Jurnal de Leadership – PODCAST CARIERE | Rudi Vizental, ROCA Investments: Suntem continuatorii afacerilor antreprenorilor. Avem obiectivul de a crea campioni regionali

A descoperit cea mai bună versiune a lui în urmă cu 7 ani, atunci când a decis să intre, ca antreprenor, într-un domeniu aflat la început de drum în România: private equity. Rudi Vizental, cofondator și CEO al grupului de companii ROCA Investments, duce mai departe, alături de echipa sa, misiunea antreprenorilor români. Iar obiectivul este ambițios: să transforme companiile antreprenoriale în businessuri regionale sustenabile.
„De 20 de ani, probabil că în fiecare an mă întâlnesc cu 100 de antreprenori, așa că am acumulat foarte multe lecții și învățăminte de la ei. Dar lucrurile cele mai importante și simple – să fii recunoscător și să-ți păstrezi capul pe umeri și picioarele pe pământ – rămân cele mai valoroase lecții pe care le-am primit de la ei”, a spus Rudi Vizental în cadrul primei ediții a podcastului CARIERE – Jurnal de Leadership.
Rudi Vizental a căutat, de-a lungul carierei, să lucreze în domenii care aduc valoare adăugată în economie. După o vastă experiență profesională acumulată în domenii precum producție, sectorul bancar și în consultanță, a luat calea antreprenoriatului și a fondat în 2015, alături de alți parteneri, ROCA Investments, un grup de companii de private equity.
„Aș fi ipocrit să spun că acesta a fost visul meu din copilărie”. Absolvent de facultate în a doua jumătate a anilor ’90, Vizental își amintește cum, la vremea aceea, toată lumea visa să lucreze în bancă.
Însă cariera lui a pornit pe alte căi. A lucrat mai întâi în companii antreprenoriale, unde a descoperit bucuria valorii adăugate și dinamica din sectorul producției. Ulterior, a trecut atât prin domeniul consultanței, cât și prin sistemul bancar.
„Când am ajuns în bancă, mi-am dat seama că nu e ce visasem. Era mai mult despre procese și proceduri, mai puțin despre valoare adăugată”. Așa că, în 2008, după falimentul Lehman Brothers – care a marcat începutul crizei financiare globale –, a decis să pornească pe cont propriu. A lucrat în zona de restructurări și a fost permanent conectat de companiile antreprenoriale, fiind foarte fascinat de poveștile acestora, de modul în care sunt conduse, dar și de cum pot fi duse mai departe aceste povești. În 2015, împreună cu partenerii săi de business, a fondat ROCA Investments.
„Am înțeles că putem crea cel mai bine valoare în companiile mici și mijlocii, antreprenoriale, printr-o companie de private equity care să aducă un element esențial: capitalul privat.”
În țările dezvoltate, fondurile de private equity există de 40 de ani
În țările dezvoltate, private equity-ul există de 40 de ani și a devenit o industrie matură. În România, lucrurile sunt la început, iar asta se vede în economia fragmentată și în numărul mare de companii mici.
De șapte ani, spune el, a descoperit „cea mai bună versiune a sa” lucrând în private equity și, probabil, tot aici îl vor găsi și următoarele etape ale carierei sale.
„Private equity este despre cum creezi valoare adăugată pe termen lung. Practic, investitori privați și instituționali dau bani pe mâna unor manageri specializați, care au un proces și o filozofie de investiții și care, prin capital, strategie și procese, creează valoare în companii pe termen scurt sau lung, în funcție de filozofia deținerii.”
Și modelul de business al ROCA Investments a evoluat în ultimii ani. Compania a început cu investiții în companii aflate în dificultate, apoi a mers pe o zonă de creștere accelerată, iar în urmă cu patru ani a descoperit un model foarte interesant și s-a stabilizat în jurul acestuia.
„E vorba de companiile antreprenoriale fondate acum 20 și ceva de ani, unde fondatorii au ajuns la vârsta pensiei sau chiar au trecut de ea, iar generația următoare fie nu există, fie nu dorește să ducă businessul mai departe. Noi suntem cei care ducem povestea mai departe și numim produsul nostru «produs transformațional», în sensul că transformăm o companie pur antreprenorială într-una sustenabilă, nu într-o corporație. Adică păstrăm ce e mai bun din agilitatea și creativitatea antreprenorială, dar aducem sisteme, procese, investiții în tehnologie și digitalizare, specifice mai degrabă corporațiilor.”
Astfel, fondatorul/fondatorii companiei rămân alături de investitorii ROCA o perioadă foarte scurtă, de până la 6 luni, în companie, după care se retrag.
„E un proces de transformare, iar transformarea nu e ușor de făcut atâta timp cât fondatorul rămâne în companie și e prins în vechile obiceiuri. Noi încercăm să schimbăm inclusiv echipa, modul de luare a deciziilor, modul de funcționare. Pentru a avea un transfer lin, există o perioadă relativ scurtă în care fondatorul rămâne aproape, dar nu e acel proces tradițional în care fondatorul stă încă doi-trei ani.”
Rudi Vizental spune că tocmai această perioadă scurtă în care rămâne antreprenorul în companiile în care investește ROCA Investments este un element diferențiator al companiei pe care o conduce.
„Ne asumăm chiar un recul în business. Întotdeauna, când extragi elementul fondator dintr-o companie antreprenorială, businessul suferă – și ca funcționalitate, fiindcă avea anumite trăsături genetice, și în ceea ce privește costurile, pentru că vii suplimentar și înlocuiești ceea ce făcea un om cu o echipă întreagă. Rezultatele încep să apară după unudoi ani, nu imediat.”
„Investim în companiile antreprenoriale din prima generație, care caută succesiune și nu găsește în interiorul companiei sau al familiei”
În opinia lui Rudi Vizental, există trei generații de antreprenori în România, iar fiecare dintre acestea are un profil aparte.
„Prima generație e reprezentată de părinții generației mele, cei care imediat după ’90 au pornit businessuri într-un mediu foarte dificil, cu multe oportunități, dar fără fundație solidă. Acești antreprenori au trecut prin momente grele – inflație de peste 100%, dobânzi imense, modificări legislative peste noapte, lipsa unor acorduri internaționale. Cei care au rezistat și sărbătoresc acum 30 de ani de business sunt adevărați temerari, au construit ceva valoros”.
A doua generație e probabil generația din care Rudi Vizental face parte, care în timpul Revoluției și imediat după era pe băncile școlii.
„Fie am pornit businessuri imediat după facultate, prin anii 2000, fie am fost întâi angajați și ulterior antreprenori. E o generație mai structurată, dar, fiind parte din ea, îmi permit să spun și lucruri mai puțin bune: suntem mai încăpățânați și este mai greu de negociat cu noi. Deciziile pe care le luăm și schimbările pe care le facem nu sunt atât de radicale.”
A treia generație – care include generația Z – vine mai mult din zona tech. Aceștia caută antreprenoriat în VC (venture capital), nu în businessuri tradiționale, nu în manufactură, nu în agribusiness. Ei privesc direct internațional, la cum să-și scaleze afacerile.
„E un pattern sănătos, dar mult diferit de primele două generații. Caută shortcuturi, caută încă de la început cum să facă exit, cum să atragă investitori.”
Întrebat în ce tipuri de companii investește ROCA Investments, Rudi Vizental a spus că în companiile antreprenoriale din prima generație, care au 30 de ani de existență pe piața locală.
„Investim în companiile antreprenoriale din prima generație, cea care caută succesiune și nu găsește în interiorul companiei sau al familiei. Venim ca alternativă în acele businessuri sănătoase, stabile, old school, a căror poveste nu doar că merită, ci trebuie dusă mai departe. Ne place să spunem că noi suntem cei care ducem poveștile primei generații de antreprenori mai departe.”
Succesiunea este un proces dificil și în străinătate
Totuși, pentru că există acest proces transformațional, investitorii schimbă destul de mult compania, iar în timp nu se mai regășește acel ADN de la început din firmele antreprenoriale.
„Aș spune că suntem continuatorii. Facem și consolidare – din mai multe companii mici încercăm să facem una mare, pentru a avea anvergură. Obiectivul nostru nu e doar dezvoltarea la nivel național, ci crearea unor campioni regionali. Unul dintre criteriile de selecție e capacitatea de scalare și dezvoltare internațională a produsului”.
Întrebat care sunt opțiunile companiilor antreprenoriale care trebuie să aleagă o direcție de viitor, în cazul în care moștenitorii nu reușesc sau nu vor să se implice, CEO-ul ROCA Investments a menționat că există două categorii de antreprenori: cei care cred că copiii le vor moșteni hărnicia și generozitatea și cei care nu au copii. Iar copiii antreprenorilor se împart, la rândul lor, în două categorii: cei care vor să se implice în businessurile părinților și cei care nu vor să audă de ele. Unii au încercat și nu a mers, alții nu au încercat deloc.
„Pe cei care se implică îi împart tot în două categorii: cei care au disponibilitatea să o ia de jos, poate de la 17-18 ani, să facă practică, să înceapă din secție și să urce treptat, și cei care vor direct să fie succesori, să fie în board, să aibă un shortcut până acolo. Rețeta perfectă nu o am, cred că e undeva între cele două. Ideea nu e că cel mai bun specialist e și cel mai bun șef sau că liderul trebuie să le știe pe toate.”
În străinătate, a adăugat el, succesiunea e un proces foarte dificil. Sunt puține companii antreprenoriale unde copiii vor să preia businessul și mai puține unde reușesc să facă treabă bună după preluare.
„Succesiunea e o problemă globală, mai ales în Europa, care e un continent îmbătrânit. Alternativa este fie listarea pe piața de capital, fie vânzarea către echipa de management sau către un investitor financiar ori strategic din domeniul respectiv. (…) Am citit un studiu legat de succesiune – în Europa nivelul de reușită este sub 14%, iar în România este mai mic de 7%, foarte mic.”
Întrebat în ce domenii investește ROCA Investments, Rudi Vizental a invocat o lecție celebră de la Warren Buffett, care a făcut o comparație cu trei găleți: una cu domenii interesante, una cu domenii de evitat și una cu domenii care încă trebuie studiate. „Noi ne ferim de domeniile pe care nu le înțelegem sau unde inputul nostru ar fi foarte mic. Ne uităm la domenii unde putem crea valoare, nu doar la cele cu potențial de profit imediat”.
Feeling vs. date în investiții
O decizie de investiție într-o companie are la bază multe analize, însă cât de mult contează „feelingul” investitorului? „Partea de feeling, de instinct, este importantă. Dar trebuie să stabilim că instinctul nu e un praf magic sau o calitate pe care unii o au și alții nu — e o experiență distilată. Înseamnă să extragi tot ce ai făcut, ai cunoscut, ai experimentat și acel pattern de recunoaștere a unor lucruri cu care te-ai mai întâlnit.”
Rudi Vizental a menționat, în acest context, cartea „Thinking, Fast and Slow” de Daniel Kahneman, care explică folosirea gândirii rapide (și trece în revistă experiențele anterioare, expertiza) și folosirea gândirii analitice, care te ajută să înțelegi situația dată, în contextul dat (pentru că experiența trecută poate că nu se mai aplică într-un context diferit).
„A face un mix bun între cele două mecanisme de gândire e foarte important. În genul de business pe care noi îl susținem, și mai important este ca deciziile să se ia împreună cu toți cei implicați. Cu cât reușești să aduci un mecanism de decizie care să acopere mai multe perspective, cu atât calitatea deciziei este mai bună. Avem, în primul rând, un principiu: deciziile se iau cu toți cei implicați. Și avem și niște procese stabilite.”
CITEȘTE ȘI: VIDEO | Prima ediție a podcastului CARIERE – Jurnal de leadership cu Rudi Vizental, CEO ROCA Investments
Foto: Revista CARIERE

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 297 | Mai 2025