Viitorul companiilor, citit prin grila trecutului
Compania, cea mai influentă invenţie britanică, a dat naştere Revoluţiei Industriale, marcând apoi întreaga perioadă modernă şi contemporană, titrează editura. John Micklethwait și Adrian Wooldridge, jurnaliști la revista The Economist, încearcă să demonstreze că „cea mai importantă organizație din lume este compania”, nu statul, nu partidul politic, biserica sau monarhia, cum s-a afirmat anterior. Singurul rival real al companiei în privința timpului și energiei noastre este familia, cred ei. „Compania este baza prosperității Occidentului și cea mai bună speranță pentru viitorul restului lumii”, scriu cei doi autori, în ciuda discursurilor care demonizează această instituție.
Din contră, Micklethwait şi Wooldridge susțin că actualele companii (și se referă mai ales la companii pe acțiuni cu răspundere limitată) sunt mai etice, mai responsabile social, reamintind că istoria lor timpurie a fost definită, adesea, de imperialism, speculație și chiar de masacre. Mai mult, ei arată că trecutul companiei este mai dramatic decât prezentul. Iar viitorul nu este nici el chiar așa sigur cum ar părea la prima vedere. „Cartea este o încercare de a trasa ascensiunea acestei remarcabile instituții”, se specifică în Introducere, și o încercare de a-i înțelege viitorul, în condițiile în care, în prezent, „marile companii le lasă locul celor mici”. „Compania e mult mai puțin puternică decât pare”, consideră Micklethwait și Wooldridge. „Moda zilelor noastre este aceea a companiilor virtuale – a companiilor aeriene care nu posedă avioane, a băncilor care nu au sucursale”.
Cea mai mare parte a cărții este dedicată, însă, trecutului. De la Compania Indiilor Orientale care administra India cu o armată de 260.000 de mii de soldați băștinași și Virginia Company care a ajutat la introducerea conceptului revoluționar de democrație în coloniile americane, la lupta cu statul, pe tot parcursul secolului XX. „Istoria companie este o poveste extraordinară: a început ca o organizație caritabilă susținută de stat, s-a extins în tot felul de domenii reconfigurând geografia, arta războiului, artele știința și limbajul”. Companiile s-au dovedit extrem de puternice nu numai pentru că își îmbunătățesc productivitatea, ci și pentru că posedă majoritatea drepturilor legale ale unei ființe umane, fără dezavantajele inerente biologiei.
Cartea a fost apreciată în presa din SUA pentru concizia și plasticitatea ei. „O istorie care se citeşte cu plăcere, deopotrivă scurtă şi magistrală.“, a scris Washington Post. „Călătorim prin două secole de fascinantă istorie socială… Cartea este plină de viniete de istorie corporatistă.“, potrivit Wall Street Journal, în timp ce Ethical Corporation Magazine remarcă: „Micklethwait şi Wooldridge formează un parteneriat prestigios şi lucid… condensând astfel istoria companiei, autorii oferă o prezentare foarte accesibilă, dramatică şi uşor de citit a revoluţiei, crizei şi supravieţuirii corporatiste.“
John Micklethwait coordonează articolele despre Statele Unite din The Economist. A scris, printre altele, pentru Financial Times, New York Times și Wall Street Journal. A făcut studii de istorie la Magdalen College, Oxford. Adrian Wooldridge este corespondentul revistei The Economist la Washington. A colaborat la numeroase publicații, printre care New Statesman, Washington Post, Foreign Policy, Financial Times și Times Literary Supplement. A studiat la Oxford, la Balliol College (istorie modernă) și All Souls College (unde a obținut doctoratul în 1985).