Greşeli de evitat atunci când redactezi un CV
Totuşi, ai grijă să nu comiţi una din următoarele cinci greşeli, care ar putea să te scoată din lipsa pentru interviu.
În primul rând, trebuie să ai grijă ca CV-ul tau să nu fie formulat sub forma unui job description. Nu preciza că ai fost reprezentant de vânzări pe o anumita zona, spre exemplu, ci scrie exact ce ai facut şi care au fost realizările tale.
Lipsa de cifre din CV-ul tau reprezintă o altă problemă, este de părere Suzanne Lucas, specialist corporate HR, potrivit CBSNews.com. Dacă precizezi la realizări că ai ajutat compania să îşi majoreze veniturile, o astfel de menţiune nu spune prea multe. Pe de altă parte, dacă scrii în CV-ul tău că, datorită muncii tale, ai ajutat firma la care lucrezi să îşi majoreze încasările cu 30% în ultimii doi ani. O astfel de menţiune arată că ai fost o persoană importantă pentru afacerea respectivă şi te pune într-o lumină pozitivă în ochii rectruiterului.
Ţine minte că formatările pe care tu le foloseşti în redactarea CV-ului ar putea să nu poată fi citite de programele utilizate de persoana căreia i-ai trimis descrierea ta. Înainte de a trimite CV-ul, verifică cum se afişază documentul tau în programele cele mai des uzitate (Microsoft Windows, Open Office, Google Docs). Problemele de formatare ar putea să îl determine pe rectuiter să creadă ca eşti neglijent, deşi în momentul în care CV-ul a plecat de la tine arăta impecabil.
Ai grija la dimensiunea CV-ului. În funcţie de experienţa pe care o ai, descrierea activităţilor întreprinse anterior se poate întinde pe una, doua sau trei pagini. Spre exemplu, un CV de două pagini redactat de o personă care abia a terminat facultatea ar putea părea prea mult, în timp ce un CV care se întinde doar pe o pagina, în cazul unei persoane cu o experienţă de 10-15 ani, ar putea părea puţin. În general, CV-ul unei persoane care abia a terminat facultatea nu ar trebui să se întindă pe mai mult de o pagină, cel al persoanelor mai experimentate, pe doua pagini,iar în cazul persoanelor cu o experienţă vastă, pe trei sau mai multe pagini.
Nu menţiona obiective în CV, decât atunci când acesta este unul cu adevărat unic. Obiective de genul “vreau să lucrez într-o companie mare, unde să am un salariu bun şi unde să pot să mă dezvolt profesional” nu ar trebui menţionate.