Brainstorming-ul sau cum sa-ti pierzi ideile
Chiar si atunci cand nu ne aflam in mijlocul echipei, regulile prestabilite ne pot ucide creativitatea pentru ca, fara sa ne dam seama, ne conformam la ele. Nu este intamplator faptul ca unele dintre cele mai mari descoperiri in domeniul stiintei si tehnologiei au venit de la oameni care lucreaza izolat. Surpriza descoperita recent e ca grupurile sunt mai bune la evaluarea unei idei, decat la generarea ei.
Creativitatea poate fi lesne inabusita in cadrul grupurilor, pentru ca ele au tendinta sa ii „sanctioneaze” pe cei care ies prea mult in evidenta.
V-ati gandit vreodata la felul in care echipa din care facem parte ne afecteaza productivitatea si luarea deciziilor? Grupurile ne pot indemna sa muncim mai mult sau dimpotriva, sa fim delasatori; ne pot influenta sa luam decizii strambe sau ne pot inchide gura in momentele cruciale.
Semintele comportamentui de grup sunt aruncate chiar inainte ca membrii sai sa se cunoasca. Stim ca intotdeauna unii vor fi de "partea noastra", iar altii impotriva si acest lucru ne modeleaza identitatea sociala. Apartenenta la grup ne afecteaza comportamentul cu atat mai mult cu cat suntem supusi unui ritual de initiere (in companii, procesul se numeste inductie).
Singura modalitate prin care nou-venitii pot influența grupurile este sa-si demonstra loialitatea, aliniindu-se la standardele noului grup si luand distanta fata de afilierile anterioare. Odata ce ne integram, acest lucru ne obliga la conformitate, un tip de comportament si o atitudine aliniate. De cele mai multe ori, ne pliem vrand nevrand, constienti fiind ca alternativa este excluderea.
Un semn distinctiv al grupurilor consolidate este palavrageala. In cadrul grupului nu se discuta numai zvonuri sau speculatii; e bine de stiut ca 80% din informatiile vehiculate sunt verificabile. Cand liderii rasar natural intr-un grup, se remarca prin faptul ca sunt ultimii care se conformeaza, apoi prin faptul ca incep sa conduca intr-o noua directie. Fie ca se aliniaza sau nu, un lider ia primul cuvantul si cel mai des.
Cantitatea si calitatea muncii noaste este reglementata de grup
Uneori, grupurile au un efect de facilitare a performantei, stimulandu-ne sa avem realizari mai mari. Acest lucru se intampla mai ales cand contributia fiecaruia este bine stabilita si suntem judecati prin comparatie cu altii. Alteori, chiar grupul poate incuraja inactivitatea, generand o scadere a productivitatii individuale, uneori cu 50% sau chiar mai mult. Cum? Foarte simplu. E mai usor sa te ascunzi in spatele echipei, cand consideri ca sarcina nu te priveste, ca o poate face altcineva si mai ales cand performanta ta nu este evaluata individual, ci la nivel de grup.
Psihologii au descoperit ca „lenea sociala” ar putea fi combatuta de lider prin atribuirea de importanta fiecarei sarcini in fata echipei, astfel anulandu-se si „sentimentul de fraier”: ca tu muncesti si altii trag de timp.
Una dintre cele mai importante functii ale grupurilor la locul de munca este de luarea deciziilor in comun. E bine de stiut ca in discutiile din cadrul unui echipe, afinitatile initiale dintre membri nu se pierd; indivizii polarizeaza, iar la final, simpatiile ies la iveala foarte clar. Acest lucru poate fi evitat doar prin descurajarea omogenitatii din componenta grupului.
Cand membrii unei echipe au un background comun si valori asemanatoare, le e foarte usor sa ia decizii in unanimitate. Psihologii numesc asta „gandire de grup”. Din pacate, s-a constatat ca grupurile incurajeaza tot felul de prejudecati si erori de judecata care conduc la decizii nepotrivite. Exista un singur remediu pentru astfel de situatii. „Gandirea de grup” poate fi combatuta prin cultivarea unui anumit fel de „disidenta”. De cele mai multe ori, rolul de disident e greu de jucat pentru ca atrage animozitate. In acest caz, sprijinul pentru cel care nu este „intru totul de acord” sau care e „de cu totul alta parere”, trebuie sa vina din partea liderului.
Un alt efect neasteptat al comportamentului de grup este incapacitatea de a face un schimb de informatii eficient. In loc de a dezvalui informatii vitale doar de noi stiute, studiile demonstreaza ca vorbim despre lucruri pe care toata lumea le stie deja. Putem reduce acest comportament contraproductiv stiind foarte bine cu ce experienta vine fiecare si cautand sa ne reamintim inaintea unei sedinte ce informatii cu adevarat relevante detinem.
A intelege felul in care functioneaza grupurile e important, o data pentru modul in care ne alegem liderii, apoi pentru a nu lasa nevoia de a ne conforma sa ne intunece ratiunea sau sa ne stranguleze creativitatea; sau sa ne limiteze opiniile. Trebuie sa intelegem puterea grupurilor, ca sa putem beneficia de pe urma ei, si a nu deveni o victima a lor.