Femeile sunt mai bine „echipate” pentru sarcini multiple şi soluţii de grup decât bărbații
Ragini Verma, profesor asociat în Departamentul de Radiologie al Şcolii de medicină Perelman din cadrul Universităţii din Pennsylvania şi colegii săi au descoperit că există diferenţe – și complementaritate – în arhitectura creierului uman care ajută la stabilirea unei baze neurale, care poate explica de ce bărbaţii excelează la anumite sarcini şi femeile la altele. De exemplu, bărbaţii au o predispoziţie pentru a învăța mersul pe bicicletă, a desluşi direcţiile în trafic şi pentru a executa câte o sarcină pe rând, în timp ce femeile au abilităţi superioare de memorare şi de cogniție socială, fiind echipate pentru executarea de sarcini multiple şi crearea de soluţii pentru grup.
Cercetătorii au descoperit o conexiune neuronală mai intensă dinspre partea din faţă către spatele creierului şi în interiorul aceleiaşi emisfere la barbaţi, sugerând faptul că creierul lor este structurat pentru a înlesni conexiunea dintre percepţie şi coordonarea acţiunii. În schimb, la femei, conexiunea se face încrucişat între cele două emisfere, ceea ce uşurează comunicarea dintre intuiţie şi analiză.
În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că femeile au manifestat o mai intensă conexiune în encefal, între emisferele stângă şi dreaptă. Bărbaţii au prezentat o conexiune mai mare în cadrul fiecărei emisfere. Rezultate opuse au fost evidenţiate în cazul cerebelului, parte a creierului care joacă un rol important în controlul motor. Bărbaţii au manifestat o conexiune intensificată în interiorul aceleiaşi emisfere și femeile au manifestat o conexiune mai mare între cele două emisfere.
Aceste conexiuni le oferă bărbaţilor o mai bună coordonare a acţiunilor, deoarece cerebelul și cortexul participă la crearea de punți între experiențele perceptive din partea din spate a creierului și cele care ţin de acțiune, din partea frontală a creierului. La femei, conexiunile facilitează integrarea modurilor de prelucrare analitice și secvențiale din emisfera stângă cu modurile de prelucrare a informațiilor intuitive, spațiale din partea dreaptă.
Cercetătorii au investigat diferenţele de gen specifice pe parcursul dezvoltării subiecţilor la 949 de persoane (521 femei și 428 de bărbați) cu vârsta cuprinsă între 8-22 ani, folosind o tehnică de scanare imagistică (DTI) care poate urmări şi evidenţia căile neuronale care leagă diferitele regiuni ale creierului. Creierul este ca o foaie de parcurs pentru aceste căi care leagă mai multe rețele şi ne ajută să procesăm informațiile și să reacționăm în consecință, iar comportamentul nostru este controlat de mai multe dintre aceste rețele care lucrează în colaborare.
În modul în care se fac conexiunile la copiii mai mici de 13 ani au fost prea puţine diferențe de gen sesizabile. Ele au fost mai pronunțate la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 14-17 ani şi la tinerii peste 17. Constatările au fost în concordanță cu un studiu de comportament făcut public de Penn Medicine în "Proceedings National Academy of Science". Femeile au întrecut bărbaţii la capacitatea de atenție, la folosirea cuvintelor și memoria feţelor şi la testele cognitiv-sociale. Bărbaţii s-au comportat mai bine la prelucrarea informaţiilor spaţiale și la viteza de reacţie motorie şi senzorială.