Modele de business de succes, propuse de tineri
Azi dimineaţă a avut loc la hotelul Intercontinental Finala Naţională a „European Company of the Year 2014”. Evenimentul, aflat la a XII-a ediţie, a adunat cele mai bune 28 de echipe de tineri antreprenori care apoi şi-au prezentat proiectele de afaceri ȋn faţa juriului, ce va desemna ȋn seara aceasta, la Ateneul Român, câştigătorii. Aceştia vor merge la fazele superioare ale concursului, organizate la Talin şi la Amsterdam.
Concursul a fost ȋmpărţit pe două categorii – elevi şi studenţi – şi a debutat cu un discurs din partea lui Cristian Nacu, Preşedinte al South Eastern Europe's Private Equity Association, care a transmis un mesaj de ȋncurajare tinerilor ajunși în finala competiției. Finaliștii au avut la dispoziție 4 minute pentru a-și prezenta proiectele.
Urmând un traseu prin creaţiile lor, am descoperit soluţii la mai multe probleme ȋntâmpinate ȋn viaţa de zi cu zi. Ȋncepând cu educaţia, mai multe dintre echipele aflate ȋn concurs au propus sistemul de educaţie non formal. Echipa STUP (Şi Totuşi Unii Pot), de exemplu, oferă cursuri pentru ciclul primar. Teoria este transformată ȋn practică sub forma unor scenete pe bază de cursuri interdisciplinare, care combină muzica şi teatrul cu noţiuni de geografie sau istorie. Presiunea notelor este eliminată, astfel ȋncât copiii să fie ȋntr-un cadru cât mai prietenos şi degajat, încurajaţi să fie cât mai activi şi sociabili. Câţiva dintre membrii echipei au declarat că ȋn felul acesta copiii au ocazia să se descarce şi să se exprime liber, dezvoltându-şi astfel creativitatea.
O altă idee de business prezentată în concurs a aparţinut echipei Electric Heating Systems, ce a pregătit un dispozitiv pentru maşini, în sezonul de iarnă, mai precis pentru dezgheţarea uşilor maşinii. Cablurile electrice ale dizpozitivului se montează ȋn cheder şi prin simpla manevrare a unei telecomenzi sistemul poate debloca uşa ȋngheţată, făcând astfel inutile produsele precum vaselina sau spray-ul de dezgheţat. Ȋn caz de derapare, cei de la echipa VVT propun husele speciale pentru anvelopele deja folosite, pentru a creşte aderenţa.
Echipa BusHub a venit cu ideea de a furniza internet gratuit pe toate liniile de transport RATB, trebuie doar să avem la noi un dispozitiv de tip smartphone sau tabletă. Membrii echipei propun generarea de venituri în acest caz din publicitatea de tip „captive consumer.”
Pe partea de aplicaţii mobile, mai multe echipe s-au ȋntrecut pentru a oferi cea mai avantajoasă soluţie practică. Agora Apps a propus gestionarea bugetului atunci când dorim să ajungem la cumpărături, iar dacă vrem să facem şi nişte achiziţii pe piaţa imobiliară, cei de la Coffee Coders au pregătit o aplicaţie care optimizează accesul la informaţiile despre apartamentele disponibile spre vânzare sau ȋnchiriere.
Alese din peste 500 de proiecte antreprenoriale ȋnscrise ȋn concurs, echipele finaliste au demonstrat juriului faptul că ȋntr-adevăr ȋşi merită locul ȋn Marea Finală, organizată de Youth Achievement Young Enterprise. Nu trebuie uitat nici sfatul pe care Florin Jianu, Ministru delegat pentru Turism şi IMM-uri, a ţinut să ȋl transmită tinerilor: „Aţi ȋnceput-o ca pe o joacă, ţineţi-o ca pe o joacă!”, subliniind pratic cât de importantă este relaxarea şi pasiunea pentru ceea ce faci, astfel încât proiectele pe care le pui pe picioare să devină un business de succes.