Zece motive pentru care n-ai ajuns încă milionar – nici măcar în lei
Poate au fost mai harnici, mai norocoși – unii mai câștigă și la Loto 6/49 uneori – sau, după cum s-a văzut la televizor, au avut funcțiile și pârghiile potrivite pentru a obține bani necuveniți. Nu este foarte clar câți milionari în lei are acum România: o statistică realizată la începutul acestui an arăta că, la finalul anului trecut, un număr de circa 20.000 de persoane fizice dețineau, în medie, câte un cont de economii, depozite șamd. cu câte 1 milion de lei fiecare. Avem statistici mai precise în dolari: anul trecut, 177 de persoane din România deţineau anul trecut active nete de minimum 30 milioane de dolari, cu cinci mai multe decât în 2013. 48 de oameni dețineau averi de peste 100 de milioane de dolari, iar doi erau miliardari. Estimarea este că, în următorii zece ani, numărul românilor cu averi de peste 100 de milioane de dolari va creşte cu 32, iar miliardarii vor fi trei.
Nu credeți în sloganuri: banii poate n-aduc fericirea, dar sigur îți îmbunătățesc viața, reduc stresul și grija zilei de mâine (nu uitați, debt is slavery – îndatorarea înseamnă sclavie), îți dau spațiu de mișcare, iar dacă ești altruist, le dai și altora din ce ai acumulat. Dacă nu ai ajuns milionar încă, nici măcar în lei, și asta cu toate că te-ai străduit, e clar că mai întâi de toate trebuie să afli cauzele și că ai nevoie de o strategie potrivită. Sigur, prima cauză pe care ar servi-o cineva aici este că „trăim în România [și aici ajung milionari doar ăia care fură]”. Realitatea e că unii reușesc să ajungă acolo și prin muncă cinstită – și despre ei citiți din când în când în Revista Cariere… Preluăm mai jos (și comentăm), din publicația online Entrepreneur, câteva motive pentru care nu ajungi milionar, oricât te-ai strădui.
1. Nu ai fost ghidat de persoana potrivită, în direcția potrivită.
Primul sfat este să te înconjori de persoane cu mentalitate și atitudine orientate către reușită, persoane în care să îți poți pune încrederea. Dintre ele, este indicat să ai în preajmă pe cineva anume care să te ghideze în direcția potrivită. Sigur, nu toți au norocul ăsta – dacă nimeni din jurul tău nu se potrivește profilului, poți compensa cu hotărârea de care dispui și resursele interioare care te fac să progresezi.
2. Nu ești dispus să faci sacrificii.
Dacă nu ești dispus să muncești din greu – asta implicând și a renunța la ieșirile în oraș, petrecerile și chermezele cu prietenii –, nu vei obține succesul financiar la care țintești.
3. Te temi de eșec.
(… iar la asta contribuie și atitudinea celor din jur, pe care o bifam la punctul 1: „n-o să-ți iasă”, „e prea greu”, „nu poți să faci nimic în România”, „mai bine faci o călătorie cu banii pe care vrei să îi investești” șamd.) Vei eșua, vei greși, dar trebuie să înveți să treci peste asta. Dacă ți-e frică de eșec, nici nu-l vei depăși.
4. Țintele tale nu sunt clare, implicit nici acțiunile tale nu sunt clare.
Dacă scopul și pașii clari de acțiune nu sunt clar trasați în mintea ta, n-o să-ți iasă. Fă-ți timp, planifică corect și mergi pe un drum precis.
5. Ai încredere că alții pot reuși… dar nu și tu.
Aici urmează o serie de fraze motivaționale, mai populare peste ocean decât la noi, dar din care avem ce desprinde: faptul că este cu adevărat important să ai încredere în tine când te apuci de un business – și nu numai. Și acum, frazele motivaționale: Ai încredere în reușita ta. Privește-te ca pe acel bărbat sau ca pe acea femeie pe care o invidiai. Privește-te ca pe omul de succes care poți deveni, ai încredere că poți ajunge acolo. Ești cu un pas mai aproape.
6. Crezi că educația sau mediul din care provii îți vor împiedica succesul.
Nimic nu îți poate sta în cale – tot din seria citatelor motivaționale. Și acum repetă: nimic nu îți poate sta în cale. Dincolo de hotărârea și puterea interioară cu care trebuie să ne înarmăm când plecăm pe drumul spre succes, putem da exemple nenumărate de oameni care nu au avut parte de școli înalte sau care proveneau din medii nefavorizate și care, totuși, au ajuns milionari, oameni de succes sau măcar oameni care fac ce le place.
7. Nu folosești internetul.
Ignori cel mai puternic instrument inventat în ultimii 30 de ani? Înseamnă că ai ales să nu profiți de avantajele pe care ți le pune la dispoziție una dintre cele mai eficiente mașini de făcut bani din lume.
8. Consideri că banii nu pot cumpăra fericirea, ignorând că îți pot asigura libertatea.
Banii sunt biletul tău către libertatea pe care miliarde de oameni de pe planetă și-o doresc. Libertatea poate aduce fericirea. Cauți o motivație? Concentrează-te pe libertatea pe care banii ți-o pot cumpăra.
9. Îți petreci timpul în compania nepotrivită.
Din nou despre oamenii cu care alegi să te înconjori, cam ca la punctele 1-3. Ei trebuie să reprezinte un sistem de sprijin, să fie acolo pentru tine, să te susțină și, desigur, să-ți conserve atitudinea pozitivă, deschisă, orientată către scopul tău. Prietenii, apropiații, familia nu trebuie să te distragă sau să te influențeze negativ. Dacă totuși asta se întâmplă, poate ar fi bine să te detașezi și, eventual, să explorezi alte opțiuni.
10. Joci la loto sau pui bani la pariuri, în loc să-ți consolidezi abilitățile și priceperile.
Pe termen lung, să acumulezi tot mai multe cunoștințe în domeniul care te interesează și să ai o evoluție constantă în setul tău de abilități reprezintă instrumente mai stabile decât un câștig rapid, care – de regulă – pleacă exact așa cum a venit. Sigur, îți ia mai mult timp, muncești mai din greu, dar te pot conduce mai bine către succesul pe termen lung pe care ți-l dorești.
Fie că ești angajat sau că ai plecat pe drumul propriei tale afaceri, ține cont de motivele expuse mai sus când îți stabilești următorul obiectiv pe termen lung. Vei vedea mai ușor de ce ești capabil, dacă poți da la o parte lucrurile care te trag înapoi și dacă te poți concentra pe scopul de a deveni milionar. În euro, în dolari, sau cel puțin, în lei.