Supravieţuitorii
Katie a lucrat întotdeauna cu copii și grupuri vulnerabile, iubește să predea și să țină training- uri. Este consilier de tineret, însă fondarea și mai apoi conducerea unei organizații necesită multe aptitudini pe care a trebuit să le învețe „din mers”. Fie că este vorba despre marketing, relații publice, comunicare, management de proiect sau aptitudini organizaționale ori chiar folosirea instrumentelor Social Media, procesul de învățare nu se termină niciodată. „Cele mai profunde momente de învățare din viață au avut loc prin muncă, deoarece cred cu tărie faptul că numai în momentul în care ne-am început proiectele cu copiii bolnavi de cancer am început să învăț cu adevărat”, afirmă cu tărie Katie.
Katie și-a început proiectele în instituțiile din România în 1996, însă Asociația Little People a fost înregistrată legal abia șase ani mai târziu.
Atât ea, cât și soțul ei, Shajjad, au avut numeroase experiențe de lucru cu copii traumatizați și oameni vulnerabili în războiul din Balcani, însă gândul de a deschide o organizație s-a născut într-o cameră mică, târziu în noapte, alături de o mână de oameni tineri, entuziaști și dornici să schimbe lumea puțin câte puțin, făcând un lucru mic în fiecare zi, pentru a provoca o diferență. „În felul acesta s-a născut Little People – din conștientizarea faptului că niciunul dintre noi nu trebuia să fim persoane mari sau importante pentru a face lucrul corect. Mulți oameni, aparent nesemnificativi, care fac puțin câte puțin în fiecare zi, pot și vor face o diferență în societate mai târziu!”
Clubul Temerarii numără peste 300 de adolescenţi din 85 de localităţi din ţară
De când și-a început activitatea în România, în 1996, la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță, din Cluj, ONG-ul pe care Katie îl conduce a fost invitat și în alte spitale din țară și, mai mult, începând cu 2013, asociația are posibilitatea să ofere servicii psihosociale pentru aproape toți copiii din România, diagnosticați cu cancer. „Principalul nostru țel este să oferim îngrijire micuților pacienți și în același timp să oferim atenție specială adolescenților prin crearea unor camere de joacă și medii prietenoase în cât mai multe spitale cu putință, precum și să dezvoltăm cea mai activă comunitate de tineri supraviețuitori din România”. Clubul Temerarii numără în momentul de față peste 300 de adolescenți din peste 85 de localități ale țării.
Mesajul Clubului Temerarii este acela că, prin depistarea imediată și respectarea tratamentului prescris, cancerul la copil poate fi vindecat. „Am dori ca, în timp, numele Temerarii să devină o marcă simbolizând supraviețuirea”, adaugă Rizvi. În plus, cu ajutorul acestor tineri, ONG-ul publică o revistă – Revista Temerarii – care este distribuită gratuit tuturor adolescenților tratați în secțiile de oncopediatrie din țară, pentru a oferi o doză de inspirație și încurajare în lupta împotriva cancerului, venită din partea unor tineri care au trecut prin experiențe similare și au reușit să învingă boala. Asociaţia este dedicată pe deplin oncopediatriei, susţinând iniţiativele naţionale, colaborând cu SROHP – Societatea Română de OncoHematologie Pediatrică – şi făcând orice este necesar pentru a îmbunătăţi situaţia actuală. Au proiecte de renovare în cadrul spitalelor, de furnizare de echipamente medicale, de acoperire a costurilor pentru diferite investigaţii pentru diagnosticare sau de furnizare a medicamentelor de care este atâta nevoie.
Mai mult, au colaborat cu SROHP pentru a organiza conferințele anuale ale societății, precum și pentru a organiza în 2012, în București, Conferința Internațională Pancare – o rețea europeană de specialiști în domeniul oncopediatriei, care studiază efectele pe termen lung ale cancerului la copil.
Oncologia pediatrică, principalul domeniu de interes al asociaţiei
Unul dintre proiectele asociației este și programul de suport al pacienţilor, cunoscut sub numele de „Nu mi-e frică!” şi a fost elaborat pentru a crea un standard de calitate a intervențiilor psihosociale venite în sprijinul copiilor și tinerilor bolnavi de cancer și al familiilor acestora. El este implementat cu succes în șapte centre oncopediatrice din Cluj, București, Timișoara și Iași, precum și în două secții oncopediatrice din Republica Moldova. Programul de suport îl are în centrul său pe Leul cel Curajos, personajul care îi ajută pe copii să treacă prin toate etapele bolii, spitalizării şi convalescenţei, dureroase, de neînţeles sau chinuitoare. În afara programului de suport, asociația a colaborat cu Comitetul Național Paralimpic și cu Centrul Lamont din Cluj-Napoca, organizând RITTO – Romanian International Table Tennis Open – eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități. RITTO a fost votat în fiecare an de către Federația Internațională de Tenis de Masă (ITTF) ca fiind cel mai bine organizat turneu paralimpic de tenis de masă din lume. Competiția beneficiază de o numeroasă prezență internațională, reunind echipe din întreaga lume. „Anul trecut, Little People a câștigat premiul pentru Comunicatorii Anului, în cadrul Galei de Premii PR, pentru realizarea unor filmulețe scurte, menite să atragă fonduri pentru sponsorizarea participării echipei române paralimpice la Jocurile Olimpice din Londra – o campanie foarte dragă nouă și care ne face să fim mândri de rezultatele obținute de sportivii paralimpici români”, afirmă cu mândrie Katie Rizvi.
Strângere de fonduri pentru tinerii care se aflau încă sub tratament
Multe dintre proiecte sunt acum în derulare, precum „Tabăra Temerarii 2013”, un eveniment anual prin care ONG-ul își propune să îi împuternicească pe tinerii supraviețuitori să devină ambasadori ai mesajului pozitiv al supraviețuirii în rândul comunității locale și internaționale. „Anul acesta, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Taberei de Vară Temerarii, ce va avea loc în luna august, dorim să adunăm, timp de 6 zile, peste 160 de tineri supraviețuitori din România și alte țări est-europene într-un cadru unic al României, Delta Dunării, pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile, să deprindă noțiuni de advocacy și leadership, pentru a deveni adevărați ambasadori ai supraviețuirii la nivel național și internațional”.
„Şcoala mea în spital”
Un program foarte reușit al ONG-ului a fost ,,Școala mea în spital”, proiect care îi ajută pe copiii și adolescenții internați în cele șapte secții de oncopediatrie, în care asociația este prezentă, să țină pasul cu materiile predate în școală, într-o manieră practică și distractivă. Fiecare activitate propusă a fost elaborată de o echipă de specialiști (psihologi, psihopedagogi și experți din domenii conexe). Coordonatorii, împreună cu echipele de voluntari urmează un program săptămânal, care cuprinde materiile ce se predau în mod normal la școală, un program adaptat în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient. „Pe lângă entuziasmul de a participa la activități am avut parte de fiecare dată de copii și părinți încântați de ideea de a nu fi privați de educație, liniştiți că se vor putea întoarce acasă pregătiți în orice moment să își reia studiile, recunoscători că beneficiază de materiale didactice interactive la care poate nici colegii sănătoși nu au acces”. Programul, premiat în cadrul Galei Societăţii Civile şi implementat în spitale, este acum complementar programului de intervenție „Nu mi-e frică!”.
În cadrul celui mai recent proiect al lui Shajjad (soţul lui Katie), care conduce de anul acesta programul The Duke of Edinburgh’s International Award România, Microsoft România a donat echipamente de 4.000 de euro pentru a dota cu sisteme X-box și Kinect cele șapte secții oncopediatrice în care se desfăşoară programul Temerarii. Tehnologia este folosită de către specialiști și voluntari în activitățile terapeutice zilnice menite să îi ajute pe micuții pacienți să se acomodeze cu mediul de spital.
Articol preluat din Revista Cariere de iulie. Pentru detalii legate de abonare, click aici