Vrei să ieși în evidență? Iată ce TREBUIE să spui la interviul de angajare
Pentru că bătălia pentru joburi a ajuns să fie una pe viață și pe moarte, Naomi Seselja, antreprenor și consultant în carieră, scrie pe pagina ei de LinkedIn că interviul de angajare trebuie folosit cu dibăcie de către cei care își caută un loc de muncă pentru că este singura oportunitate reală să se departajeze de ceilalți contracandidați.
Potrivit lui Naomi, interviul nu trebuie să fie privit ca un intergatoriu și, foarte important, clișeele trebuie evitate! Prin tot ceea ce spun și fac, candidații trebuie să își seducă interlocutorii. Întreaga lor prestație trebuie să aibă o singură concluzie majoră: că vor fi în formă maximă pentru rolul pe care îl vor avea.
„Ce vă așteptați să realizez în primele trei luni?”, „Puteți să-mi spuneți mai multe despre proiectele/campaniile pe care le pregătiți?” sunt doar câteva dintre întrebările pe care le așteaptă intervievatorii.
Potrivit site-ului www.pongoresume.com, un candidat care chiar își dorește să lucreze într-o anumită companie trebuie să fie la curent cu tot ce face compania respectivă. Cu cât este mai bine informat, cu atât își va mări șansele să primească o ofertă de angajare.
„M-am gândit la compania dumneavoastră și cred că pot fi de ajutor în…”, „Sunt impresionat de modul în care ați reușit să…” sau „Pot să încep imediat?” nu fac decât să demonstreze cât de hotărât și de informat este un candidat.
În opinia celor de la careerattraction.com, intervievatorii mai vor să audă că un candidat lucrează foarte bine în echipă, că dezvoltarea profesională și nu numai este un deziderat continuu, că este motivat, că are un plan bine conturat și că vrea să-și construiască o carieră în compania respectivă. Mai mult, vor și dovezi cât se poate de tangibile.
Pe de altă parte, toți consultanții în carieră sunt de acord asupra unui anumit aspect: un candidat nu trebuie să mintă în legătură cu ceea ce poate și nu poate să facă. Modul în care un candidat intră într-o companie îi poate umbri întreaga evoluție pe care o poate avea în acea companie. Într-adevăr, lupta pentru joburi nu este una ușoară, dar poate deveni mai ușoară dacă este purtată cât de corect și curat se poate!