Când navighezi pe mare, camaraderia e dusă la un alt nivel
Ascendis Sailing Challenge, regata corporate organizată de SmartExperience la Limanu, în 15-16 septembrie 2018, a fost dovada că munca în echipă chiar poate fi dusă la un alt nivel.
***
Când am acceptat să particip la această competiţie, am ales să nu-mi setez aşteptări, pentru că nu aveam termen de comparaţie. Ştiam că va fi o experienţă cu totul nouă pentru mine, fiindcă nu ieşisem până atunci cu barca în larg. Nu, turele pe lacurile din Bucureşti şi din apropiere cu ambarcaţiuni de agrement nu se pot compara cu navigarea pe marea noastră cea neagră. Şi e neagră nu numai pentru că aşa îi este numele, ci şi pentru că e mai imprevizibilă ca altele. Şi, implicit, avântarea în valurile ei este mai complexă şi mai frumoasă. Sau, cel puţin, aşa am dedus din discuţiile premergătoare evenimentului.
Prima oară când ajungi în portul Limanu, te surprinzi exclamând: „Nu îmi vine să cred că aşa ceva e în România!”. Aflat la doar 9 km de Vama Veche, acest loc îţi oferă cam tot ce ai nevoie pentru o escapadă, fie că eşti împătimit de sailing şi aventuri pe mare, fie că eşti în căutarea unui loc cu o privelişte superbă, mâncare bună şi relaxare undeva departe de aglomeraţia cotidiană.
Evenimentul Ascendis Sailing Challenge a fost conceput de organizatorii de la SmartExperience ca o regată corporate cu bărci cu vele, care s-a dovedit a fi mai mult decât un team-building, căci participanţii au beneficiat de o experienţă care a îmbinat adrenalina şi distracţia cu munca în echipă, aşa cum numai pe o barcă se poate face.
Astfel, echipajul unei ambarcaţiuni a fost compus, în general, din angajaţii unei companii participante. După plecarea din port, a fost o perioadă de antrenament, apoi a fost dat startul curselor. Bărcile au concurat la două categorii: cruisere (adică mai încete) şi racere (adică mai de viteză), în două zile, sâmbătă şi duminică.
Dincolo de competiţia în sine, de departe cel mai interesant a fost faptul că participanţii au avut ocazia să testeze pe propria piele ce presupune conducerea unei bărci. Adică skiperul bărcii îşi învăţa echipajul ce trebuie să facă pentru a naviga şi, în consecinţă, pentru a încerca să câştige competiţia. Mulţi au fost novici într-ale sailingului, aşa că adrenalina dată de competiţie a fost dublată de senzaţia de a încerca un lucru nou.
Eu şi reprezentanţii altor parteneri şi sponsori ai evenimentului am fost repartizaţi pe Cloud, un norişor care s-a lăsat foarte bine purtat de vânt şi de priceperea echipei noastre. Abia mai târziu am realizat că skiperul nostru ne-a lucrat mintea încă de la început. Ne-a făcut să ne relaxăm, apoi ne-a învăţat cum să manevrăm timona, ce să facem cu focul, cum să echilibrăm barca stând în balcon, ne-a explicat care sunt principiile sailingului, ne-a răspuns la întrebările noastre cu răbdare, ne-a explicat strategia pe care o vom adopta şi ne-a învăţat ce trebuie să facem ca să nu avem rău de mare.
Nu a durat mult până când fiecare membru al echipajului era instruit și gata de navigare; eu am tras de sfori cum nu am făcut-o de prea mult timp.
Am realizat că farmecul sailingului nu constă doar în senzaţia aceea de serenitate pe care o ai când eşti în larg şi priveşti linia orizontului, iar apa e tot ce te înconjoară. Odată ce te avânţi în valuri, vei trece printr-o mulţime de stări şi vei avea inclusiv câteva momente de „a-ha!”.
Să vă spun cum a fost pentru mine. M-am îmbarcat fără să am aşteptări, pentru ca să pot asimila şi să mă pot bucura în profunzime de experienţa aceasta, nouă pentru mine. Am pregătit voioşi barca de plecare şi am început perioada de pregătire, în care ne-am familiarizat cu lucrurile care sunt de făcut. Între timp, am început să ne cunoaştem unii pe alţii. De la întrebări despre job şi poveşti amuzante, am ajuns să discutăm filosofii despre viaţă, temeri şi relaţii. Am ajuns, încet-încet, să fim autentici şi să ne privim dincolo de imaginea pe care vrem să o proiectăm în exterior. Iar acesta a fost primul pas către sudarea echipei.
Odată ce s-a dat startul competiţiei, adrenalina a început să ne pompeze prin vene. Am cam uitat de răul de mare, ne-am încordat muşchii şi am ascultat atenţi indicaţiile skiperului. Nu prea ne ieşeau toate manevrele din prima, dar reuşeam să ne redresăm extrem de repede. Am improvizat, am schimbat strategia, am învăţat să facem voltă în doar câteva secunde, ne-am stabilit şi cum ne vom premia noi între noi la finalul competiţiei.
M-am simţit cumva ca într-un episod din serialul „Scorpion”, unde totul se întâmplă foarte repede şi întorsăturile de situaţie sunt la ordinea zilei, iar deciziile trebuie luate pe loc, în funcţie de noile date. Marea e imprevizibilă, vântul are o direcţie când porneşti, dar se poate schimba oricând, iar tu eşti obligat (nu nevoit) să te adaptezi aproape imediat.
Prin prisma leadershipului, skiperul este un conducător veritabil. Te învaţă, te lasă să te descurci, repune barca pe traseu, schimbă strategia dacă e nevoie, improvizează, deleagă, se bucură de experienţă, este ferm când ştie că lucrurile trebuie să iasă bine ACUM, se relaxează şi îşi relaxează echipa, îşi încurajează oamenii şi le induce senzaţia că fiecare experienţă reprezintă un context pentru învăţare.
Pe barcă, chiar şi cei care stau degeaba, de fapt, fac ceva. Mă refer la cei amplasaţi pe balcon, care au un rol crucial, anume acela de a echilibra barca. Şi pe deasupra, mai plusam şi cu spiritul competitiv. Că, na, era vorba de o competiţie.
Pe scurt, în cele opt ore petrecute pe barcă, o echipă se sudează la fel de tare şi de bine ca în opt luni petrecute pe uscat. Asta e impresia pe care mi-a lăsat-o această experienţă. Şi, în plus, în a doua zi de competiţie, marea a fost mai agitată, a plouat, valurile au fost mai mari. La final au fost premii, petrecere şi cadouri. Dar şi legarea unor noi prietenii, închegarea echipelor şi dezvoltarea unei curiozităţi care se poate transforma uşor în pasiune pentru sailing. Asta pentru că, pe barcă, pe mare, camaraderia chiar e dusă la un alt nivel.
***
Ascendis Sailing Challenge by SmartExperience, ÎN CIFRE:
- a fost una dintre cele mai mari regate corporate de anul acesta, reușind să aducă în competiție 13 companii și 10 sponsori oficiali
- 160 de participanţi
- două zile de competiţie
- două categorii de ambarcaţiuni, cruisere şi racere, respectiv două echipe câştigătoare
Credit foto: SmartExperience.ro/Valeriu Cătălineanu