Daniel Șologon, CEO CEMACON: Învață și din greșelile altora, nu vei avea timp să le faci tu pe toate

Un spațiu de dialog onest – aceasta este menirea rubricii „Greșeli în business”, lansată de curând de Revista CARIERE. Antreprenorii și managerii sunt invitați să vorbească despre deciziile care nu au mers cum și-au dorit, despre momentele care i-au pus la încercare și despre ceea ce au învățat de-a lungul carierei. Uneori, cea mai scurtă cale spre succes poate însemna o decizie proastă, dar asumată.
Astăzi, Daniel Șologon, CEO-ul CEMACON, împărtășește trei lecții de leadership învățate din greșeli, care pot reprezenta o sursă de inspirație pentru comunitatea de lideri din România.
Are o experiență de 14 ani în cadrul CEMACON, liderul pieței de cărămidă din România, iar de trei ani încoace ocupă rolul de CEO. A trecut, în această perioadă, prin câteva etape care, pentru unii, înseamnă o întreagă carieră: a contribuit la salvarea companiei de la faliment, a restructurat financiar compania, a obținut noi finanțări, a condus procese de fuziuni și achiziții și a deschis fabrici noi.
Daniel Șologon, CEO-ul CEMACON, împărtășește cu cititorii Revistei CARIERE cele mai mari greșeli pe care le-a făcut de-a lungul carierei.
„Am considerat mereu că a învăța din greșelile altora e un semn de înțelepciune, însă nu am reușit întotdeauna. A fost necesar să decontez anumite lecții. Nu m-am ferit să îmi asum deciziile nereușite și alte greșeli în fața colegilor sau a partenerilor. Consider că aceasta contribuie la autenticitatea liderului și îi consolidează credibilitatea”, afirmă Daniel Șologon.
Despre erorile „universale și perene”, cum sunt cele legate de selecția sau promovarea oamenilor nepotriviți, comunicarea deficitară sau lipsa de aliniere pe teme importante, decizii strategice insuficient fundamentate sau pierderea vigilenței față de piață și competiție, Daniel Șologon spune că a trăit pe propria piele câte puțin din fiecare.
Cu toate acestea, în continuare, Daniel Șologon vorbește despre câteva spețe pe care le-a trăit și care au în spate erori despre care se vorbește mai puțin în mediul de business:
Abordarea unui proiect pe o zonă de tehnologie nouă, fără experiență hands‑on în echipă
Într-o companie antreprenorială, ritmul rapid și inovația sunt esențiale pentru creștere. Când am decis să ne diversificăm și să facem o fabrică nouă care a presupus o tehnologie nouă, ne-am bazat pe agilitatea echipei și pe capacitatea de a învăța din mers; am considerat că, având oameni talentați și dornici de provocări, vom depăși rapid orice obstacol. Dar realitatea a fost alta.
Primele săptămâni au venit cu provocări și stres. Pregătirea prealabilă simplistă a generat anxietate și ezitări, iar progresul era mai lent decât anticipasem. Deși am alocat resursele cele mai calificate, ne-am dat seama că, oricât de capabili și implicați ar fi angajații, există momente în care entuziasmul nu poate compensa lipsa de experiență practică. Așa că am făcut un pas în lateral și am recalibrat strategia. Am selectat câțiva colegi-cheie, oferindu-le timp dedicat pentru traininguri intensive și un mediu sigur de testare și experimentare.
Întorși în echipă, aceștia au abordat provocările cu încredere, echipați cu abilități și know-how esențial. În doar câteva luni, au reușit nu doar să implementeze noile soluții, ci și să transmită cunoștințele acumulate celorlalți colegi. Dacă ar fi să reiau același proces, aș prioritiza atragerea în echipă de resurse cu experiență specifică în tehnologia pe care o implementăm.
Implementarea prea multor proiecte simultan
Ca orice companie în expansiune rapidă, și noi, la CEMACON, ne-am lăsat entuziasmați de multitudinea de idei promițătoare. Am văzut oportunități, am construit business cases și am vrut să implementăm cât mai multe proiecte, crezând că mobilizarea și energia echipei vor fi suficiente pentru a le duce la bun sfârșit. S-a dovedit însă că nu am anticipat corect nevoia de management și complexitatea proiectelor și astfel, colegii s-au confruntat cu dificultăți în menținerea standardelor de calitate pe toate proiectele.
Am realizat la timp că e în avantajul echipei și al companiei să deprioritizăm unele inițiative ca să nu riscăm rezultate mediocre pe toate fronturile. Am învățat că e dureros compromisul între a face multe și a le face foarte bine, mai ales când țintești să construiești ceva cu adevărat durabil.
Supraestimarea potențialului unui produs
Aici a fost și o întâmplare amuzantă pentru că, odată cu lansarea primei game de cărămidă aparentă, am început să punem pariuri între echipele din fabrică și cele din birouri despre care dintre modele va avea mai mare succes la public. A câștigat… publicul, ca întotdeauna.
Când vine vorba de produse cu impact estetic, am învățat pe pielea noastră că gusturile nu se discută… dar se testează! Ar fi ideal ca trendurile să se decidă în ședințele noastre de brainstorming, dar uneori piața îi surprinde și pe cei mai buni experți. Lecția? Pe viitor, investim mai mult în studii de pre-testare bine calibrate și facem des focus grupuri de selecție de produs cu arhitecți experimentați.
Nu în ultimul rând, în viața de familie, mai ales în familiile mari ca a noastră, lucrurile se succed uneori cu o viteză chiar mai mare decât într-o companie antreprenorială care se dezvoltă accelerat. Neatențiile, alegerile greșite și erorile fac parte din creșterea și educarea copiilor. Aici ar fi material destul pentru un alt articol cel puțin la fel de interesant.
Închei reluând un îndemn din înțelepciunea populară: „Învață și din greșelile altora, nu vei avea timp să le faci tu pe toate”. M-aș bucura ca povestea mea să inspire și să-i ajute pe alții, pentru că adevărata valoare a experiențelor noastre stă în lecțiile învățate și împărtășite.
Cine este Daniel Șologon
În ultimii trei ani, Daniel Șologon a condus CEMACON cu o viziune antreprenorială clară, accelerând transformarea companiei într-un jucător industrial de referință. Cu o experiență anterioară de 11 ani ca CFO, a redefinit strategia financiară și a orchestrat, în 2015, o restructurare complexă care a transformat o datorie de peste 33 de milioane de euro într-un motor de creștere. Această restructurare, urmată de o recapitalizare, a consolidat stabilitatea companiei și a deschis noi oportunități de expansiune. Sub leadershipul său, CEMACON a intrat într-o etapă ambițioasă de dezvoltare, marcând extinderea capacităților de producție, construcția primei fabrici de plăcuțe de cărămidă aparentă din România, achiziția unui competitor cu acționariat italian în 2023, precum și investiții majore în retehnologizare, digitalizare și energie regenerabilă.
În prezent, CEMACON lucrează la construirea unei noi fabrici în Galați, cu finanțare prin programul Construct Plus. Absolvent al Universității Babeș-Bolyai, cu specializări în management, business și finanțe, Daniel Șologon și-a construit expertiza inclusiv în cadrul unui fond de investiții olandez.
CEMACON, pe scurt
CEMACON, liderul pieței de cărămidă din România și parte a Pavăl Holding, îmbină peste 55 de ani de tradiție și inovație, oferind soluții de zidărie sustenabile și cărămidă aparentă pentru finisarea personalizată a fațadelor. Recertificată „Best Managed Companies” pentru al doilea an consecutiv de către BERD, Deloitte și BT, compania investește constant în extinderea capacităților de producție și în tehnologii verzi. Astăzi, CEMACON înseamnă 400 de angajați care lucrează pe 7 linii de producție, situate pe 3 platforme industriale – iar în prezent, compania o dezvoltă pe cea de-a patra.
CITEȘTE ȘI: Radu Savopol, 5 to go: Patru greșeli din ultimii zece ani care merită povestite
Foto credit: Nicu Cherciu

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 295 | Martie 2025