Leadershipul și oamenii momentului. Profesor la Harvard: „Avem nevoie de mult mai multe femei lideri ”
.Care credeți că sunt abilitățile esențiale pentru leadership în secolul 21?
Înainte de toate cred că leadershipul este o atitudine. Trebuie să înțelegi ce anume liderii pot să facă, ce ar trebui să facă și nu toți fac. Cred că înainte de toate trebuie să definim leadershipul, pentru că foarte des este asimilat momentului, pe principiul «am fost ales, sunt lider». Faptul că ai fost ales nu te face lider. Oamenii devin lideri prin ceea ce fac o perioadă îndelungată de timp și, prin acțiunile lor, contribuie la o societate mai bună..asta e leadership. Ca lider în business nu înseamnă numai să obții profit. Este afacerea ta una responsabilă social pentru următorii 40-50 de ani? În opinia mea leadershipul trebuie redefinit, cred că trebuie să fie mult mai vizionar, să aibă impact pe termen lung și cea mai simplă definiție este aceea că liderul trebuie să fie acea persoană care ale căror fapte au impact pozitiv în societate pe termen lung. Dacă luăm ca reper această definiție și ne uităm la liderii de azi vom trage concluzia că nu avem lideri.
«Sunt CEO, sunt un lider». Fals. Contează ce faci pentru companie, nu doar în prezent. Cum va arăta compania ta peste ani, cum va rezista peste ani, dacă politica dusă tine în companie în prezent va avea un impact pozitiv în viitor, atunci istoria te va recunoaște de lider. Dacă adevărata definiție a leadershipului se referă la influența pozitivă a unei persoane în societate, probabil că atunci când acea persoană va fi recunoscută ca lider nici nu va mai fi la putere și cu siguranță nici măcar nu mai trăiește. Acela este un lider.
CITEȘTE ȘI: Ce calităţi caută recrutorii la un manager şi cum le testează la interviul de angajare?
Cei mai mulți dintre liderii momentului au rămas în picioare și li se dă în continuare credit, dar un adevărat lider ar spune că «sunt un parlamentar influent care cred că voi schimba România măcar pentru viitoarele generații, copiii voștri vor trăi mai bine datorită acestor politici”. A fi lider nu înseamnă că ești perfecțiunea întruchipată pentru că sunt o mulțime de tentații cărora trebuie să le faci față. Îmi doresc măcar să avem lideri buni și nu neapărat perfecți. Nu cred că oamenii înțeleg cu adevărat responsabilitatea imensă pe care o are un lider și menționez în mod particular politicienii, dar cu siguranță că se întâmplă și în lumea afacerilor.
Prin ce se diferențiază un lider de un manager?
Cred că managerii sunt persoane care se raportează la momentul prezent, ce facem azi, cum rezolvăm etc. iar un lider spune «asigură-te că trenul ajunge la timp iar ceea ce faci nu va provoca deraierea lui în următorii 50 de ani».
CITEȘTE ȘI: Top 5 cele mai periculoase joburi din lume
Ați văzut prestația președintelui Klauss Johannis care a fost invitat la începutul verii la Casa Albă. Ce fel de lider este președintele nostru?
Conform teoriei lidershipului enunțată anterior tot ce pot să spun este că președintele vostru încearcă să facă ceva prin care să ajute țara dar nu știm încă dacă, în timp, politica sa va influența pozitiv următoarele generații. Cu alte cuvinte, nu pot să-i judec pe Donald Trump sau Barack Obama, istoria va face acest lucru. A reușit politica dusă de ei să construiască o societate mai bună ? Sper că președintele vostru face acțiuni în acest sens. Când guvernele investesc în oameni au toate șansele să reușească. Speranța mea este că președintele vostru are în vedere programe pe termen lung, Dacă o va face, istoria îl va recunoaște de lider. Dacă nu o va face atunci înseamnă că nu a fost.
Cum îi motivează un lider pe ceilalți?
Cred că pentru a motiva oamenii e nevoie de acțiune nu de vorbe.
Pentru că politicienii spun că fac multe dar în realitate nu se întâmplă acest lucru. Adevărații lideri sunt oameni de acțiune. Cred că Obama a încercat să fie un lider zicând că o treime dintre americani nu au nici măcar acces la sănătate și a încercat să facă în așa fel încât, ei să aibă. A luat o măsură care să îmbunătățească viața unui grup mare de oameni pe o perioadă mai lungă de timp. Donald Trump vrea să scoată această măsură. În timp vom vedea cine a avut dreptate…
E ușor să spui «o să fac România mai bună, copiii voștri vor fi mai bine educați» și în realitate să nu faci nimic care să ducă la asta, adică acțiunile tale să lase de dorit.
CITEȘTE ȘI: Poligraful, testul-surpriză de la angajare
De ce credeți că femeile nu sunt acceptate de societate ca lideri?
Eu zic că vremurile sunt în schimbare. Multe țin de cultură și de contextul istoric. De exemplu, în Somalia, Fadumo Dayib este prima femeie care a candidat vreodată la președinția Somaliei…A încercat.
Lucrurile se schimbă. Avem nevoie de mult mai multe femei lideri pentru că eu cred că lucrurile se vor schimba în bine. Dau ca exemplu faptul că 20% din senatorii SUA sunt femei. 51% din populația SUA sunt femei. Dacă am avea 51% femei în senatul american cred că lucrurile ar sta mult mai bine. Lucrurile se mișcă, încet dar se mișcă.
O societate democratică ca a noastră (n.r. SUA) nu a avut niciodată un președinte femeie. Hilary, probabil că va reuși… Eu cred că dacă femeile vor crește ca număr în politică, vom vedea guverne mai capabile. Femeile sunt cele care duc greul în cele mai multe dintre civilizații. Îmi doresc să le văd mai implicate în politică dar pledez în continuare pentru diversitate. Cel mai simplu argument ar fi dacă sunt atât de buni organizatori bărbații, de ce situația merge atât de prost? Perspectiva să avem mai multe femei lider în arena politică este pe cale să se întâmple datorită în primul rând comunicării din social media și din toate mediile moderne și cred că vom vedea schimbări importante referitoare la generațiile viitoare.
Ce vă place și ce nu vă place în România?
Îmi place în România mult. Cred că sunt pentru a șaptea oară în România. Îmi plac oamenii, cultura. E o țară frumoasă și cred că aveți un potențial turistic incredibil. Am vizitat multe locuri: Brașov, Transilvania, mănăstirile din Bucovina…Dar foarte des ca și în cazul multor altor țări verdictul îl dă politica. Eu nu cred că Donald Trump reprezintă America dar sper să fie un bun președinte. Cred că e o problemă a tuturor popoarelor și anume că nu-i alegem pe cei mai buni. Nu văd niciun motiv pentru care următorul lider din România nu ar putea să fie unul dintre cei care au fost aici în această sală. E vorba de atitudine. Este vorba despre ce alegi, a face bani sau a rezolva problemele pe care le vezi în jur? În toate țările în care merg oamenii se plâng de guvernul lor dar nimeni nu vrea să se implice, să ajungă să facă parte din el.
Guvernele nu mai funcționează. Avem probleme majore și severe care ar putea distruge planeta. Nu cred că am mai trecut printr-o astfel de perioadă, asta e realitatea. Întrebarea e pot afacerile să rezolve treaba guvernelor ? Spun tuturor «trebuie să vă implicați» în arena serviciilor publice. Chiar și managerii din birouri pentru că ei sunt lideri în viața de zi cu zi. Sau puneți presiune pe guvern! Sunteți o entitate care are putere, pentru că afacerile produc bani, au angajați care generează potențiale voturi. Fie că sunt sunteți acționari sau lucrători, puteți merge către guvern și să spuneți «uite ce ne dorim noi să facem», pentru că dacă oamenii de afaceri nu fac acest lucru, cine să o facă atunci…? Ar putea să o facă ong-urile sau cei din educație ? Nu cred că e de ajuns. Nu cred că există influență mai mare asupra guvernului decât cea pe care mediul de afaceri o are. Cred cu tărie că dacă te uiți la starea umanității în 2017, și nu sunt singurul care crede asta, mulți oameni bine pregătiți spun asta, este cu adevărat o perioadă înfricoșătoare în istoria omenirii.
Steve Jarding, specialist în politici publice, a vizitat țara noastră la invitația RISE Consortium. Este recunoscut ca fiind unul dintre experții de top în comunicare, campanii politice și gestionare a crizelor, precum și în conducere strategică. Steven Jarding a primit, în iunie 2016, premiul "profesorul anului" la Harvard Kennedy, fiind recunoscut ca expert în managementul campaniilor şi în strategiile politice. A lucrat că senior strateg şi ca manager de campanie pentru diverşi reprezentanţi din SUA, iar în 1996, revista Roll Call l-a numit "unul dintre cei mai influenţi 50 de oameni politici din Washington".