1.000.000 de copaci de plantat, simultan. „Împreună (cu tine) plantăm, îngrijim, împădurim!”
Sub sloganul „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”, ei lansează pentru toamna aceasta o mobilizare civică, pentru că, „pe 24 octombrie, desfășurăm cea mai mare acțiune de împădurire din țara noastră: 30 de județe vor împăduri simultan 1.000.000 de copăcei pe terenuri cu probleme din afara localităților (agricole degradate, cu risc de alunecare, supuse fenomenului deșertificării) sau pe terenuri din interiorul orașelor unde este necesară prezența a cel puțin unui arbore. Ulterior, vom și îngriji arborii pe o perioadă mai mulți ani, până ce se atinge maturitatea plantației sau a copacului plantat individual”, transmit ei într-un comunicat.
Pentru acest obiectiv, ei își caută colegi: câte un coordonator de judeţ, patru coordonatori regionali, câte un coordonator de voluntari pe județ, șefi de parcele în ziua de plantare, trei fundraiseri din București, doi comunicatori din București şi un administrator de platformă online.
Ce ar trebui să facă fiecare dintre ei, cât și unde este nevoie de ei? Toate detaliile sunt pe site-ul Plantăm fapte bune. Până pe 27 august sunt așteptate CV-uri, însoțite de o scurtă motivație, pe adresa: [email protected].
Demersul este inițiat de Asociația EcoAssist din București, alături de cinci organizații non-guvernamentale de protecția mediului din România, și are drept Partener Instituțional Principal Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care, prin intermediul R.N.P. – ROMSILVA, va furniza gratuit puieții și asistența de specialitate pe plantațiile pe care voluntarii se vor implica.
Despre „Plantăm fapte bune în România”
Este iniţiativa naţională de împădurire bazată pe voluntariat, lansată în 2011. Realizările „Plantăm fapte bune în România” în cei cinci ani de activitate sunt următoarele: 12.528 voluntari au plantat și îngrijit 258.200 copăcei pe un total de 65,5 hectare de terenuri publice neproductive din zece județe ale țării. De asemenea, a fost lansată Harta tăierilor de păduri – aplicația online și pentru Android prin care oricine poate raporta o tăiere de pădure din țară – demersul a fost sprijinit de Ambasada SUA în România și Ambasada Marii Britanii la București. În 2013, inițiativa a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, iar de-a lungul anilor i s-au acordat șase distincții din partea comunității.
Judeţele în care sunt activi sunt: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş. Reprezentantul legal al inițiativei este Asociaţia EcoAssist din București.