Andreea Minuţă, „Regina Maria”, despre un beneficiu transformat în obicei: cum schimbă abonamentul medical comportamentele angajaților

Dacă în urmă cu trei decenii abonamentul medical era un lux rezervat executivilor sau corporațiilor cu bugete mari, astăzi el nu mai este un simplu „nice‑to‑have”, ci un „must‑have”, un element aproape nonnegociabil în pachetele de compensații, care reflectă schimbări profunde în psihologia angajatului modern și în strategiile de business ale companiilor.
„Transformarea s‑a întâmplat treptat, nu imediat, fiind determinată de o multitudine de factori care, împreună, au adus această schimbare importantă. Unul dintre aceștia a fost, cu siguranță, creșterea «amplitudinii» din punctul de vedere al numărului propriu‑zis: pe măsură ce au început să fie integrate de companii în pachetele salariale și să fie utilizate, angajații au descoperit utilitatea lor. Oamenii au început să le folosească, să vorbească despre ele, iar când își schimbau locul de muncă, le solicitau de la noii angajatori”, spune Andreea Minuţă, Director Executiv, Divizia de abonamente „Regina Maria”.
Astăzi, „Regina Maria” gestionează un portofoliu impresionant de aproape un milion de abonamente, iar unele companii partenere sunt alături de rețeaua privată de sănătate de aproape 30 de ani, de când a lansat acest concept pe piața românească.
„Pe măsură ce abonații au acces la pachete premium, cu mai multe servicii incluse, ei devin mai conștienți de utilitatea acestora. În prezent, la «Regina Maria», avem o rată de accesare medie de 70%, însă există companii în care aceasta este de 100% sau chiar peste.”
Argumentul economic: de ce investesc companiile în sănătate?
Pentru directorii de companii, decizia de a investi în abonamente medicale trebuie să fie susținută de un calcul clar al rentabilității.
„Orice investiție trebuie să aducă și beneficii, pentru ca ea să fie valoroasă, iar acest lucru este cu atât mai important atunci când vorbim despre sănătate. Prin urmare, trebuie să o evaluăm, în primul rând, prin prisma rezultatelor pe care le aduce, iar companiile înțeleg foarte bine acest lucru. Din ce în ce mai mult, directorii de companii, directorii de resurse umane conștientizează că acest lucru este valabil și pentru beneficiile aduse propriilor angajați și, atunci când aleg să ofere beneficii, folosesc acest «filtru» pentru a decide. Iar abonamentele sunt o alegere firească din acest punct de vedere”, subliniază Andreea Minuţă.
Datele interne de la „Regina Maria”, bazate pe analiza a 13.000 de parteneri corporate, arată că o companie investește, în medie, 1.200 de lei anual pentru abonamentul unui angajat. În schimb, un abonat „Regina Maria” economisește, în medie, 3.500 de lei pe an prin accesarea serviciilor medicale incluse – o rentabilitate de peste trei ori mai mare decât investiția inițială. În cazul pachetelor premium, economiile pot depăși chiar 10.000 de lei anual.
O tendință care se conturează tot mai puternic arată că multe companii încep cu abonamente de bază și, în timp, migrează către pachete medium sau premium. Există chiar industrii și sectoare în care majoritatea abonamentelor este premium: 85% dintre IMM‑urile din portofoliul „Regina Maria” optează pentru abonamente medicale complexe pentru angajații lor. De asemenea, una din trei companii din domeniul financiar, dar și 85% dintre cele care activează în domeniul IT oferă pachete premium pentru angajații lor.
Componenta mental health, un diferențiator în ascensiune în pachetele de beneficii
Abonamentele medicale au depășit de mult rolul tradițional de a oferi acces la consultații de rutină. Astăzi, personalizarea pachetelor este un trend major, iar abonamentele premium care includ și servicii de psihoterapie sunt un diferențiator important pe piața muncii.
„Sănătatea mintală este parte integrantă din starea de bine și ne bucurăm să vedem o deschidere tot mai mare către acest aspect – atât din partea companiilor, care sunt dispuse nu doar să ofere astfel de beneficia pe abonament sau să implementeze proiecte de wellbeing, ci și să deschidă conversația despre sănătate mintală la birou. De cealaltă parte, și noi, ca societate, începem să acceptăm că sănătatea mintală este deosebit de importantă și, încet, încet, să eliminăm stigma din jurul ideii de a merge la terapie, de exemplu”, spune Andreea Minuță.
În prezent, peste 150.000 de abonați „Regina Maria” beneficiază de cel puțin trei ședințe de psihoterapie acoperite de companie: cifra s‑a dublat față de 2021 și continuă să crească.
Pentru a răspunde acestei nevoi holistice, „Regina Maria” a lansat în 2024 pachetele „One Health”, care integrează sănătatea fizică, psihică și dentară. Peste 30.000 de angajați beneficiază deja de aceste pachete, iar feedbackul din partea angajatorilor este extrem de pozitiv.
Abonamentele medicale versus sistemul public de sănătate: complementaritate sau competiție?
Popularitatea abonamentelor medicale este adesea interpretată ca o reacție la neajunsurile sistemului public de sănătate. Totuși, Andreea Minuță subliniază că rolul furnizorilor privați, precum „Regina Maria”, este unul complementar.
„Abonamentul medical este un instrument de prevenție – singurul instrument de prevenție din România, în momentul de față – prin care românii accesează unul din ecosistemele medicale disponibile, iar rolul lui este, în primul rând, de a încuraja proactivitatea atunci când vine vorba de sănătate”, spune ea.
Spre deosebire de un pacient fără abonament, care merge la medic în medie de două‑trei ori pe an, un abonat „Regina Maria” accesează servicii medicale de aproximativ șapte ori pe an, de aproape trei ori mai mult față de un pacient fără abonament.
Această proactivitate este susținută de o experiență superioară a pacientului, accesibilitate și tehnologie de ultimă generație.
„La «Regina Maria», întregul traseu al pacientului este digitalizat, acesta având posibilitatea de a realiza integral online toate aspectele care țin de consultație, de la programare, până la primirea rezultatelor și chiar discuția cu medicul, în sistem de telemedicină. Aplicația „Regina Maria”, cu peste 1,7 milioane de conturi de utilizatori, Clinica Virtuală, dosarul digital sunt, toate, extrem de apreciate de abonații noștri din corporații, de exemplu. Și, deoarece pentru noi este esențial ca toate soluțiile și produsele pe care le dezvoltăm să evolueze odată cu nevoile pacienților, continuăm să aducem îmbunătățiri pe acest segment”, subliniază Andreea Minuţă.
Cum se adaptează oferta pentru IMM‑uri și start‑upuri?
Companiile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei, angajând aproape trei sferturi din forța de muncă din sectorul privat. Cu toate acestea, ele se confruntă cu provocări majore – de la dificultăți în atragerea și retenția candidaților valoroși, până la suprasolicitarea angajaților, cauzată de echipele restrânse.
„În companiile mici, atunci când un angajat se îmbolnăvește, impactul la nivelul întregii echipe este mult mai mare. Abonamentele medicale, prin accesul la servicii medicale de prevenție, contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a angajaților, reducând absenteismul cauzat de diverse boli și afecțiuni, precum și la creșterea gradului de retenție a acestora. Prin urmare, este esențial ca IMM‑urile să realizeze importanța abonamentelor medicale pentru propriile echipe”, spune Andreea Minuţă.
La „Regina Maria”, există pachete speciale pentru companii începând de la cinci angajați, iar numărul companiilor mici și mijlocii care au optat pentru un abonament medical s‑a triplat în ultimii ani.
Abonament sau asigurare privată de sănătate?
Deși ambele alternative reprezintă soluții pentru sănătatea angajatului, abonamentele medicale și asigurările private de sănătate nu se exclud una pe cealaltă, deoarece rolul fiecăreia este diferit. Ele sunt instrumente complementare și, împreună, oferă o acoperire completă angajaților, spune Andreea Minuţă.
„Abonamentele medicale sunt puternic centrate pe prevenție, în timp ce asigurările private de sănătate sunt extrem de utile atunci când apar probleme grave de sănătate care au costuri mari, precum spitalizare sau intervenții chirurgicale. Abonamentul este gândit să prevină, în timp ce asigurarea de sănătate acoperă un risc.”
Foto: Andreea Minuţă

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 299 | Iulie 2025