Unde te duce recunoștința
AMY MORIN, autorul cărții "13 Things Mentally Strong People Don't Do" publică în revista Inc. un articol în care arată care sunt cele nouă beneficii ale gratitudinii, pe baza studiilor realizate în ultimii ani.
1. Oamenii te vor plăcea mai mult
Simplul obicei de a spune „Mulțumesc!” îi încurajează pe oameni să caute să intre în relație cu tine, potrivit unui studiu publicat în 2014 de Emotion. Să-ți arăți aprecierea este o cale ușoară de a începe o conversație iar, în timp, îți poate adânci prieteniile.
2. Vei dormi mai bine
Faptul că te gândești la lucruri pentru care ești recunoscător îți poate îmbunătăți calitatea somnului, arată un alt studiu, din 2009, publicat de Journal of Psychosomatic Research. Vei dormi mai mult și te vei simți mai odihnit la trezire.
3. Ți se va îmbunătăți starea de spirit
Mai multe studii au legat recunoștința de un nivel mai redus de depresie
și idei suicidare, inclusiv un studiu din 2010 publicat în Clinical Psychology Review. Gratitudinea a fost, de asemenea, corelată cu un nivel mai redus al emoțiilor toxice, precum resentimentele sau invidia.
4. Vei fi mai sănătos fizic
Sentimentele de apreciere se răsfrâng puternic și asupra organismului. Cercetătorii au pus în relație gratitudinea cu un nivel mai redus al presiunii sângelui, cu mai puține dureri și cu o imunitate crescută. Un studiu publicat în 2015 în Spirituality in Clinical Practice a arătat că oamenii recunoscători au chiar inimi mai sănătoase.
5. Vei avea mai multă energie pentru a-ți îndeplini scopurile
Să te gândești la motivele pentru care ești recunoscător te poate ajuta să îți atingi scopurile. Un studiu din 2003 publicat de Journal of Personality and Social Psychology a descoperit că studenții care țin jurnale în care își notează motivele pentru care sunt recunoscători sunt mai alerți, entuziaști, motivați, energici și atenți decât colegii lor care nu ținuseră astfel de jurnale.
6. Vei fi un lider mai bun
Liderii care sunt recunoscători îi motivează pe angajați să fie mai productivi, arată cercetătorii de la Wharton School at the University of Pennsylvania. Studiul lor a scos la iveală că angajații cărora managerii le mulțumeau au realizat cu 50% mai multe apeluri de obținere de finanțări decât colegii lor care nu primiseră astfel de cuvinte de apreciere.
7. Îți vei reveni mai rapid după un eșec
Gratitudinea este foarte importantă în administrarea stresului și menținerea puterii mentale, chiar și în perioadele cele mai dificile. Un studiu din 2006, publicat în Behavior Research and Therapy, a arătat că veteranii războiului din Vietnam care erau de felul lor mai recunoscători au avut rate mai reduse de stres post-traumatic.
8. Te vei simți mai puțin stresat
Potrivit unui alt studiu din 2006, apărut în Research on Aging, oamenii în vârstă care erau recunoscători au fost mai puțin afectați de stres decât alții. Chiar și cei care trăiseră în circumstanțe dificile, precum sărăcia.
9. Vei fi mai mulțumit de propria persoană
Numeroase studii, inclusiv unul din 2015 publicat în Personality and Individual Differences, au corelat gratitudinea cu un nivel înalt al stimei de sine. Unele studii arată că recunoștința reduce tendințele de a face comparații sociale. Așa încât, în loc să fii invidios pe oamenii care au mai mult decât tine, vei fi mai bine echipat să le apreciezi realizările atunci când ești recunoscător pentru lucrurile din propria viață.
Concluzia: gratitudinea poate fi calea cea mai simplă și mai rapidă de a ne îmbunătăți viața.