Încrederea, fundația pe care se construiește leadershipul
”Știi, eu nu pot să apar în fața oamenilor și să le cer să aibă încredere în mine. Nu pot să le spun: știți, începând de astăzi, trebuie să aveți încredere în mine, pentru că și ei își vor spune: Asta să o crezi tu! Analizând obiectiv lucrurile, înțelegem: Încrederea nu poate fi cerșită! Încrederea nu poate fi impusă! Ea trebuie construită!”
Încrederea reprezintă fundația pe care se construiește leadershipul. Este, de fapt, componenta fundamentală care face ca leadershipul să devină posibil. Abia odată ce ți-ai construit fundația, îți poți ridica nivelul de leadership. Asta susține Gabriel Radu, leadership coach, business coach, founder ”Programarea succesului”.
În opinia lui, așa cum un bloc are nevoie de o fundație pe care se construiesc etajele, tot așa și în leadership este nevoie de o temelie trainică, iar aceasta nu poate fi decât încrederea.
”Fără încredere nu îți poți ridica leadershipul, deoarece încrederea este cea care poate face asta posibil. De fapt, încrederea nu este doar fundația pe care se construiește leadershipul, ci este fundația pe care se construiește orice tip de relație. Nu am întâlnit pe nimeni, și sunt convins că nici nu voi întâlni pe cineva, pentru care să funcționeze următorul principiu: știi, eu nu am încredere în tine, însă vreau să construiesc o relație cu tine! Așa ceva nu funcționează. Fără încredere, nu poți construi o relație. Relația dintre parteneri se bazează pe încredere, relația dintre mine, în calitate de coach, și un client care se află într-un proces de coaching se bazează pe încredere. Relația dintre un lider autentic și echipa sa se bazează pe încredere”, explică Gabriel Radu.
Și, pentru că discutăm despre conducere din perspectiva leadershipului, realitatea este că, spune coach Radu, cea mai mare dezamăgire a oamenilor din echipa ta este să le înșeli încrederea: ”Iată o consecință gravă, generată de lipsa încrederii: dacă încrederea oamenilor în tine este scăzută, ei îți vor spune, în general, ceea ce ți-ar plăcea să auzi, și nu ceea ce ai avea nevoie să auzi. Și vor face asta din diverse motive: ori le este frică de repercusiuni, ori nu le pasă de tine sau de echipă, ori încearcă să evite conflictele. Motivele pot fi diverse. Dar, ideea este una clară: în general, un lider slab vrea să ajungă la el ceea ce i-ar plăcea să audă, însă un lider autentic întotdeauna preferă să ajungă la el ceea ce are cu adevărat nevoie să audă. Dacă membrii echipei tale îți vor spune ceea ce ți-ar plăcea să auzi, atunci vei lua decizii greșite, iar deciziile greșite vor produce pagube pentru întreaga echipă, pentru întreaga organizație și vor lovi direct în rezultatele echipei și mai departe direct în profitul firmei”.
În concluzie, fără să ai o relație bună cu oamenii din echipă, aceștia nu te vor urma ca lider. Cel mult, te vor urma ca șef.