8 competente-cheie pentru a gasi un job bine platit in UE
“Pregatirea pentru o cariera in UE dureaza mai mult decat cea pentru o competitie nationala clasica si poate incepe cu evaluarea/auto-evaluarea competentelor necesare accesului la job”, este de parere Lavinia Toma de la Asociatia EuroTrainer.
Iata o lista a competentelor-cheie care trebuie dezvoltate pentru a obtine un loc de munca in UE. Fiecare este importanta, dar, in functie de obiectivul urmarit, unora li se acorda mai multa prioritate.
1. Comunicarea in limba materna
Limba romana este limba oficiala a UE. Cetatenii europeni/romani se pot adresa institutiilor europene in limba romana si vor primi raspuns la solicitarile lor tot in limba romana.
2. Comunicarea intr-o limba straina
Dreptul de a circula liber si a lucra intr-o tara a Uniunii Europene presupune cunoasterea a cel putin unei limbi straine la nivel de utilizator independent. Testele de verificare pentru acces la o cariera in UE se desfasoara intr-o limba straina. Rationamentul verbal se testeaza in limba straina selectata din cele acceptate in competitie (competitiile EPSO pentru acces in institutiile europene).
3. Competente de baza in matematica – reprezinta capacitatea de a gandi si rationa matematic, de a intelege si utiliza diferite reprezentari ale obiectelor, fenomenelor si situatiilor matematice.
Este considerata o competenta de baza, alaturi de cele de comunicare in limba materna si intr-o limba straina. Se testeaza prin probele de rationament numeric (competitiile EPSO pentru acces in institutiile europene).
4. Competente informatice sau capacitatea de a folosi instrumente tehnologice.
Utilizarea calculatorului este o conditie de acces la posturile din UE. Testarea competentelor se face pe calculator. Majoritatea activitatilor presupune utilizarea aplicatiilor informatice.
5. Competenta de a invata – autonomie, disciplina, perseverenta in procesul de invatare, capacitatea de concentrare pe termen scurt si pe termen lung, capacitatea de a reflecta critic asupra obiectului si scopului invatarii, capacitatea de a comunica, ca parte de procesului de invatare, utilizand mijloacele potrivite (intonatie, gestica, mimica etc.).
6. Competente sociale si civice inseamna capacitatea de a relationa eficient cu persoane si institutii, capacitatea de a comunica constructiv in situatii sociale diferite, capacitatea de a realiza un echilibru intre viata personala si cariera, capacitatea de a profita de oportunitatile oferite de UE, capacitatea de a gestiona situatii in context multicultural, capacitatea de a intelege si exercita drepturile cetatenesti intr-un cadru adecvat.
7. Competente antreprenoriale – capacitatea de a elabora si implementa un proiect, capacitatea de a lucra in cadrul unei echipe, capacitatea de initiativa si de a raspunde pozitiv la schimbari, capacitatea de a evalua si a-ti asuma riscuri in anumite situatii.
La nivelul UE initiativa antreprenoriala este considerata o prioritate. Incepand cu anul 2008, prin „Small Business Act” s-a creat pentru prima data un cadru politic global pentru UE si statele membre. Sloganul sub care trebuie sa se realizeze politicile nationale in statele membre este „Ganditi-va mai intai la IMM”.
8. Competente de exprimare culturala – capacitatea de a aprecia si a te bucura de arta diferitelor culturi, capacitatea de a identifica oportunitati economice si de le utiliza in cadrul activitatilor culturale, capacitatea de a-ti manifesta creativitatea si a-ti exprima punctele de vedere fata de ceilalti.
"In prezent, nu toate competentele-cheie sunt abordate in statele membre ale UE, o cauza fiind introducerea lor recenta in zona formarii continue-2006. Predomina cursurile de limbi straine, competentele informatice si antreprenoriale, insa este incurajata dezvoltarea tuturor competentelor, mai ales a celor transversale (competente sociale si civice) legate direct de incluziunea sociala, integrarea in comunitate si organizatii", spune Lavinia Toma.