Denis Nicolae, Veo: În rolul de buyer, e important să iei decizii rapide fără să pierzi din vedere esențialul. Ai la dispoziție ore, nu zile

Și-a început cariera de fotbalist la 7 ani, însă la 25 de ani a fost nevoit să-și reconfigureze traseul profesional. Disciplina și spiritul competitiv au dat rezultate într-o cu totul altă industrie: astăzi, Denis Nicolae este unul dintre cei mai buni negociatori (buyeri) ai companiei Veo, specializată în achiziția și redistribuirea stocurilor nevândute.
Ce face un fotbalist atunci când i se termină cariera de fotbalist? Câștigă o competiție în… business. În această ediție a Revistei CARIERE aflați povestea lui Denis Nicolae, un fost fotbalist care și-a început o nouă carieră în cadrul Veo – companie din industria de destocaj (clearance, în engleză). Denis care a găsit o nouă metodă de a face performanță: este cel mai bun negociator în relația cu companiile din industria de textile, pentru a le cumpăra produsele pe care acestea nu au reușit să le vândă, pentru a le da o a doua șansă.
„Am fost fotbalist de mic, de la 7 ani până la 25 de ani. A fost o perioadă în care totul era despre antrenamente, echipă, competiție. Însă am fost nevoit să mă gândesc la o reconversie totală. N-a fost ușor să o iau de la zero, dar știam că vreau să rămân într-un mediu activ, să fac ceva concret și mai ales un loc care să îmi permită să relaționez cu oamenii. Vorbeam limba turcă și voiam să îmi găsesc un loc unde pot să cresc, să am impact… Așa am ajuns la Veo, prin DARE – academia care recrutează și formează specialiști în comerț internațional, cu aplicare în industria de clearance. Am început fără experiență, dar cu multă dorință să învăț. Azi, după 4 ani, sunt Buyer pe piața Turciei – și încă învăț în fiecare zi”, spune Denis Nicolae, buyer în cadrul Veo, companie de destocaj.
Compania Veo face parte din grupul internațional NOZ, care are peste 6.000 de colaboratori în Europa. Dintre aceștia, 1.000 sunt angajați și colaboratori, 460 fiind în roluri comerciale (în Iași, București, Constanța, Ploiești, Brașov, Chișinău, Sofia, Plovdiv, Katowice și Rabat).
„Rolul meu e să tranzacționez produse care nu mai sunt vândute în retailul clasic – stocuri rămase, colecții vechi, retururi – și să le dau o a doua șansă. Lucrez cu furnizori din Turcia și achiziționez loturi care ajung în rețeaua NOZ din Franța. Cei de acolo vând smart – produse bune, la prețuri accesibile. E o piață dinamică, unde fiecare zi vine cu altă provocare. În esență, e un job de echilibru: între cifre și relații, între viteză și analiză.”
Produse ce se pot cumpăra din stocuri nevândute: de la haine la diamante și iahturi
Ca buyer în sediul Veo din Constanța, Denis lucrează cu furnizori din industria textilă (haine de damă, de copii, accesorii bărbătești, lenjerie, colecții de sezon) și colaborează cu retaileri locali și internaționali, precum și cu platforme e-commerce globale pentru stocuri aflate în Turcia.
„Însă diversitatea la nivel de grup este enormă: de la papetărie la decorațiuni, cosmetice, pet food, produse alimentare, electronice, mobilier, fashion, cărți și birotică, la vinuri, bijuterii și – cum ne place nouă să spunem – parcuri auto, diamante și iahturi. Sunt loturi diverse – de la produse de Crăciun achiziționate vara, la produse nișate, ediții limitate, mărimi extreme, retururi după campanii de reduceri sau lichidări complete de companii. Fiecare are propria sa poveste și nevoie.”
În prezent, adaugă el, Veo negociază produse în valoare de 260 milioane de euro ca valoare de vânzare, pe care le achiziționează din 27 de țări. Compania este prezentă cu business unituri comerciale în România, Bulgaria, Moldova, Polonia și Maroc.
Călătorește până la 30% din timp
Atunci când își lichidează stocurile, unii furnizori vor doar să scape rapid de marfă, pe când alții caută soluții „discrete” și vor un partener de încredere, mai spune Denis. Însă toți vor un partener care să le înțeleagă problemele și contextul de business.
„Ca buyer, trebuie în primul rând să fii un bun ascultător și să creezi o relație win-win, să identifici oportunități, dar în același timp să aduci valoare adăugată. Suntem constant prezenți în piață, la târguri, saloane, călătorind până la 30% din timp, ceea ce ne oferă o imagine de ansamblu clară asupra presiunilor comerciale cu care se confruntă furnizorii – și știm să ne adaptăm în funcție de ele.”
Pentru a fi un buyer bun, trebuie să ai un set de calități: fler comercial, atenție la cifre, răbdare, claritate în comunicare.
„Contează să fii curios, să nu te sperii de presiune și să știi că e ok să nu le știi pe toate de la început. Eu am avut susținerea DARE Academy și o echipă cu care am învățat pe bune, nu din cărți. Și să vorbești cel puțin o limbă străină.”
De altfel, Veo recurtează vorbitori de limbi străine – engleză, italiană, spaniolă, turcă, germană, greacă și bulgară. Întrebat ce este cel mai greu în profesia sa, Denis a spus: „Să iei decizii rapide fără să pierzi din vedere esențialul. Ai ore, nu zile. Fiecare lot vine cu un context diferit. Și, dacă nu ești atent la detalii, riști. Dar înveți. Și când înveți din greșeli, nu le mai repeți.”
Apreciază la rolul pe care îl are că este „concret” și că are impact. „Ce lucrezi azi vezi în cifre mâine. O dată în vânzările din magazine și apoi în bonusul tău. Și mai e ceva – relația cu furnizorii. Când un partener te sună din nou după primul deal, înseamnă că ai făcut treabă bună. Asta te ține în joc.”
Ce a mai spus Denis Nicolae despre:
Ce a făcut cu primul său bonus
Mi-am luat o vacanță și i-am cumpărat fetiței mele o căsuță de păpuși pe care și-o dorea de mult. A fost o combinație între satisfacție profesională și bucurie personală. Genul ăla de moment care îți amintește de ce muncești.
Cel mai frumos moment din rolul de buyer
Dincolo de satisfacția financiară, au existat și două obiective personale. În primul rând, mi-am dorit să devin cel mai bun buyer din Veo, iar după 4 ani de efort susținut, în 2024, am reușit acest lucru. Este o recunoaștere care te responsabilizează să menții un standard ridicat, dar și să oferi, la rândul tău, celor noi. Așa că din 2025 am devenit și Job Ambassador în cadrul evenimentelor de recrutare DARE Academy. Iar al doilea obiectiv: când am renunțat la fotbal, acum 4 ani, știam că nu aveam răbdarea necesară să devin coach pentru juniori, însă rolul m-a dezvoltat în această direcție și astăzi mă bucur că am prima mea echipă ca antrenor.
Diferența dintre rolul de buyer și rolul de prospector (cele două profesii‑cheie din industria de clearance)
Prospectorii sunt colegii care descoperă stocurile. Ei deschid conversația, pun întrebările bune, și când apare o oportunitate clară, buyerul intră și construiește tranzacția. E o muncă de echipă. Fără ei, nu ai de unde începe. Fără noi, nu se închide nimic. Ne completăm. Însă pentru fiecare tranzacție, de fapt, lucrează o echipă extinsă: prospectorii, buyerii, echipa de marketing, echipe logistice, financiare și tot ce înseamnă servicii suport – fie că vorbim de servicii vamale, legislație internațională sau traduceri. Este o industrie care te ține conectat la businessul global.
Transformarea industriei de destocaj
Piața de clearance devenit o componentă strategică a multor businessuri. Dacă în trecut lichidările erau gestionate intern sau amânate, acum brandurile colaborează direct cu parteneri specializați, cum suntem noi.
Consumatorii din retail sunt mai deschiși la produse smart-buy, mai ales după pandemie – caută să păstreze calitatea, dar la un buget mai mic. La nivel european, piața de clearance e estimată la peste 40 miliarde de euro/an – și este în continuă creștere.
CITEȘTE ȘI: Roxana Jouni, SIAD România: Oamenii nu urmează neapărat direcția, ci energia din spatele ei
Foto: Denis Nicolae, Veo

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 298 | Iunie 2025