direcția propusă. Walk the talk este o atitudine provocatoare, pentru că atașamentul nostru față de certitudine este unul foarte mare. Iar uneori, a acționa înseamnă a păși în necunoscut, pe drumuri despre care nu știm sigur unde ne vor duce.
4. Nu renunța cu ușurință
După ce am pornit pe un drum, e esențial să nu renunțăm ușor. Tendința de a schimba direcția sau de a abandona va fi una foarte mare, mai ales atunci când nu vom vedea imediat efectele acțiunilor noastre. Potențialul, însă, este pe cale să se arate și, de aceea, e necesar să urmărim energia lucrurilor pe care le construim; să luăm feedback în mod constant și să discutăm cu cei din jur.
Atunci când pornim pe un nou drum și ne dorim să eliminăm toate obstacolele din calea performanței și a împlinirii, important este să ne eliberăm de toate sentimentele mai puțin benefice: îndoiala, frica, dorința de a controla totul și critica e necesar să dispară, pentru ca noi să avansăm. Vă invit să nu vă lăsați distrași să porniți cu entuziasm în căutarea propriei împliniri și performanțe.