Şapte obiceiuri ale oamenilor cu o inteligenţă emoţională ridicată
Site-ul fastcompany.com dezvăluie ce obiceiuri îi separă pe cei foarte inteligenţi emoţional de restul oamenilor.
Se concentrează pe aspectele pozitive
Cei foarte inteligenţi emoţional nu ignoră veştile proste, dar aleg conştient să nu „cheltuie” timp şi energie concentrându-se asupra problemelor. Mai degrabă, văd partea bună a unei situaţii şi se concentrează asupra găsirii soluţiei unei probleme, asupra a ceea ce pot ei să facă, asupra a ceea ce pot ei controla.
Aleg să aibă în preajmă oameni pozitivi
Oamenii foarte inteligenţi emoţional nu-şi pierd timpul cu cei care-şi plâng de milă şi tind să evite oamenii negativi. Asta pentru că sunt conştienţi că astfel de oameni le consumă energia şi nu sunt dispuşi să îi lase să profite de pe urma vitalităţii lor. Tocmai fiindcă oamenii foarte inteligenţi emoţional văd partea bună a unei situaţii şi se concentrează asupra găsirii soluţiei unei probleme, cei negativi tind să îi evite.
Cei foarte inteligenţi emoţional îşi petrec timpul în compania altor oameni pozitivi, care văd mereu partea plină a paharului. Astfel de oameni captează uşor atenţia, căci au tendinţa să zâmbească şi să râdă mult, atrăgând alţi oameni pozitivi. Atitudinea lor sinceră, plină de căldură, şi empatia lor îi fac pe ceilalţi să îi creadă demni de încredere.
Sunt capabili să fixeze limite şi să fie asertivi când e nevoie
Deşi felul lor de a fi prietenos şi deschis poate să-i facă să pară uşor de sedus, cei foarte inteligenţi emoţional sunt capabili să fixeze limite şi să fie asertivi când e nevoie. Sunt politicoşi şi atenţi cu cei din jurul lor, dar nu cedează cu una, cu două. Nu îşi fac duşmani când nu e nevoie. Reacţia lor în situaţii cu potenţial de conflict e bine cântărită, nu exagerată, şi bine gestionată în raport cu situaţia. Gândesc înainte să deschidă gura şi îşi lasă timp pentru a se calma când emoţiile ameninţă să-i copleşească. Cei foarte inteligenţi emoţional au grijă de timpul şi de angajamentele lor şi ştiu când e cazul să refuze.
Gândesc în perspectivă şi nu se agaţă de trecut
Cei foarte inteligenţi emoţional sunt prea ocupaţi să se gândească la posibilităţile pe care le oferă viitorul pentru a-şi bate capul cu ce nu a mers în trecut. Asta nu înseamnă că nu le-a fost învăţătură de minte. Şi-au învăţat lecţia din eşecurile trecute şi o asimilează în acţiunile lor viitoare. Nu privesc niciodată eşecul ca fiind permanent sau ca o reflecţie personală a lor.
Caută moduri în care să-şi facă viaţa interesantă, veselă şi plăcută
Dacă se află la lucru, acasă sau în compania prietenilor, cei foarte inteligenţi emoţional ştiu ce îi face fericiţi şi caută moduri de a-şi prelungi distracţia. Le face plăcere şi au satisfacţii când îi văd pe cei din jurul lor fericiţi şi împliniţi şi vor face tot ce le stă în puteri să „transfere” buna lor dispoziţie şi asupra altora.
Aleg cu mare grijă pe ce să-şi consume energia
Cum aceşti oameni luminaţi se pricep să nu se agaţe de trecut când lucrurile nu au mers cum se aşteptau, se pricep la fel de bine să lase în urmă conflictele cu alţii. Nu-şi perpetuează furia, nu poartă pică apropo de cum au fost trataţi, dar folosesc incidentul ca să ştie cum să împiedice situaţia să se repete. „Dacă m-ai tras o dată pe sfoară, să-ţi fie ruşine, dacă m-ai tras de două ori pe sfoară, să-mi fie ruşine” e motoul lor. Trec peste incidentul neplăcut şi iartă protagonistul, dar e improbabil să mai lase pe cineva să profite de ei în circumstanţe asemănătoare.
Învaţă în continuu şi devin din ce în ce mai independenţi
Pentru cei foarte inteligenţi emoţional procesul de învăţare nu se încheie niciodată. Sunt mereu deschişi la idei noi şi gata să înveţe de la alţii. Dacă întâlnesc idei mai bune, sunt dispuşi să le schimbe pe ale lor. Adună mereu informaţii şi cunoştinţe noi, dar au încredere în ei şi în judecata lor pentru a lua cele mai bune decizii în ceea ce îi priveşte.