Vrei să fii propriul tău șef? Iată cinci avantaje ale freelancingului
În ultimii ani, freelancingul a devenit din ce în ce mai popular. Mulți oameni aleg această formă de muncă nu din necesitate, ci pentru că prezintă mai multe avantaje.
Unii dintre cei care vor să se aventureze în lumea activităților independente se întreabă dacă este o decizie înțeleaptă. Dacă ești în căutarea unor venituri suplimentare și vrei să te implici în proiecte independente sau vrei să renunți la locul de muncă full-time și să devii propriul șef, iată care sunt câteva dintre avantajele freelancingului:
1. Poți să lucrezi de oriunde
Unul dintre cele mai importante beneficii ale freelancingului este posibilitatea de a lucra de oriunde. La mare, la munte, la cafeneaua preferată, în România sau în altă țară – opțiunile sunt nelimitate. Dacă vrei să schimbi mediul de lucru, nu trebuie decât să te urci la volanul mașinii tale Volvo și să pleci la munte, ori să îți iei un bilet de tren și să mergi la mare. Ai mai multă libertate, iar acest lucru îți permite să îmbini relaxarea cu munca.
2. Ai program flexibil
Posibilitatea de a-ți stabili propriul program este una atractivă. De pildă, dacă ai copii, poți alege să lucrezi în perioada în care ei sunt la școală ori dorm, dacă ai nevoie de o zi liberă în timpul săptămânii, poți recupera orele de muncă în weekend. Stabilirea programului de lucru ține exclusiv de tine, iar perioada pe care o petreci muncind ține de numărul de clienți pe care îi ai ori de complexitatea proiectelor pe care le accepți. De regulă, există deadline-uri stabilite și aceasta este singura formă de control impusă în ceea ce privește activitatea independentă.
3. Ai control asupra banilor
Când ești freelancer, scapi de situația de a-i cere șefului tău o mărire de salariu. Tu setezi remunerația pe care să o primești pentru munca depusă și, în același timp, tu stabilești dacă muncești opt ore pe zi – ca la un serviciu clasic – sau optezi pentru mai multe ori mai puține ore de lucru. În funcție de rezultatele pe care le obții și de recomandările pe care clienții cu care colaborezi le fac, îți poți face o reputație care să îți aducă numeroase beneficii financiare.
4. Îți îmbunătățești abilitățile
Freelancingul presupune colaborarea cu mai mulți clienți pe proiecte diverse, care vin cu noi provocări, ceea ce înseamnă oportunități noi de a-ți îmbunătăți abilitățile profesionale. Faptul că înveți mereu lucruri noi te ajută să evoluezi și să faci mereu activități diferite. Astfel, nu te vei plictisi niciodată de ceea ce faci și vei găsi mereu energia și plăcerea de a duce la bun sfârșit un proiect solicitant.
De asemenea, faptul că ești independent îți permite să urmezi cursuri de perfecționare, ceea ce în cazul unui job cu program fix e mai greu de realizat.
5. Poți pune bazele propriei afaceri
Freelancingul îți oferă posibilitatea de a-ți forma o bază de clienți și astfel să prindă rădăcini propria ta afacere. Ca lucrător independent, poți încerca să oferi diferite servicii și, în funcție de reacțiile clienților, îți vei face o idee despre cele care îți aduc mai multe beneficii financiare. Odată ce te obișnuiești cu această formă de lucru și îți creezi numeroase relații, poți pune bazele propriei afaceri. Trecerea de la freelancing la antreprenoriat este un pas firesc pentru cei care sunt organizați și își doresc să avanseze.
Este adevărat că nu toate profesiile se pretează pentru activitatea independentă, însă există câteva domenii care permit munca de oriunde (IT, scriere creativă, marketing, comunicare, contabilitate etc.).
Sursă foto: Kite_rin/ Shutterstock