Companiile nu sunt pregătite să facă față noilor reglementări fiscale | RAPORT PwC

Doar 43% dintre companii consideră că sunt pregătite să facă față noilor reglementări fiscale, cum este Pilonul II, care o să afecteze afacerea multor organizații, conform unui sondaj realizat de PwC, denumit Global Reframing Tax Survey 2025. De asemenea, aproape toate companiile (95%) recunosc că întâmpină dificultăți în găsirea angajaților cu abilități în domeniul fiscalității specializate, inteligenței artificiale și analizei datelor.
Presiunea asupra departamentelor de taxe
Raportul subliniază presiunea tot mai mare asupra departamentelor de taxe, care trebuie să facă față unui număr tot mai mare de reglementări fiscale complexe. Ruxandra Târlescu, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică la PwC, explică faptul că este necesară o schimbare fundamentală în modul în care sunt gestionate taxele în cadrul companiilor. Dacă până acum fiscalitatea era văzută doar ca un centru de costuri, acum trebuie să devină un pilon strategic al organizațiilor, să contribuie activ la dezvoltarea afacerilor. Acest lucru presupune nu doar o gestionare eficientă a reglementărilor fiscale, ci și investiții în tehnologie și în dezvoltarea competențelor angajaților din domeniul fiscal.
Câte firme investesc în formarea angajaților
Sondajul PwC mai arată că doar 32% dintre organizații investesc în formarea angajaților, iar 29% dintre companii recrutează noi talente pentru suplinirea lipselor de competențe. În schimb, mulți preferă să colaboreze cu consultanți externi, iar 80% dintre respondenți intenționează să externalizeze cel puțin o parte din activitățile fiscale în următorii trei ani. Principalele motive pentru externalizare sunt accesul la expertiză în tehnologie, analiza datelor și conformitatea cu reglementările ESG, dar și necesitatea de urmărire a schimbărilor rapide ale reglementărilor fiscale.
Îmbunătățirea calității datelor
Un alt aspect important evidențiat de sondaj este faptul că aproape jumătate dintre companii (47%) consideră că îmbunătățirea calității datelor este o prioritate pentru următorii ani. De asemenea, 43% dintre organizații afirmă că departamentele fiscale trebuie să devină mai proactive, iar 42% subliniază importanța perfecționării abilităților de analiză a datelor.
Pe măsură ce tehnologiile emergente, precum Generative AI (GenAI) și automatizarea, se integrează tot mai mult în procesele de afaceri, 56% dintre companii raportează deja beneficii concrete în urma utilizării acestora. Peste 80% dintre respondenți se așteaptă ca GenAI să joace un rol esențial în pregătirea strategiei și planificării fiscale în următorii trei ani.
Raportul PwC Global Reframing Tax Survey 2025 este realizat pe baza opiniilor a 1.205 directori din 47 de țări.
CITEȘTE ȘI: Ce-și doresc cu adevărat angajații | STUDIU
Foto: ID 220052907 © Fizkes | Dreamstime.com