Cum ne furăm singuri „căciula” în procesul de absorbție a fondurilor UE? – Video
Pentru a vedea de ce am ajuns în această situație, Mirabela Stoica, realizator și moderator al emisiunii Jurnal de Leadership l-a avut în studio pe Răzvan Daraban, antreprenor și președintele „Asociației Centrul Român de Inițiative”, dar și specialist în managementul proiectelor cu finanțare din fonduri structurale.
Rata de absorbție este foarte ridicată în tări ca Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Letonia, Portugalia și Suedia, în timp ce Bulgaria, Cehia, Ungaria, Italia, Malta, Slovacia și, în special, România sunt codașe la acest capitol. Suma totală alocată României a fost de 19,213 miliarde de euro în actuala perioadă de programare financiară multianuală, iar cea a fondurilor UE alocate pentru proiectele selecționate în perioada 2007-2011 a fost de 12,478 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de contractare de 66,4%, mai mare decât cel din Cehia (65,5%), Austria (59,2%), Italia (56,9%) sau Bulgaria (55,6%).
În privința nivelului cererilor de rambursare, România a ajuns în ianuarie 2013 la doar 14,7%, fiind devansată la distanță de Bulgaria (26,7%), Malta (29,8%), Cehia (29,9%), Slovacia (34,7%), Italia (34,8%). Practic, România se apropie de media UE de 71,2% în ceea ce privește rata de contractare, dar este departe când vine vorba de cea de absorbție, care este 42,4% la nivelul UE.
România este pe ultimul loc în UE și în ceea ce privește absorbția de fonduri de la FEDR și Fondul de Coeziune, care era de 15,3% în ianuarie 2013, deși gradul de contractare a fost de 62,7%. Dacă vreți să aflați ce ne-a adus pe acest nefericit ultim loc și cum ne furăm singuri căciula când vine vorba de fonduri europene, dar și cum puteți să puneți mâna pe banii de la UE, vă invităm să urmăriți, mai jos, înregistrarea emisiunii.
Răzvan Daraban este antreprenor și președintele „Asociației Centrul Român de Inițiative”. Doctor în Științe Economice, Management și Investiții, Răzvan Daraban are o experiență solidă în management și în elaborarea și managementul proiectelor cu finanțare din fonduri structurale. A obținut finanțare pentru zeci de proiecte, atât pe fonduri de preaderare, cât și pe fonduri structurale și a fost implicat în gestionarea a zeci de proiecte majore, cu rată de succes la implementare de 100% și o valoare de peste 50 de milioane de euro.