Think Positive!
Am participat recent la conferinta Think Positive!, organizata de revista Cariere si Human Invest. In ea, invitatul conferintei incerca sa acrediteze ideea ca femeile sunt lideri mai buni decat barbatii pentru ca sunt mai orientate pe oameni si creeaza culturi mai deschise si mai cooperante. E posibil sa fie asa.
Dar daca ma uit la cum stau lucrurile pe la noi, ceva nu suna bine! Pentru ca, asa cum foarte bine remarca un participant la conferinta, la noi pe masura ce urci in ierarhia organizatiilor gasesti din ce in ce mai multa orientare pe sarcini si mai putina orientare pe oameni, adica exact invers decat sustine teoria oficiala a conducerii. Chiar femeile care vor sa acceada la cariere de varf trebuie sa intre in paradigma asta si sa-si cam lase acasa feminitatea.
M-am intalnit pe hol, la aceeasi conferinta, cu o fata pe care o cunosc si pe care o consider una din cele mai frumoase femei pe care le-am intalnit vreodata. Era cat pe ce sa nu o recunosc. Era imbracata intr-un taior cu croiala barbateasca si pieptanata sever, cu parul strans la ceafa, parca in incercarea de a-si ascunde feminitatea. Pentru ca feminitatea (ca si atentia catre oameni) rimeaza cu slabiciunea, iar slabiciunea, nu-i asa, n-are ce cauta in afaceri…
E o lume a barbatilor, iar femeile, daca vor sa aiba succes, n-au decat sa joace dupa regulile ei.
Am creat o paradigma a afacerilor stramba, in care valorile umane sunt adeseori negate sau intoarse pe dos chiar in timp ce sunt afirmate oficial, in care umanismul e asimilat cu slabiciunea sau cu naivitatea sau cu prostia, iar dorinta de autodezvoltare e privita ca lipsa de disciplina si rebeliune.
Cateodata, cand dau unor lideri cu care fac coaching un chestionar de valori personale, ei ma intreaba: sa-l completez cum sunt eu acasa sau cum sunt eu la serviciu? Aceasta deconectare, pe care noi consultantii o numim "conflict de rol", e stresanta si paguboasa si duce la derapaje etice catastrofale, pentru ca atunci cand ne negam umanitatea, ne pierdem arbitrul nostru interior si devenim supusi oricaror influente.
In felul acesta ajung oameni – altfel onesti si integri in viata lor personala – sa accepte excese si derapaje care duc, de pilda, la situatii ca cea cu care ne confruntam acum, in criza financiara globala.
Avem nevoie de echilibru si de o reintoarcere la valorile umane fundamentale. Avem nevoie, ca sa ma intorc la tema cu care am deschis tableta, sa respectam femeile pentru ca sunt femei nu in pofida acestui fapt, sa ne respectam semenii si sa ne valorizam diferentele, nu doar sa le toleram. Trebuie sa plecam de la premiza ca orice om e valoros si poate orice, atata vreme cat i-am gasit cheia potrivita si e in locul potrivit.
Avem nevoie sa promovam oameni pentru ca stiu sa-i conduca pe altii si pentru ca au valorile corecte, nu pentru ca sunt in stare sa calce peste cadavre ca sa mai vanda o naveta in plus.
S-ar putea sa para ca in felul acesta nu ne vom mai atinge rezultatele, dar nu e adevarat. Toate studiile facute peste tot in lume pana acum arata ca cele mai bune rezultate se obtin in culturile constructive. Doar ca ele nu se construiesc usor si au nevoie de lideri luminati.
Avem nevoie de o noua generatie de lideri, fie ei barbati sau femei.