Patru secrete care îți aduc pe tavă job-ul dorit
Secretul nr. 1. Nu se bizuie pe site-urile cu anunţuri de slujbe
E un dat că, în zilele noastre, orice căutare a unei slujbe începe în mediul online. Studiul despre comportamentul candidaţilor realizat de CareerBuilder în 2013 arată că 80% dintre cei care îşi caută un job utilizează siteurile cu anunţuri de slujbe. Adevărul este însă că multe din job-urile afişate pe aceste site-uri au fost deja atribuite, spune Nicole Williams, consilier de carieră la LinkedIn. Doar 18% din angajările de persoane din afara companiei pot fi atribuite site-urilor cu anunţuri de job-uri, potrivit site-ului de recrutare CareerXroads. Cei care capătă slujba folosesc aceste site-uri pentru a se interesa ce tipuri de slujbe sunt disponibile la compania care îi interesează şi ce abilităţi şi talente sunt căutate, susţine Williams. Apoi trec la etapa networking-ului, ca să cunoască persoane care deja lucrează la compania care îi interesează şi care îi pot ajuta să obţină un interviu.
Jessica Rohman, senior content producer la firma de consultanţă Great Place to Work, spune că bonusul mediu acordat de companie pentru recomandări este de 3.600 de dolari şi poate ajunge la 20.000, ceea ce subliniază cât de important este pentru companii să angajeze persoane recomandate de oameni în care au încredere. Aşa că nu vă sfiiţi să cereţi ajutorul unui prieten de-al unui prieten, şi el va fi recompensat. În România, companiei Lateral oferea anul trecut între 1.000 și 2.000 de euro pentru o recomandare.
Secretul nr. 2. Ştiu să exploateze la maximum cele şase secunde
O cercetare realizată în 2012 de The Ladders a constatat că unui recrutator îi ia şase secunde ca să aprobe sau să respingă un CV. Consultantul HR şi expertul în CV-uri Christopher Fields spune că „scanabilitatea” e elementul decisiv. Un CV de succes foloseşte un limbaj care reflectă oferta de slujbă şi împrumută din aceasta mot-a-mot cuvinte-cheie care îi vor sări în ochi recrutatorului. Cele mai bune CV-uri sunt structurate în ordine invers cronologică.
CV-urile scrise cu font de 11 le aduc cel mai frecvent un interviu posesorilor. Printre fonturile cu serif, cel mai uşor de citit sunt Times, Georgia, Bell MT, Goudy Old Style şi Garamond, dintre cele fără serif, folosiţi Arial, Tahoma, Century Gothic sau Lucida Sans.
Secretul nr. 3. Profilul lor de pe reţelele sociale este aproape mai bun decât CV-ul lor
Williams afirmă că în ultimii doi s-a schimbat enorm modul în care managerii privesc profilurile candidaţilor de pe reţelele de socializare. Înainte, acestea erau locul în care căutau semnale de alarmă, afirmaţii şi imagini inadecvate. Acum, însă, spune William, fiecare om care caută un job trebuie să aibă „o amprentă digitală. Dacă nu, va fi considerat un analfabet al online-ului”. Candidaţii care sunt invitaţi la interviu pot avea accesul restricţionat la pozele de pe Facebook, dar feed-ul lor de pe Twitter e plin de comentarii interesante şi relevante despre breasla lor (chiar dacă sunt contabili, crede Williams).
Ea spune că vede că din ce în ce mai mult persoane care nu trăiesc din scris scriu articole de opinie şi postări pe bloguri, asta fiind un mod excelent de a-ţi face numele să apară în căutări pe net şi să-ți crească enorm şansele de a căpăta o slujbă. Acum poţi publica pe LinkedIn conţinut tipic blogului.
Secretul nr. 4. Ştiu să-şi exprime entuziasmul fără emoticoane
Deşi rânjeşti când vezi e-mailul cu „Ne-ar plăcea să veniţi la un interviu”, ştii că nu trebuie să incluzi un emoticon zâmbitor în e-mailul pe care îl trimiţi. Rohman crede că tipicul candidat care obţine slujba renunţă la semnele de exclamare când răspunde la acel e-mail, dar include o propoziţie onestă şi limpede referitor la cât e de încântat de această oportunitate.
Williams afirmă că tipicul candidat care obţine slujba formează o legătură cu recrutatorul la nivel personal. Când confirmi interviul, fă un compliment. Dacă întâlnirea e în aceeaşi zi, comunică-i recrutatorului că nu porţi de obicei blugi la interviuri, dar că nu ştiai că vei avea întâlniri în acea zi.