Roxana Brăhășteanu, Bosch GBS: Secretul adopției digitale nu stă doar în tehnologie, ci și în oamenii care o promovează | Best Employer Fest

Procesele stufoase și birocrația pot încetini ritmul operațional într-o corporație, însă unele organizații reușesc să adopte un model eficient de transformare internă. Prin dezvoltarea de soluții digitale proprii și promovarea unei culturi a adopției organice, Bosch Global Business Services reușește să eficientizeze activitățile suport și să deschidă drumul către inovație, fără a pierde din vedere componenta umană a schimbării.
„Am dezvoltat intern un instrument digital care oferă acces rapid și precis la informațiile necesare, eliminând orele pierdute cu parcurgerea a sute de pagini PDF. Un alt exemplu este o soluție conversațională internă, similară cu ChatGPT, care furnizează răspunsuri clare și imediate, considerabil mai eficientă decât sistemul clasic de ticketing, ce presupune timpi de așteptare și, adesea, reluarea solicitărilor. Cu acest nou model, interacțiunea devine directă, intuitivă și semnificativ mai eficientă”, a explicat Roxana Brăhășteanu, director de HR al diviziei Bosch Global Business Services din Timișoara.
Ea a fost prezentă în cadrul evenimentului Best Employer Fest, organizat la finalul lunii mai în București de Revista CARIERE în parteneriat cu Macromex, Bucharest Business School, Optical Investment Group, SIAD și Creasoft.
Compania investește, de asemenea, în automatizare prin RPA (Robotic Process Automation), adaptată specificului său. „Nu suntem o divizie de tehnologie, așa că avem nevoie de soluții low-code. Automatizarea aduce foarte multă eficiență pentru noi”, a precizat Roxana Brăhășteanu.
Pentru liderul de HR de la Bosch Global Business Services, implementarea tehnologiei este doar jumătate din ecuație. Adevărata provocare este adopția.
„Am dezvoltat o rețea de learning ambassadors la nivel de divizie globală, cu reprezentanți în toate regiunile. Ei lucrează în operațional”, a explicat Roxana Brăhășteanu. Acești ambasadori și „digital agents” sunt colegi identificați cu abilități și apetit pentru digital, care rămân ancorați în sarcinile de zi cu zi. Astfel, ei devin promotori ai noilor instrumente direct în echipele lor, fiind „mai naturali și mai ușor acceptați de organizație”.
Această strategie, similară legii difuziei inovației prin „early adopters”, are și un rol psihologic esențial: aducerea la un numitor comun a celor două extreme – teama că AI-ul „o să ne ia toate joburile” și scepticismul celor care cred că „n-o să poată niciodată să facă ce fac eu”. Mesajul, venit din mai multe direcții și susținut de colegi, ajută la crearea unui echilibru și la schimbarea de mindset.
Pentru a sprijini acest proces, compania organizează evenimente punctuale precum Learning Days sau Digital Days, care îi scot pe angajați din rutina taskurilor operaționale și îi implică activ în subiecte legate de AI și digitalizare, într-un format intensiv.
Provocarea actuală, spune Roxana Brăhășteanu, este că multitudinea de resurse de învățare poate deveni „copleșitoare”. O platformă inteligentă și intuitivă ar rezolva această problemă, transformând dezvoltarea dintr-o sarcină administrativă într-o experiență fluidă și personală.
„Dacă ar fi să avem un vis pentru următorii trei ani, ar fi această platformă foarte bine integrată, în care să-ți facă plăcere să fii conectat cu ea în mod constant – să o înveți tu pe ea și ea pe tine, și să te ghideze mai consistent și mai meticulos.”, a concluzionat Roxana Brăhășteanu.
Bosch Global Business Services este divizia Grupului Bosch responsabilă cu furnizarea de servicii interne (shared services) către celelalte entități ale companiei la nivel global. În România, Bosch Global Business Services operează prin două centre: în Timișoara și București.
Foto: Roxana Brăhășteanu