Pesimismul tău e un instrument puternic. Învaţă să-l foloseşti corect!
Poate nu trebuie să privești partea bună a lucrurilor mereu. Însă pesimismul poate fi un instrument foarte puternic, dar doar dacă îl folseşti cum trebuie. Iată ce scrie Art Markman despre asta într-un material publicat pe site-ul Fast Company.
O multime de oameni pe care îi cunosc cred despre ei că sunt niște pesimiști din naştere. Sa zicem că le spui că mergi la o piesă de teatru. Aceștia îți vor spune cât de aglomerat o să fie. Sau, să presupunem că ești la muncă și brusc îți vine o idee. Oamenii pesimiști îți vor spune că nimeni nu va fi de acord cu propunerea ta și îți vor înșira câteva motive pentru care ar trebui să nu dai glas ideii tale. Povestește-i unui pesimist despre visele tale și acesta îți va spune că sunt imposibil de îndeplinit.
Dacă vă recunoașteți în descrierea de mai sus, poate veți crede că este este ceva în neregulă cu voi. Tocmai de aceea, vă gândiţi adesea la cum ar fi să vedeţi partea plină a paharului.
Dar, de fapt, pesimismul poate aduce multiple beneficii. Unul dintre ele este anticiparea şi pregătirea pentru eventualele probleme.
Ideea este să vă priviţi pesimismul ca pe un mijloc de a vă îndeplini ţelul, nu de a-l folosi ca pe o scuză pentru a nu face nimic. Ba din contră, te ajută să îţi asumi riscuri într-un mod asumat.
Unele cercetări privind realizarea obiectivelor sugerează că planurile specifice sunt esențiale pentru a reuși în orice încercați să faceți. Acestea ar trebui să includă o mulțime de pași concreţi pe care trebuie să îi luați în considerare pentru a reuși. Dar, de asemenea, trebuie să înţelegi barierele care vă vor împiedica să vă atingeți obiectivele.
Acesta este momentul în care pesimistul interior își face apariția. Data viitoare când vă gândiţi la un obiectiv important (al vostru sau al altcuiva), elibera-ţi pesimistul din voi! Găsiți toate lucrurile care ar putea să meargă prost. Apoi, concentraţi-vă pe găsirea unor soluții. Tratați obstacolele ca pe niște situații pentru care v-ați pregătit deja. Astfel, le veţi putea înfrunta cu brio.
Citeşte şi: Cum să găseşti soluţii pentru problemele ce par de nerezolvat
Triază potențialele obstacole
Începeți cu un anumit triaj. Care dintre obstacolele pe care le-ați identificat sunt foarte puțin probabil să se întâmple? Care dintre ele nu sunt cu adevărat importante? Puneți un X lângă elementele de pe listă. Ați observat probleme potențiale, dar acestea nu sunt lucruri care ar trebui să vă preocupe chiar acum.
Apoi, gândiți-vă la cele care ar putea avea cel mai mare impact negativ asupra obiectivelor dvs. – mai ales dacă există șanse mari ca acestea să se întâmple. Acestea sunt cele care trebuie abordate mai întâi.
Înainte de a vă lansa în atingerea obiectivului scopului dvs., gândiți-vă la ce puteți face pentru a minimiza impactul impedimentelor. E posibil să aveți nevoie de o echipă de oameni care să vă ajute la îndeplinirea obiectivului, de diverse resurse, fie ele financiare sau nu, sau diverse permisiuni, lucruri sau situații care să nu depindă în totalitate de voi pentru a funcționa corect și la cotele cele mai înalte. Dacă aveți nevoie de ajutor sau sfaturi pentru a rezolva aceste probleme, atunci găsiți un mentor care vă poate ghida.
Nu folosi eventualele probleme/impedimente drept scuze
Dacă există situații pentru care nu găsiți o cale de rezolvare, gândiți-vă cat de multe alte lucruri puteți face până să ajungeți în acea situație. După o perioadă de reflecție, aţi putea renunța la un proiect pentru moment, deoarece poate avea prea multe probleme care nu pot fi rezolvate. Dar, de asemenea, ați putea decide să avansați și să presupuneți că veți aborda unele dintre problemele aparent insurmontabile pe măsură ce acestea apar. Cel puțin veţi fi conștienți de ele în avans, deci nu vă vor lua prin suprindere.
Acestea fiind spuse, nu renunța prea repede. Adesea oamenii răspund pozitiv unei cereri de ajutor abia după ce văd ceva rezultate. Când își dau seama de cât de multe ați realizat, sunt dispuși să meargă pe același drum cu voi, spre reușită. Vor să știe că ai ceva curaj înainte de a lucra cu tine.
În cele din urmă, pesimismul e un instrument util – nu o problemă. Foloseşte-l cu înţelepciune.
Art Markman este profesor de psihologie și marketing la Universitatea Texas din Austin și director fondator al programului the Human Dimensions of Organizations.