Cum să profiți de impulsul de productivitate și să nu cedezi când simți brusc că ai chef să muncești
Fiecare dintre noi a experimentat momente în care am simțit brusc o energie și un impuls de a lucra. Poate fi o dimineață în care te trezești mai motivat decât de obicei, sau poate fi o seară în care ai inspirația de a rezolva probleme care îți stau pe cap de mult timp.
Totuși, chiar și în fața acestui impuls de productivitate, există riscul de a ceda tentației de a lăsa totul deoparte și de a nu profita de acel moment. Ce să faci să nu cedezi? Iată câteva idei care ți-ar putea veni în ajutor.
Recunoaște impulsul și acționează rapid
Primul pas este să recunoști impulsul de productivitate imediat ce apare și să nu-l ignori. Când te trezești cu dorința de a lucra, fie că este la începutul zilei sau în mijlocul unei pauze, este important să acționezi pe loc, înainte ca motivația să dispară. Alege o sarcină ușor de început, dar care necesită concentrare (de exemplu, răspunde unui e-mail important sau fă primul pas într-un proiect mare).
Tehnica Pomodoro
Tehnica Pomodoro este o metodă eficientă de a profita de momentele în care simți un impuls de productivitate. Această tehnică presupune muncirea în sesiuni de 25 de minute, urmate de o pauză scurtă de 5 minute. Aceasta nu doar că te ajută să îți concentrezi energia, dar te și protejează de epuizare.
Fă o listă cu priorități și acționează pe baza ei
Uneori, impulsul de productivitate poate fi erodat de nevoia de a decide ce să faci mai întâi. În aceste momente, este esențial să ai o listă clară de priorități. Poți, de exemplu, să scrii o listă și să decizi mai apo ice să faci. Chiar și lista e parte din muncă, e un început. În plus, îți oferă claritate.
CITEȘTE ȘI: Reziliența în afaceri: Cum se pregătesc liderii pentru incertitudinile economice globale
Elimină distragerile pentru a menține fluxul
Când simți că ai energie, este esențial să o păstrezi. Distragerile pot fi cei mai mari inamici ai productivității în acele momente de impuls, deci este important să creezi un mediu de lucru care te ajută să te concentrezi.
Notificările de pe telefon nu prea te ajută. Uneori, nici muzica. Deși există mulți oameni care lucrează excelent cu muzică în fundal (dacă ești printre ei, dă play), sunt și personae pe care, de fapt, le distrage. Mai ales dacă e piesa aceea care îți place foarte mult.
În final, un sfat bun e să evaluezi ce ai reușit să faci. Asta nu trebuie să se traducă într-un amplu raport. E suficient să stabilești dacă te mulțumește munca pe care ai depus-o.
Foto: freepik.com