Concluziile CEO + HR Roundtable ediția a II-a, București: Am investit în oameni și tehnologie pentru a crește productivitatea. Acum e rândul statului să accelereze investițiile în infrastructură

Investițiile în tehnologie și în pregătirea angajaților rămân prioritare pentru antreprenorii locali în lupta cu creșterea productivității și extinderea businessurilor pe o piață tot mai competitivă. Este momentul ca și statul să accelereze investițiile în infrastructură și să adopte noi politici care să susțină mai mult antreprenoriatul și, implicit, creșterea economică. Aceasta a fost una dintre concluziile celei de-a doua ediții a evenimentului „𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲: Care este legătura dintre productivitatea companiilor românești și prosperitatea țării” organizat de Revista CARIERE în luna aprilie, în București.
Liderii de business au transmis la unison că eforturile mediului privat nu mai sunt suficiente de unele singure pentru a face față incertitudinilor tot mai mari care există în plan economic și geopolitic. Este nevoie ca ele să fie susținute de stat prin politici coerente care să ofere predictibilitate legislativă și stabilitate. În lipsa unor măsuri ferme și a unei direcții clare din partea autorităților, există riscul ca investițiile să încetinească, iar ritmul de creștere economică să fie afectat pe termen lung, punând presiune suplimentară pe competitivitatea companiilor locale.

„Când spun că mi-aș dori sprijin din partea statului, nu mă refer la faptul că ar trebui să vină să-mi crească productivitatea direct, ci îmi doresc stabilitate și predictibilitate – în fluxuri, în taxe și în tot ceea ce ține de mediul economic. Am nevoie să pot face o bugetare clară, să pot accesa capital pe care să-l investesc în creșterea productivității. În rest, ține de noi, de modul în care ne organizăm intern, dar corelarea dintre eforturile noastre și stabilitatea oferită de stat este esențială”, a spus Cristian Herghelegiu, CEO Dendrio, companie membră a grupului din IT 𝗕𝗶𝘁𝘁𝗻𝗲𝘁.
Productivitatea nu este influențată însă doar de procesele interne.
Corneliu Bodea, CEO al Adrem, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa serviciilor energetice din România, a atras atenția asupra unui fenomen de amploare: creșterea salariului minim în România, deși necesară, nu a fost corelată cu o strategie de dezvoltare a infrastructurii sau a digitalizării la nivel național.

„România avea nevoie de o creștere a salariului minim, chiar una abruptă, aliniată la creșterea economiei. Dar, în spatele acestei creșteri, guvernul ar trebui să implementeze și o strategie care să ducă la o creștere substanțială și în alte direcții. În perioada în care am majorat accelerat salariile, trebuia să ne ocupăm și de investiții în infrastructură, inclusiv în digitalizare. Criza cea mai profundă în care se găsește România astăzi este legată de problema productivității. Plătim prea mult pentru nivelul de productivitate pe care îl avem, și asta ne va costa. În plus, nu există un ideal, o viziune, un vis în care să ne regăsim toți participanții din economie”.
Indiferent de domeniu, tandemurile formate din CEO și HR Director de companii care au fost prezenți la evenimentul realizat de Revista CARIERE au susținut că digitalizarea devine un catalizator major pentru optimizarea proceselor în organizații, transformând radical modul în care companiile își gestionează resursele, își servesc clienții și își dezvoltă angajații.

Mihaela Melenciuc, Chief Human Resources Officer la Adrem, a descris tranziția completă din companie către procese digitale în zona de sănătate și securitate în muncă și în divizia de resurse umane: „Am eliminat semnăturile olografe pentru documentele HR. Pentru colegii care lucrează pe teren și ajung la birou doar o dată pe lună, acest lucru a fost o schimbare semnificativă. Timpul lor este acum folosit mult mai eficient, iar birocrația a fost redusă drastic”.

La rândul său, Nicoleta Pantea, Group Chief People Officer în cadrul FAN Courier, liderul pieţei locale de curierat, susține că organizația pe care o reprezintă a făcut pași importanți spre integrarea sistemelor digitale.
„Într-o industrie în care timpul este cel mai mare indicator de performanță, ne dorim sisteme integrate care să deservească atât nevoile interne, cât și pe cele ale partenerilor noștri. Ne aflăm în punctul în care transformăm și digitalizăm. Asta înseamnă o schimbare de mindset, înseamnă să existe apetit spre digitalizare.”
Compania investește anual 16-17 milioane de euro în automatizări, inclusiv în benzi de sortare în București și în alte orașe din țară, pentru a accelera procesele, conform lui Adrian Mihai, CEO al FAN Courier. Totuși, succesul acestor investiții depinde și de modul în care statul sprijină infrastructura și creează condiții favorabile pentru mediul de afaceri.

„Există elemente pe care le putem controla pentru a susține performanța businessului – investim constant în angajați, digitalizare, inteligență artificială. Însă sunt și aspecte care țin de stat, în special infrastructura, fără de care progresele noastre sunt limitate. Un alt factor esențial este gradul de încredere: un profesor american spunea că există o legătură directă între nivelul de încredere dintr-o societate și nivelul de bogăție – în țările unde încrederea este ridicată, și prosperitatea este mai mare”.
Iulia Lazea, HR Manager la Hervis România, unul dintre cei mai mari jucători din retailul local de echipamente sportive, a subliniat modul în care digitalizarea sprijină interacțiunea cu clienții.

„În magazine, accentul rămâne pe amprenta umană, dar în vânzările online am implementat un chatbot, Herve, care preia întrebările repetitive. Acest lucru permite echipei de customer support să se concentreze pe cazuri complexe, unde este nevoie de research sau colaborare cu alte departamente. Digitalizarea nu doar eficientizează munca, ci și îmbunătățește calitatea răspunsurilor oferite clienților, ceea ce este esențial într-un domeniu competitiv precum retailul”.
Însă adoptarea tehnologiei nu este doar o chestiune de infrastructură, ci și de cultură. De la integrarea noilor instrumente digitale în procesele de business, până la schimbarea modului în care angajații interacționează cu tehnologia, implementarea tehnologică trebuie să fie susținută de o cultură organizațională deschisă, adaptabilă și inovativă.

Diana Rosetka, Chief People & Culture Officer la Bittnet Group, a împărtășit experiența unei companii care folosește propriile soluții digitale pentru a accelera transformarea: „Cu 400 de angajați, beneficiem de privilegiul de a ne oferi reciproc serviciile de digitalizare pe care le vindem clienților. Totuși, provocarea este adopția – avem un peisaj divers de instrumente, iar integrarea lor necesită timp și efort.”
O altă idee desprinsă din dezbaterea la care au participat liderii Adrem, FAN Courier, Hervis și Bittnet arată că digitalizarea generează rezultate remarcabile la nivelul businessului, dar succesul depinde și de capacitatea de adaptare a întregului colectiv față de provocările constante și schimbările rapide din mediul de business. Astfel, într-o lume în care timpul și eficiența dictează competiția, viitorul aparține celor care reușesc să construiască punți între tehnologie, cultură și încredere.

„Adaptabilitatea este esențială pentru toți angajații, indiferent dacă lucrează în magazin sau în cadrul sediului central. În aceste vremuri, care reprezintă o provocare continuă, un CEO trebuie să transmită clar în companie necesitatea de a te adapta și să îi facă pe oameni conștienți de acest lucru. Eu, ca lider, trebuie să dau exemplu și să fiu primul care se adaptează. Aceasta este responsabilitatea mea”, a concluzionat Cătălin Pozdarie, CEO al Hervis România.
CITEȘTE ȘI: Investiți în dezvoltarea angajaților dacă vreți să devină mai productivi cu ajutorul AI
Foto: Revista CARIERE

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 297 | Mai 2025