Recicleta împlineşte 3 ani de activitate
Proiectul Recicleta a demarat în luna septembrie 2009 ca un proiect de colectare a deşeurilor de hârtie şi carton din birouri din sectorul 1 al Bucureştiului. Ceea ce face ca proiectul să fie inedit este modul de transport al deşeurilor: cu ajutorul unor cargo-biciclete, care nu produc gaze nocive pentru oameni şi natură. Acestea sunt conduse de persoane aflate în dificultate, care, astfel, au şansa să lucreze legal, să beneficieze de asigurarea medicală oferită de stat lor şi copiilor lor şi au un salariu care le permite cel puţin acoperirea nevoilor de bază ale familiei. În prezent, în cadrul proiectului sunt angajaţi 2 “reciclişti”, din 5 angajaţi pe parcursul celor 3 ani, cel mai longeviv dintre ei fiind alături de Recicleta chiar de la demarare.
Proiectul a răspuns nevoii agenţilor economici de a transporta cantităţi mici de deşeuri de hârtie care nu prezintă interes pentru colectorii specializaţi, deoarece pentru aceştia nu este viabil economic un transport al unor cantităţi de hârtie mai mici de 200 de kilograme. În trei ani, proiectul şi-a extins aria de acoperire în zona de nord a capitalei, ajungând să servească până la 320 de companii din domeniul bancar, juridic, imobiliar, IT, leasing, turism etc.
S-au colectat în trei ani peste 150 tone de hârtie şi carton pentru reciclare
Astfel, din toate companiile înscrise în proiect, s-au colectat în trei ani peste 150 tone de hârtie şi carton pentru reciclare. Acest lucru înseamnă peste 2.200 arbori maturi salvaţi de tăiere, până la 5 hectare de pădure, care pot absorbi 2.500 tone de CO2 din atmosferă, în 50 de ani. Nu numai atât, dar prin reciclarea deşeurilor şi prevenirea ajungerii acestora la groapa de gunoi, s-a prevenit şi eliberarea în atmosferă prin descompunere a peste 100 tone de CO2 şi metan, gaze cu puternic efect de seră.
“Recicleta este un proiect complex care înglobează valori economice, de mediu şi sociale, deci, de dezvoltare durabilă. Este un proiect prin care se colectează deşeuri de hârtie pentru reciclare, un proiect care foloseşte cargo-biciclete şi care încurajează utilizarea bicicletei ca mijloc de transport nepoluant, un proiect de reinserţie socio-profesională care ajută persoane defavorizate. Este un proiect care răspunde la numeroase nevoi şi care nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor noştri şi al tuturor companiilor de la care colectăm. Sperăm cu toţii să vedem Recicleta pe străzile Bucureştiului pentru mulţi ani de acum încolo”, a declarat Cristina Simionescu, coordonator al proiectului Recicleta.
În angajarea persoanelor pentru conducerea cargo-bicicletelor, partenerul principal al Recicletei este SOS Satele Copiilor Bucureşti, în incinta căruia s-a desfăşurat şi evenimentul de aniversare a trei ani de proiect. Acesta a avut loc joi, 18 octombrie, şi a inclus un concurs pentru copii cu premii oferite de Primăria Municipiului Bucureşti – marele premiu fiind un MP4 Player -, ateliere de origami şi materiale reciclabile susţinute de reciclarecreativa.ro şi artshapes.ro, plimbări în sau cu cargo-bicicleta şi alte surprize pentru invitaţi şi copii acestora.
Proiectul Recicleta este câştigător al Locul III la secţiunea Protecţia mediului
Pentru anul următor, ViitorPlus îşi propune extinderea proiectului şi în alte sectoare ale Bucureştiului şi creşterea numărului de companii beneficiare şi, implicit, a cantităţii de deşeuri colectate pentru reciclare. De asemenea, se doreşte o dezvoltare a laturii educaţionale a proiectului şi obţinerea de noi investiţii şi susţinere financiară.
Proiectul Recicleta este câştigător al Locul III la secţiunea Protecţia mediului din cadrul Galei Societăţii Civile, ediţia 2011.
ViitorPlus este o organizaţie nonprofit care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confecţii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajare ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu în diferite judeţe ale ţării precum, Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Sălaj şi Teleorman sau în Bucureşti.
Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizaţiei, care au primit premii în cadrul mai multor ediţii ale "Galei Societăţii Civile", sunt "Adoptă un copac!", "Atelierul de pânză", "Recicleta" şi "Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!".