Pierdut valori. Faliment moral!
Au urmat incapacitatea cronica de plata a unei mase critice de cumparatori de case pe credit si scaderea dramatica a pretului caselor… S-au dat explicatii savante, cu termeni de dictionar financiar pentru avansati, s-au dat si traduceri mai simple pentru vulg, s-au facut chiar si desene animate cu personaje simpatice: inocenta familie de yankei cu multi copii de mana, bancheri burtosi, investitori misteriosi, brokeri uscati si cinici. In fine, ciupind informatii de ici si de colo, ne-am luminat.
Apoi, cum s-a transferat blocajul financiar in intreaga retea economica n-a mai fost la fel de greu de inteles. Dupa sase luni de asalt mediatic suntem destul de familiarizati cu dominoul. Pe scurt, "cum" nu mai ridica probleme.
A ramas de elucidat "de ce"-ul. Pe care l-am luat eu acum in brate, sa vi-l arat. Si inteleg prin "de ce?" resortul intim al motivatiilor acestor comportamente paguboase. Deci, de ce s-a ajuns aici? Datorita valorilor. Mai corect fie spus, in situatia de fata, din cauza lipsei valorilor. S-a facut deja inventarul lor: lacomia, iresponsabilitatea, cinismul, aroganta, lipsa de transparenta. Ele stau la originea a ceea ce devine ulterior comportament de business. Fireste ca nu-mi permit sa atac aici esenta pietei libere. Esti banca, creditezi. Esti bursa, speculezi. Esti investitor, cumperi. Esti broker, vinzi. Dar care sunt limitele factorului speculativ? Raspunsul este printre cuvintele de mai sus ale imoralitatii in afaceri. Uitati-va din nou la secventa prabusirii. De ce s-au vandut mai departe ipoteci insolvabile? Aroganta. De ce s-au ivit cumparatori chiar si in aceste conditii? Lacomia. De ce n-au intervenit organismele de reglementare? Iresponsabilitate. De ce s-au tinut secrete dimensiunea si consecintele fenomenului? Disimularea. Si as putea continua. Nu e vorba despre nimic din zona know-how-ului, din zona abilitatilor profesionale. Doar valori lipsa si morala zero. Atitudini si comportamente – la polul opus oricarei teorii de leadership.
De aceea, ma felicit o data in plus pentru ideea de a face din discutia cu lideri despre atitudini o rubrica de fond in revista Cariere. De aceea, numar de numar, punem in dialog decidenti importanti ai afacerilor romanesti pe subiecte precum integritatea, responsabilitatea, modestia sau respectul. Poate asa, incet-incet, vom reusi sa cream reflexul cazutului pe ganduri: "O fi bine ce fac?".