Când mintea nu se odihnește, nici corpul nu poate dormi. Care este impactul anxietății asupra calității somnului

Stresul și anxietatea devin tot mai prezente, iar calitatea somnului pare un lux inaccesibil pentru mulți. Nopțile nedormite ne lasă epuizați. În același timp, pot declanșa un cerc vicios în care anxietatea și insomnia se alimentează reciproc. Această interdependență afectează profund sănătatea mentală și fizică. Acest fapt reduce calitatea vieții și crește riscul de afecțiuni grave.
Anxietatea: un obstacol major în calea somnului odihnitor
Anxietatea activează sistemul nervos simpatic. În acest fel crește nivelurile de cortizol și adrenalină. Acest lucru menține corpul într-o stare de alertă. Această activare constantă îngreunează adormirea și menținerea unui somn profund. „Sănătatea noastră fizică și cea emoțională nu sunt independente una de cealaltă. Acest lucru este cu atât mai evident în privința somnului”, explică Dr. Julia Kogan, psiholog clinician specializat în sănătate, somn și anxietate, într-un interviu pentru globalideas.org.au.
CITEȘTE ȘI: Fenomenul „leaveism” și efectele sale asupra angajaților
Dr. Kogan povestește ce a atras-o către această direcție profesională: „În activitatea mea ca psiholog în clinici de îngrijire primară, am fost fascinată de trimiterile pentru probleme medicale inexplicabile și alte simptome. Acestea erau deseori legate de stres ridicat, anxietate și somn deficitar.”
Ea adaugă că până la 30% dintre adulții americani suferă de insomnie, iar până la 50% se confruntă cu o formă de tulburare de somn. „Din păcate, mulți oameni nu își dau seama că somnul este ceva ce se poate îmbunătăți, iar acest lucru îi face să sufere în tăcere”, spune Dr. Kogan.
Consecințele insomniei netratate
Insomnia cronică nu afectează doar starea de spirit, ci are implicații serioase asupra sănătății generale. Persoanele care suferă de insomnie prezintă un risc de 17 ori mai mare de dezvoltare a unei anxietăți crescute și un risc de zece ori mai mare de depresie. De asemenea, insomnia poate duce la scăderea performanței la locul de muncă. Sunt afectate și relațiile personale și crește riscul de accidente.
Abordarea integrată a anxietății și insomniei
Anxietatea și insomnia sunt interconectate și fiecare amplifică efectele celeilalte. Intervențiile precum terapia cognitiv-comportamentală s-au dovedit eficiente în ameliorarea ambelor condiții. Este esențial ca persoanele afectate să caute sprijin profesional. De asemenea, să adopte strategii sănătoase pentru întreruperea acestui cerc vicios și îmbunătățirea calitatății vieții. „Persoanele care își stabilesc obiective realiste și își prioritizează sarcinile pe baza unui plan bine structurat reușesc să își mențină claritatea mentală și să evite senzația de haos”, explică Ana-Maria Ionescu, psiholog clinician, despre importanța unor activități care induc o stare de calm.
Ne puteți urmări și pe Canalul WhatsApp – Revista CARIERE
Foto: ID 58228081 © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com