Spirit universal, mentalitate globală
Prin urmare, companiile şi mărcile româneşti, talentul şi inteligenţa creativă trebuie să găsească exact acele modalităţi prin care pot opera într-o piaţă globală. Scopul acestei ediţii a fost de a examina acele aspecte distinctive şi provocări pe care le au de înfruntat în contextul pieţei mondiale. De aceea, experienţele celor care operează cu succes branduri cu statut internaţional s-au dovedit valoroase pentru a ne oferi o perspectivă asupra brandingului global, iar istoriile personale ale câtorva dintre românii care muncesc în străinătate au completat firesc tabloul acestui număr.
Aşa cum remarcase americanul John Pomfret, fost reporter global şi editorialist pentru Washington Post, am descoperit că, dincolo de fapte, ceea ce diferenţiază un demers în afara graniţelor este „acea extraordinară capacitate de a traduce şi interpreta realitatea”. Un set unic de însuşiri te face să fii productiv şi acceptat într-un mediu cu totul nefamiliar, iar această combinaţie poate fi numită generic „mentalitatea globală”.
Construirea unui brand puternic este o sarcină destul de complicată. O marcă are destule provocări în comunicarea valorilor sale de bază în propria ţară, în special când vine vorba despre construirea unor asocieri corecte cu alte branduri locale. Provocarea este cu atât mai mare cu cât brandul îşi doreşte relevanţă globală.
Astfel, unei mărci care urmăreşte o prezenţă internaţională îi este cel mai greu să rămână uşor de recunoscut în orice vitrină sau pe orice scenă şi să fie compatibilă, în acelaşi timp, cu tradiţia, obiceiurile de consum şi cultura ţării-gazdă. Brandingul internaţional constă în a găsi echilibrul fin între a fi local şi a fi global. În timp ce esenţa mărcii trebuie să rămână nealterată, modul ei de a comunica şi de a se face relevantă trebuie să se asorteze perfect noului context sociocultural.
Cheia este mentalitatea globală, care combină deschiderea şi nivelul de conştientizare a diversităţii cu înclinaţia şi abilitatea de a vedea patternuri comune în alte ţări şi pe alte pieţe. Într-o companie cu o astfel de mentalitate, oamenii percep diversitatea geografică şi pe cea culturală ca pe nişte oportunităţi care aşteaptă să fie exploatate şi sunt pregătiţi să adopte idei şi practici de succes, indiferent de provenienţa lor. Ca atare, cultivarea unui spirit universal devine condiţie prealabilă pentru a deveni un brand sau o companie globală.
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici