Cum creezi un business case pentru programele de wellbeing în compania ta?
Azi, angajații se confruntă cu diverse provocări legate de sănătate și bunăstare, care pot afecta performanța și rezultatele lor. Iar lipsa de implicare a angajaților, absenteismul și costurile ridicate asociate cu acesta afectează direct productivitatea și rentabilitatea companiei.
Programele de wellbeing pentru angajați sunt esențiale pentru abordarea acestor probleme și îmbunătățirea performanței organizaționale. Ele nu numai că sprijină sănătatea și fericirea angajaților, ci și conduc la o serie de beneficii tangibile pentru afacere, inclusiv reducerea costurilor generate de absenteism, creșterea productivității și retenția angajaților îmbunătățită. Prin urmare, investiția în programe de wellbeing nu este doar o alegere morală sau etică, ci și o mișcare strategică care poate susține beneficii semnificative pe termen lung pentru organizație. Despre toate acestea, dar și despre rezultatele studiului Return on Wellbeing 2024 realizat de către Wellhub (fostul Gympass), liderul global în programe de wellbeing pentru angajați, am stat de vorbă cu Dan Moraru, Country Lead al companiei 7card.
Care sunt principalele aspecte evidențiate în studiul ROI în Wellbeing lansat pe 16 mai, realizat de Wellhub (fostul Gympass), care demonstrează importanța unui program de Wellbeing în cadrul companiilor?
Prin acest studiu, a devenit clar că lucrurile evoluează într-un mod pozitiv pentru companiile care au astfel de programe de wellbeing. În 2023, am chestionat peste 2.000 de experți în resurse umane pentru a descoperi dacă liderii de resurse umane au reușit să măsoare randamentul programului lor de wellbeing și dacă au observat un randament pozitiv sau negativ. În ediția din 2024 ne-am focusat pe a afla randamentul real al programelor de wellbeing ale liderilor departamentelor de resurse umane, cum măsoară ei succesul, cum maximizează angajamentul și cum programele de bunăstare cresc reziliența angajaților lor.
Și iată principalele descoperiri:
– 95% din companiile care urmăresc ROI observă randamente pozitive. În creștere față de 90%, procentul existent în 2023.
– 99% dintre liderii de HR afirmă că programele de wellbeing cresc productivitatea angajaților.
Aici avem o descoperire importantă: aproape toate companiile intervievate afirmă că programele de wellbeing cresc productivitatea angajaților.
Și, mai mult, 56% din companiile care măsoară ROI observă un randament al investiției mai mare de 100% — câștigul e dublu față de investiție.
Construirea unei culturi a bunăstării, într-un mod coerent, este fundamentală pentru realizarea acestor randamente.
Cum se reflectă în cifrele acestui studiu impactul unui program de wellbeing asupra absenteismului în cadrul organizațiilor?
Angajații care se îmbolnăvesc pot fi costisitori în mai multe feluri. Veniturile suferă atunci când oamenii nu pot lucra.
În acest studiu avem o dovadă de netăgăduit că programele de wellbeing au redus absenteismul. 89% dintre liderii de resurse umane observă că angajații iau mai puține zile de concediu medical în companiile care au un program de wellbeing, în creștere de la 85% față de anul trecut. Iar 13% spun că programul lor de wellbeing a redus numărul mediu de zile de concediu medical cu cel puțin 5 zile.
Dar impactul asupra creșterii productivității ca urmare a implementării unui program de wellbeing în companii?
Când angajamentul angajaților este mai mare, la fel este și randamentul. Acest lucru nu este probabil o surpriză, dar este printre primele dăți când avem date care susțin acest lucru.
Aproape toți (99%) liderii de resurse umane chestionați spun că programele lor sporesc productivitatea angajaților și aproape jumătate (47%) văd o creștere majoră a productivității (adică aceia care au raportat creșteri semnificative ale productivității). Programele de wellbeing sunt despre mai mult decât creșterea producției pe termen scurt — ele sunt și despre construirea rezistenței, pregătind echipele să facă față oricăror provocări viitoare.
În plus față de asta, un impresionant procent de 98% dintre liderii de resurse umane cred că aceste programe sunt esențiale pentru îmbunătățirea rezilienței angajaților în fața provocărilor la locul de muncă, iar 87% le consideră critice. Acest lucru asigură sprijinirea angajaților atât în momentele bune, cât și în cele dificile, ajutându-i să-și mențină angajamentul, productivitatea și fericirea generală la locul de muncă.
Cum sunt corelate nivelul de engagement al angajaților și productivitatea, conform datelor prezentate în studiul ROI în wellbeing 2024?
Era ceva ce toți anticipam, dar ne bucurăm că ne confirmă și datele descoperite. Toți știm cum e să cumperi echipament de sală în speranța că ne va schimba viața, doar că îl vedem doar aglomerând dulapul pentru haine.
Toţi înțelegem cum este să investim în ceva fără să primim rezultatele dorite. Similar, simpla listare a unui program de wellbeing în pachetul de beneficii pentru angajați nu va aduce schimbarea sau rezultatele dorite. Angajații trebuie educați și susținuți să participe activ, fie că este vorba de participarea la o clasă de ciclism, meditație, un program cu un antrenor sau îmbunătățirea obiceiurilor de somn cu ajutorul unei aplicații. Cu cât se implică mai mult angajații, cu atât mai puternică devine cultura companiei, iar rezultate pozitive cresc. Companiile în care 50% dintre angajați folosesc programul văd un ROI pozitiv, iar atunci când ratele de implicare depășesc 71%, ceea ce duce la un ROI este cel puțin dublu.
Liderii de resurse umane recunosc importanța implicării angajaților în programele de wellbeing, 97% dintre ei fiind de acord că creșterea implicării sporește semnificativ ROI. De asemenea, studiul Wellhub a descoperit că implicarea liderilor companiei crește semnificativ rata de angajament a angajaților. Atunci când nivelul executiv conduce prin exemplu, angajații îi urmează și angajamentul crește.
Cum pot liderii de HR folosi rezultatele acestui studiu pentru a prezenta un business case solid și convingător către conducerea companiei, în susținerea unui program de wellbeing corporativ?
Au trecut vremurile când instalarea câtorva benzi de alergat într-o cameră conta ca o sală de gimnastică la sediu. Programele au evoluat mult dincolo de a fi un gest simbolic — ele sunt o necesitate strategică. Asemenea unui instrument multifuncțional, acestea abordează totul, de la creșterea productivității și reducerea absenteismului din motive medicale până la îmbunătățirea recrutării de talente și reducerea cheltuielilor pe care angajații le fac din propriul buzunar pentru starea lor de bine. Ele ajută la stabilizarea ratelor de fluctuație a personalului, cresc satisfacția și implicarea angajaților.
Corelarea impactului programelor de wellbeing cu o performanță mai bună a afacerii devine o practică comună — 4 din 5 companii pot acum urmări rentabilitatea investiției. Și este o metrică ce aduce beneficii, deoarece 95% dintre aceste companii văd rentabilități pozitive. Anul trecut, această cifră era la deja un respectabil 90%, iar evoluția arată impactul în creștere al programelor de wellbeing ale angajaților.
Desigur, sprijinul din partea mangementului este fundamental. Angajamentul lor nu doar asigură fondurile necesare, ci crește și angajamentul angajaților. Așa cum vedem noi, sunt două aspecte cruciale pentru a obține sprijinul conducerii și acestea sunt prezentarea beneficiilor și cuantificarea rentabilității.
Pentru primul punct, când, din poziția de lider HR, îți susții cauza pentru investiție, e necesar să conturezi numeroasele avantaje financiare ale stării de bine a angajaților. Spre exemplu descoperirile din secțiunea 3.2 ale acestui studiu, care includ reducerea fluctuației personalului. Pentru că, pe lângă creșterea productivității și scăderea absenteismului, luăm în calcul alte descoperiri cum ar fi o mai mare tracțiune în achiziția de talente și creșterea retenției.
Iar vânătoarea de talente este mai dificilă ca niciodată. În 2023, cu bugetele mai strânse ca niciodată, 57% dintre 50 | WELLBEING angajatori nu au găsit candidați calificați, iar 2 din 5 companii nu au putut oferi pachete salariale atractive.
În raportul din 2024, liderii de resurse umane consideră programele de wellbeing esențiale pentru atragerea talentelor. 97% le numesc o necesitate pentru atragerea celor mai buni candidați, iar 83% declară că sunt „foarte” sau „extrem de” importante. De altfel, 93% dintre angajații cu normă întreagă confirmă că bunăstarea lor este la fel de importantă ca salariul, marcând o creștere față de 83% în 2022. Evident, starea de bine nu este doar un beneficiu, ci o cerință pentru atragerea celor mai buni.
Cu privire la creșterea retenției angajaților, una din trei afaceri își vede talentele părăsindu-le, ceea ce le costă foarte mult, iar burnoutul angajaților consumă până la 20% din bugetele de salarii. 87% dintre angajați ar pleca de la un angajator care nu se concentrează pe starea lor de bine. Acest lucru duce la moral scăzut pentru cei rămași, iar angajatorii trebuie să îmbunătățească experiența angajaților pentru a-și păstra angajații valoroși. Programele de wellbeing și retenția sunt legate: 98% dintre liderii HR spun că programele lor de bunăstare reduc turnoverul, iar 86% le consideră esențiale pentru retenție, în creștere de la 75% în 2022.
Un alt factor ce merită menționat în pitch-ul către management este creșterea satisfacției angajaților. Ratele de satisfacție a angajaților au scăzut cu aproape o treime în ultimii trei ani, iar angajații nemulțumiți sunt mai predispuși să lipsească de la muncă, să renunțe complet sau să ofere o experiență proastă clienților.
Programele de wellbeing îmbunătățesc semnificativ satisfacția angajaților. Ele ajută la combaterea stresului, anxietății și epuizării, creând o cultură în care angajații se simt valorizați și sănătatea lor este prioritară. Liderii de resurse umane confirmă importanța acestor programe, 99% afirmând că acestea sunt cruciale pentru satisfacția angajaților, iar 42% le consideră „extrem de importante”. Programele de wellbeing nu sunt doar beneficii, ci esențiale pentru un mediu de lucru pozitiv.
O altă modalitate prin care poți construi un business case către management este cuantificarea rentabilității. Poți folosi formula ROI pentru starea de bine a companiei pentru a evidenția rentabilitatea anticipată a programului:
ROI = creșterea productivității + economii din gestionarea talentelor + economii la cheltuielile cu absenteismul din cauze medicale – costuri cu programul de wellbeing.
Evidențierea corelației directe dintre un program robust de wellbeing și performanța companiei poate fi esențială pentru a aduce noi argumente conducerii cu privire la această strategie.
Cu peste 12 ani de activitate pe piața din România, 7card, parte a Wellhub, vă oferă o soluție completă de wellbeing, menită să construiască coerent acest pitch către management, personalizat și adaptat nevoilor de business.
Pentru a accesa întreg raportul va invităm să îl descărcați de pe https://7card.ro/return-on-wellbeing-study/
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 290
Pentru abonare, click aici