Învaţă că totul are un preţ, apoi vezi dacă eşti dispus să-l plăteşti
„În liceu, părinţii mei şi-au dorit ca eu să înţeleg ce înseamnă să fii independent şi să-mi câştig singur banii pentru tabere sau pentru ieşirile cu prietenii. Şi cel mai bun mod de a învăţa toate aceste lucruri a fost să-mi găsesc o slujbă pe perioada verii, care să-mi umple şi timpul liber”, ne-a povestit oficialul SES Astra.
A lucrat în construcţii, în principal la partea de structură a acoperişului, o muncă fizică destul de grea. Aşa a reuşit să strângă banii necesari pentru tabăra de navigaţie în care îşi dorea să meargă. A cheltuit cu chibzuială fiecare bănuţ. Erau primii bani câştigaţi de el, pentru care a muncit din greu şi şi-a sacrificat timpul liber şi vacanţele.
Atunci a învăţat şi una dintre cele mai împortante lecţii: „În viaţă nu primeşti nimic de-a gata, trebuie să munceşti din greu pentru a-ţi îndeplini visele”, a declarat Ornass-Kubacki.
Către finele anilor 1980, în Polonia comunismul devenise fragil şi începea să se prăbuşească, aşa că a profitat de prima ocazie de a călători care s-a ivit. Într-o vacanţă de vară, a putut lucra pentru o mică brutărie din Londra. Lucra în fiecare noapte, cu excepţia duminicii.
Provocarea nopţii
Era o provocare, mai ales pentru că, fiind adolescent, nu era obişnuit să-şi petreacă nopţile muncind. Dar a putut câştiga suficienţi bani ca, la întoarcerea în Polonia, să înceapă o afacere cu vânzări de calculatoare şi să fac un mic profit. Slujba la brutărie i-a permis să înveţe câteva lecţii preţioase. A deprins abilitatea de a se adapta şi de a lucra în condiţii diferite, schimbătoare, ceea ce, mai târziu, l-a ajutat să evolueze ca persoană. Dar asta nu l-a oprit din a visa.
“Ca toţi adolescenţii, aveam o mulţime de visuri. Îmi doream să am cele mai cool joburi, de la vânător la pilot de avion de vânătoare. Cel mai mult mi-am dorit să fug în Africa şi să devin vânător „profesionist”. Cărţile lui Hemingway m-au făcut să fiu fascinat de Africa. Aventurile în spaţiu ale lui Obi Wan Kenobi şi Luke Skywalker din, trilogia, la acea vreme "Războiul Stelelor" m-au făcut să îmi doresc să devin astronaut sau măcar pilot de vânătoare. La un moment dat îmi doream să devin marinar… în orice caz, erau visuri normale pentru băieţi, pe vremea aceea”, afirmă directorul regional SES Astra.
…dar, a ajuns in televiziune
La începutul carierei lui în televiziune, a lucrat ca producător TV. S-a ataşat foarte repede de acest job. Dacă ai idei bune şi te pricepi un pic, poţi ajunge să le arăţi oamenilor lucruri foarte interesante.
„Întotdeauna m-a fascinat, și încă mă mai fascinează puterea televiziunii. Poţi ajunge să te urmărească milioane de oameni şi o idee personală poate ajunge să fie admirată şi apreciată de multe alte persoane interesate de acelaşi lucru. Gândiți-vă la documentare, de exemplu, evenimentele istorice ascund multe povestiri fascinante, care pot fi descoperite şi prezentate publicului interesat de istorie. Şi mai fascinantă este tehnologia care permite distribuirea tuturor acestor programe în întreaga lume. De exemplu, cu ajutorul unui satelit, dintr-o singură locaţie poţi acoperi un întreg continent”, mai spune Martin Ornass-Kubacki.
…şi din tv până sus la sateliţi
Consideră industria sateliţilor cu adevărat uluitoare. Pe de o parte, există asemănări cu lumea telecomunicaţiilor, pe de altă parte are de-a face cu companii TV, furnizori de conţinut. Prin urmare, este o uniune între tehnologie şi creativitate, plus un segment extrem de important – şi anume spaţiul, rachetele, misiunile de lansare etc. Un domeniu care, prin natura sa, este internaţional şi multicultural, ceea ce pentru el este extrem de important.
Îi place şi partea de provocare continuă: din punct de vedere tehnologic (concurenţa nu ia pauză niciodată) şi din punct de vedere cultural, dat fiind că, zilnic, are de a face cu oameni din diferite ţări, fiecare cu propriile obiceiuri şi obiective – deci trebuie să fii pregătit întotdeauna să faci faţă surprizelor.
Faptul că rădăcinile companiei sunt luxemburgheze le permite să aibă o abordare neutră şi pozitivă în relaţiile cu diferite ţări.
Nu a renunţat la hobby-uri
Având această carieră destul de solicitantă, s-a ambiţionat şi şi-a păstrat pasiunile. Crede că, atât în cazul navigaţiei, cât şi în cazul vânătorii, trebuie să înveţi să îţi depăşeşti limitele şi slăbiciunile şi să dai dovadă de disciplină. Ambele pasiuni îţi oferă şi ocazia de a lasa de-o parte viaţa haotică şi sufocantă de fiecare zi.
„Dacă eşti singur într-o mică barcă, pe mare, sau dacă rămâi singur noaptea în pădure – ai tot ceea ce îţi trebuie pentru a te linişti şi a te distanţa de toate chestiunile şi problemele cu care te confrunţi la muncă. Nu e nevoie să te lansezi într-o croazieră elaborată pe mare, nu trebuie să împuşti vreun animal, ai nevoie doar de mediul înconjurător care te ajută să te detaşezi de stresul de fiecare zi”, afirmă el.
Un alt hobby destul de recent este studiul istoriei părţii de nord a Poloniei, de unde se trage familia sa. Este o regiune cu un trecut multinaţional furtunos şi extrem de interesant. Este absolut convins că, dacă îţi cunoşti istoria, poţi să te cunoşti mai bine pe tine însuţi, să îţi înţelegi locul în viaţă. „Istoria este ca o radiografie a trecutului nostru şi, pentru a ne putea dezvolta în viitor, trebuie să învăţăm din trecut”,a mai declarat polonezul.
Sfaturi pentru antreprenorii şi angajaţii români
După părerea lui, fiecare mediu şi profesie îşi are propriile caracteristici însă, câteva calităţi sunt general valabile – mai ales pentru cei care se află la început de drum.
„De aceea, trebuie să faci eforturi suplimentare în munca ta, să faci ceva mai mult decât se aşteaptă de la tine, chiar dacă alţii nu fac asta, tu, ca începător, trebuie să o faci. Învaţă ceva nou (de exemplu învaţă încă o limbă străină), dă dovadă de creativitate şi fii energic. În plus: nu fi prea timid – încearcă să stai de vorbă cu oameni despre care crezi că nu ţi-ar da niciodată atenţie – uneori, în astfel de conversaţii întâmplătoare, s-ar putea ca ideile sau calităţile tale să fie apreciate. Şi, în lumea globală de astăzi, este important să dobândeşti experienţă internaţională ori de câte ori ai ocazia: seminarii practice, schimburi de experienţă şi noi locuri de muncă sau noi oportunităţi. Şi mai ales …. trataţi-vă colegii aşa cum vă doriţi şi voi să fiţi trataţi”, a mai spus Martin Ornass-Kubacki.
Când vine vorba despre antreprenorii noştri, spune că apreciază foarte mult spiritul antreprenorial, creativitatea şi vigoarea lor. Crede că sunt nişte caracteristici comune ale popoarelor din Europa Centrală şi de Est. A învăţat multe de la managerii români – de exemplu, cum să facă faţă situaţiilor foarte dificile care apar uneori în domeniul în care activează. Unde crede că lucrurile ar putea fi îmbunătăţite, ar fi atenţia acordată procedurilor stabilite şi păstrarea promisiunilor. Însă aici este vorba despre cazuri izolate.