#MeToo. Ce spune un fost director HR dintr-o multinațională despre această campanie
Pot să înțeleg că oamenii se îndrăgostesc de un coleg.
Pot să înțeleg că oamenii au o relație la locul de muncă.
Pot să înțeleg toate acestea, deoarece oamenii petrec mult timp împreună cu colegii lor de muncă.
Mediul de afaceri nu este diferit de societate, unde afecțiunea, simpatia, relațiile de dragoste și sexul sunt aspecte cotidiene. Totuși există o mare diferență.
Când nu ești la serviciu poți merge acolo unde vrei să mergi, te poți întâlni cu cine vrei și poți vorbi cu cine vrei. La locul de muncă nu ai această libertate. Managementul decide cine sunt colegii tăi, cu cine trebuie să comunici și cu cine trebuie să lucrezi îndeaproape. Și managementul are puterea să aprecieze dacă ești un angajat bun sau rău. Iar tu nu îți poti părăsi locul de muncă cu ușurință, întrucât munca ta generează și un venit. Un venit cu care trebuie să te susții și, în multe cazuri, trebuie să îți susții și familia. Deci, atunci când se întâmplă ceva rău și te simți încolțit. Nicio ieșire.
Pot da un exemplu din vremea când eram HR – director. O colegă, angajată de un an și jumătate a cerut să vorbească cu mine. La telefon mi-a spus că este vorba de un subiect delicat și a propus să avem o discuție confidențială. După ce am agreat acest lucru, am stabilit o întâlnire și i-am ascultat povestea. ”În primul rând” a spus ea, ”vreau să subliniez că îmi place munca pe care o fac și îmi plac colegii. Am o problemă cu managerul meu. El a început, la un moment dat, să mă laude din ce în ce mai mult, iar în timpul prânzului să nu mai stea cu colegii lui, ci să se așeze alături de mine și de colegii mei. Peste câteva săptămâni m-a invitat în oraș, să bem o cafea. L-am refuzat, pentru că nu aveam de gând să devin foarte apropiată de managerul meu. Nu i-a plăcut refuzul meu, dar nu a comentat prea mult. Peste alte câteva săptămâni m-a invitat din nou să ieșim împreună. Și l-am refuzat din nou. Atunci el mi-a spus că, având această abordare, nu voi reuși să fac carieră în companie. Deși am fost șocată, nu am reacționat. În săptămânile ce au urmat a început să mă atingă. Când venea în biroul meu îmi punea mâna pe umăr sau pe spate. A început să îmi spună dulcegării, că sunt frumoasă. Eu am început să mă simt stânjenită în preajma lui. Și am început să-l evit. Acest fapt l-a făcut să devină mai insistent în a mă întâlni și a mă atinge. Chiar și colegii au început să comenteze că managerul meu mă place foarte mult. Aveam grijă tot timpul să nu rămân singură cu el. Nu mai aveam încredere în el. În urmă cu câteva sămptămâni managerul meu a dorit să îmi vorbească. Fiind în biroul lui, el mi-a spus că este evident faptul că avem sentimente unul pentru celălalt. Mi-a mai spus că a observat că nu îmi deschid sufletul pentru el, deoarece sunt măritată. Când i-am replicat că sunt fericită în căsnicia mea, el mi-a spus: «dar vei fi mult mai fericită cu mine». Și a încercat chiar să mă sărute. Am alergat afară din birou. Nu am spus nimic despre această întâmplare, colegilor mei, întrucât ei îl consideră un manager bun și simpatic și nu am vrut să îi distrug imaginea. De vreo trei săptămâni mă sună acasă, mă urmărește când plec de la serviciu și se uită să vadă dacă sunt singură acasă. Îi văd foarte des mașina mergând foate încet pe strada mea. Aș vrea ca această poveste să se încheie”. Asta a fost povestea ei.
În ultimele săptămâni ziarele au fost pline de acuzații împotriva producătorului american Harvey Weinstein. Weinstein a fost unul dintre cei mai influenți producători de filme din SUA, în ultimele 3 decenii. El era cel care decidea dacă obții un contract la Hollywood. El putea să îți construiască sau să îți distrugă cariera. Iar modul său de a trata femeile era întotdeauna același. El invita actrițele la interviu, în apartamentul hotelului, de cele mai multe ori fiind în halat de baie și le preciza clar că ar putea avea o carieră extraordinară la Hollywood. Prin urmare, ele făceau doar ceea ce el își dorea: sex cu el.
Atunci când o femeie s-a plâns public de comportamentul lui, ea a dezlănțuit o cascadă de plângeri care arătau cât de bolnav mintal era Harvey. În momentul în care scriu acest articol, Harvey Weinstein nu mai are nimic. El a fost concediat ca CEO din propria companie, soția sa l-a părăsit și a fost eliminat din funcțiile pe care le-a avut în alte organizații. În același timp alte cazuri au apărut la știri: un cunoscut prezentator de la Fox News și un senator din SUA au fost acuzați de hărțuire sexuală.
Acest fapt a condus, de asemenea, la o amplă dezbatere de tip twiter #Mee Too. Femei care au recunoscut, la rândul lor, că au fost hărțuite sexual la locul de muncă. Desigur #MeToo este o tendință acum și, probabil, se va estompa în următoarele săptămâni. Dar hărțuirea sexuală este o altă poveste. Aceasta există de zeci de ani și a existat cu mult înainte de apariția Social media.
Dar eu sper, cu toată sinceritatea, că hărțuirea sexuală nu va mai fi o problemă acută, în cel mai scurt timp. Iar organzațiile pot juca un rol important în acest sens. Atunci când o companie are un management bun, valori puternice și este transparentă, hărțuirea sexuală nu mai reprezintă o problemă. Imaginați-vă o companie care se concentrează pe cele 3 aspecte pe care le-am menționat anterior: leadership, valori și transparență. Un lider se concentrează asupra bunăstării oamenilor săi. El dorește să le ofere un mediu sigur și sănătos și va face totul pentru a stabili acest lucru. Un bun lider conduce prin exemplu. El nu tolerează un comportament nedorit și acționează direct asupra lui, atunci când acesta apare. Ca suport, liderul poate folosi valorile companiei.
Valorile reprezintă compania, mai exact "în ceea ce credem noi"
Valorile trebuie să fie inima companiei. Valorile nu există doar pentru că și alte companii le au și nici nu există doar ca să fie puse pe site. Valorile sunt aceleași pentru angajați și clienți.
Atunci când sunt implementate în întreaga organizație, oamenii știu ce înseamnă atât pentru ei înșiși, cât și pentru organizație. Și, atunci ei respectă aceste valori.
Iar până acum am văzut că organizațiile au avut cel puțin o valoare care se referă la un mediu de lucru sănătos, precum: etica, munca în echipă, onestitatea, prietenia, responsabilitatea etc.
Liderii se pot referi întotdeauna la acele valori atunci când un angajat nu manifestă un comportament potrivit. Liderii adevărați dau sens valorilor esențiale.
Poți avea valori extraordinare și un management bun, dar atunci când nu ești o organizație transparentă, creezi un mediu în care oamenii nu pot vorbi liber. Când liderii stimulează transparența, ei invită oamenii să vorbească despre toate aspectele plăcute și neplăcute dintr-o organizație. Și oamenii nu vor ezita să vorbească despre un comportament nedorit. Iar un bun lider va lua măsuri imediate.
Pentru că toată lumea merită să lucreze într-un mediu plăcut !!!
Despre Toine Kets: Toine Kets este născut în Olanda. A studiat chimia și stiințele sociale (specializarea Managementul Resurselor umane și Psihologie) și a lucrat timp de 12 ani în cadrul companiei Royal Philips Electronics. A urmat cursuri în domeniul terapiei comportamentale rațional-emotive (REBT, la Institutul Albert Ellis din New York), studiile de masterat în cadrul Universității de Afaceri Nyenrode din Olanda și a devenit trainer certificat MBTI (Myers Briggs Type Indicator). În 2007, Toine a fondat în România compania Actinote International, specializată în leadership și dezvoltarea echipei, coaching, programe de vânzări. Toine folosește și crede în metoda ”vezi – simți – schimbi”. Este fondatorul proiectului Horse Connection, alături de Helga Meurs, instructor de cai, cei doi aducând în România un concept mai puțin întâlnit: programe de coaching cu cai dedicate liderilor. Este trainer internațional și călătorește frecvent în Polonia, Rusia, Ucraina, Serbia, Germania, Balcani.